2024/04/29

Ugniagesių ginčai rizikuoja gyventojų saugumu

Praėjusį pirmadienį Daršiškių kaime kilęs gaisras parodė, kiek paprastam žmogui gali kainuoti kova tarp Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) bei mūsų rajono Tarybos. Vos už pusantro kilometro nuo gaisro vietos įsikūrusi Antašavos ugniagesių komanda jau kuris laikas nebeįtraukiama į Kupiškio rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbą ir yra nepageidaujama malšinant liepsnas mūsų rajone, tačiau vienintelis tą dieną budėjęs šio miestelio ugniagesys nepakluso įsakymams ir pirmasis atvykęs į gaisro vietą užgesino ugnį. Nors po dešimties minučių atvažiavusių ugniagesių iš Kupiškio nuomone, didvyris apsisuko vėžlio greičiu.

Antašavos komandą – už borto

PAGD pernai dėl nepakankamo finansavimo spaudė šalies savivaldybes panaikinti 40 ugniagesių komandų. Dalis jų šiandien jau nebeveikia arba savo veiklą laikinai sustabdė.

Tačiau keturi rajonai vis dar kovoja dėl neperspektyviomis PAGD laikomų ugniagesių komandų išlikimo. Pasiduoti nenusiteikę Biržai, Tauragė, Kėdainiai ir Kupiškis.

Mūsų rajone buvo siūloma panaikinti Noriūnų ir Antašavos ugniagesių komandas. Šiuo metu prašoma atsisakyti bent jau kuklių pajėgų Antašavoje.

„Dabar situacija tokia, kad Noriūnų komanda liko ir čia toliau dirba 9 žmonės, kurie budi po du ugniagesius kas ketvirtą parą. Tuo tarpu Antašavos komanda nebeįtraukiama į mūsų planus ir apie jų darbą mes jokios informacijos neberenkame“, – teigė Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (PGT) viršininkas Algirdas Rudys.

Pasak pašnekovo, diskusijos dėl komandos kol kas nerimsta nei mūsų rajono Taryboje, nei PAGD. Praėjusį antradienį A. Rudys kartu su kitų kaimyninių rajono ugniagesių vadovais rinkosi į pasitarimą Panevėžio apskrities priešgaisrinėje gelbėjimo valdyboje. Čia buvo daug diskutuota dėl panaikinti siūlomų ugniagesių komandų ir kupiškėnų veiksmams ignoruojant antašaviečius, pasak A. Rudžio, buvo pritarta.

„Kol kas ugniagesių finansavimas nėra pakankamas. Jis skiriamas pagal rajono gyventojų skaičių, šis rodiklis mažėja, todėl galutinis sprendimas atsisakyti Antašavos komandos susitikime buvo palaimintas“, – pabrėžė pašnekovas.

Nepaisė įsakymo

Pirmadienį, kaip tyčia, kilęs gaisras netoli Antašavos, Daršiškių kaime, sukėlė gana prieštaringų nuomonių dėl PAGD siūlomos optimizacijos.

Vasario 6 dieną Kupiškio rajono PGT gavo pranešimą apie gaisrą gyvenamajame name Daršiškiuose ir per 21 minutę išsiųstos ugniagesių pajėgos pasiekė šią vietą. Tačiau atvykę gesinti gaisro Kupiškio komandos vyrai jau nebeturėjo ko veikti. Čia prieš dešimt minučių buvo pasidarbavęs Antašavos komandos ugniagesys Eugenijus Šeštokas.

Tą dieną jis vienas budėjo Antašavoje ir apie įvykį išgirdo per raciją – tiesioginio įsakymo vykti į gaisro vietą iš PGT jo komanda jau nebegavo. Be to, apie gaisrą E. Šeštokui pranešė ir užsidegusio namo šeimininkai.

„Kiek laiko sugaišau, kol viską pasirengiau vienas, pasakyti negaliu – į laikrodį tokiu atveju nežiūri. Atvykęs į minėtą namą, antrame aukšte pastebėjau liepsnas prie kamino, degė medinė plokštė. Numalšinęs ugnį, atidariau langus ir sulaukiau komandų iš Kupiškio bei Vabalninko“, – apie tos dienos darbus pasakojo E. Šeštokas.

Sustabdęs gaisrą name ugniagesys pagyrų iš kolegų nesulaukė.

„Man buvo pasakyta, kad įsakymo dėl gaisro gesinimo mūsų komandai nėra. Taigi, gali žiūrėti, kaip dega namas, bet nelįsk gesinti“, – kalbėjo ugniagesys.

Pašnekovo nuomone, jei jis nebūtų reagavęs į iškvietimą, gaisro pasekmės galėjo būti žymiai liūdnesnės.

Užgesino, bet vis tiek per lėtai

Kupiškio rajono PGT viršininkas A. Rudys „Kupiškėnų mintis“ patikino, kad Antašavos komanda be reikalo giriasi žygdarbiais. Anot jo, į įvykį minėtas ugniagesys važiavo labai ilgai.

„Ugniagesys į įvykio vietą už pusantro kilometro vyko dešimt minučių – tai labai ilgas laiko tarpas mūsų darbe. Ir be Antašavos komandos įsikišimo nuostoliai dėl šio gaisro nebūtų didesni“, – teigė A. Rudys.

Antašavos komandos darbą pirmadienį gana skeptiškai įvertino ir pats PAGD direktoriaus pavaduotojas Vygandas Kurkulis: „Taip, jie išvažiavo į gaisrą, kilusį už pusantro kilometro, bet į jį nuvyko tik per 11 minučių. Tai irgi rodo, kad žmonėms suteikiamos nepagrįstos viltys…“

Pasak pašnekovo, Antašavos komandoje po vieną budėti likę ugniagesiai realiai reikalingi tik patalpoms saugoti. „Ugniagesių komandos Kupiškyje kol kas nebuvo sumažintos. Bet per šių metų sausio mėnesį tik šešias dienas visose savivaldybių ugniagesių komandose budėjo po visą ekipažą. Kitas dienas kai kuriose komandose ugniagesių trūko. Ir Antašavos komandoje buvo palikti žmonės, kad saugotų patalpas“, – sakė V. Kurkulis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video