2024/04/29

Rajono mokytojai pasiruošė įspėjamajam streikui

Vasario 9 d. Vilniuje vykusiame Lietuvos švietimo profesinės sąjungos (LŠPS) suvažiavime nutarta, kad vasario 21 d. šalies švietimo įstaigose vyks įspėjamasis dviejų valandų streikas. Šia akcija šalies pedagogai nori atkreipti valdžios dėmesį į savo problemas. Jų netenkina mažinamas darbo krūvis, kvalifikacijos kėlimo naujovės ir mokinių krepšelio sudarymo metodika.

Šiame suvažiavime dalyvavo ir LŠPS Kupiškio skyriaus pirmininkė Regina Bartienė bei dvi delegatės – Gaiva Valeckaitė iš Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos ir Olga Uldukienė iš Kupiškio vaikų ir jaunimo ugdymo centro „Varpelis“.

Streikuos penkios mokyklos

Pasak R. Bartienės, šiuo metu tarp rajono mokyklų profesinė sąjunga gausiausia, turinti 35 narius, yra Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijoje, ji taip pat veikia Noriūnų, Alizavos, Skapiškio pagrindinėse mokyklose, Subačiaus gimnazijoje, Kupiškio vaikų ir jaunimo centre „Varpelis“ ir Socialinės paramos skyriuje. Įspėjamajame streike dalyvaus Povilo Matulionio progimnazija, Subačiaus gimnazija, Alizavos, Noriūnų ir Skapiškio pagrindinės mokyklos.

Profsąjungos atstovai tarėsi su savo darbdavių administracijomis dėl įspėjamojo streiko rengimo. Streiko metu turi būti užtikrintas mokinių ir turto saugumas. Streikas bus įvykęs, jei jame dalyvaus bent vienas ugdymo įstaigos profsąjungos narys. Kaip tai vyks, kaip bus su pedagogais atsiskaitoma už tas dvi valandas, atsispindės profsąjungos ir administracijos pasirašytame atskirame susitarime arba visa tai bus numatoma prie kolektyvinės sutarties su darbdaviu priede. Dalyvavusiems įspėjamajame streike mokytojams gali būti už tas dvi valandas visiškai nemokama, gali būti atlyginama tik iš dalies ar mokama įprastai. Kiekviena ugdymo įstaiga, pasak pašnekovės, pagal turimas savo lėšas tą klausimą spręs individualiai, tačiau tikimasi, kad pavyks susitarti, jog mokytojai nebūtų nuskriausti.

Vieni streikuos, kiti šviesis

Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos profsąjungos komiteto pirmininkė Gaiva Valeckaitė sakė, kad vasario 13 d. vyko mokyklos administracijos ir profsąjungos komiteto narių posėdis, kuriame aptarti visi organizaciniai klausimai, susiję su vasario 21 d. vyksiančiu įspėjamuoju pedagogų streiku. Su mokyklos administracija sutarta, kad už tas dvi valandas mokytojai gaus įprastinį atlyginimą, nes jų akcija skirta pagerinti visai šalies švietimo sistemai. Atsižvelgta ir į tai, jog streiko metu bus užtikrintas mokinių saugumas. Be to, remtasi ir Darbo kodekso 82 str. 2 d. nuostata. Mokytojai tądien streikuos nuo 8 iki 10 val.

Apie tai mokiniai ir jų tėvai ras informacijos mokyklos interneto svetainėje, mokyklos skelbimų lentoje, elektroniniame dienyne. Tas dvi valandas, kai mokytojai streikuos, mokiniams mokyklos aktų salėje vyks edukacinis renginys ir švietėjiško filmo peržiūra.

Noriūnų pagrindinės mokyklos profsąjungos komiteto pirmininkė Sigutė Keršulienė teigė, kad iki vasario 14 d., 17 val., mokytojai turėjo savo darbovietės administracijai įteikti įspėjimą apie būsimą streiką. Tai padaryta jau šiek tiek anksčiau. Įspėjamasis streikas čia vyks irgi nuo 8 iki 10 val. Su mokyklos vadovybe pavyko susitarti, kad streikuojantys mokytojai gaus už tas dvi valandas įprastą atlyginimą. Tai reglamentuoja ir Darbo kodeksas, kadangi mokytojai bus savo darbo vietose, tik nevyks ugdymo procesas. Tokiu pat principu mokama pedagogams, kai mokiniai dėl šalčio neatvyksta į pamokas. Kaip ir kitose mokyklose, dalyvaujančiose streike, mokiniai privalės ateiti į mokyklą. Tas dvi valandas jie bus užimti, taip pat žiūrės prevencinį filmą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video