2024/04/28

Viešieji darbai – ramstis bedarbiui, savivaldai ir verslui

Kupiškis pastaraisiais metais neįstengia išbristi iš didelio nedarbo. Darbo neturinčiųjų skaičiai viršija šalies nedarbo vidurkį. Ūkį ištikusio sunkmečio fone tai nestebina, mieste ir gyvenvietėse smulkusis ir šeimos verslai vos gyvi arba nyksta, mažėja darbo vietų iš biudžeto išlaikomose įstaigose. Daug darbingo amžiaus ir jaunų žmonių anksčiau išvažiavę svetur, o ir dabar darbo žvalgosi tik didesniuose miestuose ar užsienyje.

Rajono savivaldybė jau seniai stengiasi šią problemą spręsti per viešųjų darbų programas. Joms ankstesniais metais būdavo skiriama per pusę milijono litų iš vietos biudžeto, darbo gaudavo ir iki 700 bedarbių. Ekonomikos krizė šį biudžeto kąsnį gerokai sumenkino.

Programa patvirtinta, darbai numatyti

Neseniai rajono Tarybos posėdyje buvo patvirtintas šių metų viešųjų darbų sąrašas ir viešųjų darbų programa. Jai įvykdyti Savivaldybė numatė skirti 377 tūkst. litų, kartu su darbo biržos bei kitomis lėšomis iš viso – 994 tūkst. litų. Ketinama sukurti 410 darbo vietų. Iš jų 15 skirta moksleiviams vasaros atostogų metu. Pernai Savivaldybė (kartu su darbo birža) viešiesiems darbams skyrė 951 tūkst. 400 litų, planavo sukurti 398 darbo vietas.

Pasak Savivaldybės administracijos Kupiškio seniūnijos vyresniosios specialistės Dalios Dubenčiukienės, Tarybos posėdžiui rengusios sprendimo projektą, Savivaldybės numatytoji viešųjų darbų programa turi savo paskirtį: teikti socialinę naudą vietos bendruomenei, padėti organizuoti darbus švietimo, kultūros, sveikatos, visuomeninio maitinimo, buities tvarkymo, komunalinio ūkio srityse. Taryba patvirtino viešųjų darbų sąrašą ir programą, ji gali būti dar keičiama, tikslinamos lėšų sumos. Šiuo metu Savivaldybė yra paskelbusi darbdavių atranką šių metų viešųjų darbų programai atlikti. Tą darbdavių sąrašą dar turės patvirtinti Savivaldybės administracijos direktorius.

Pagal Tarybos sprendimą į viešųjų darbų sąrašą įrašytas miestui ir seniūnijoms priklausančių gatvių, kelių, pakelių tvarkymas, apželdinimas, socialinės ir visuomeninės paskirties pastatų rekonstrukcija, smulkus remontas, aplinkos tvarkymas, istorijos, kultūros paveldo statinių, muziejų, kapinių, parkų, knygų fondų ir archyvų tvarkymas, pagalbiniai maisto ruošimo, patalpų ir aplinkos tvarkymo darbai socialinės bei visuomeninės paskirties įstaigose ir organizacijose.

Taip pat yra numatytos veiklos rūšys, vykdomos tik pagal darbo biržos viešųjų darbų projektus – tai darbas miškų ūkio įmonėse, durpynuose, hidrotechnikos statinių, melioracijos įrenginių priežiūros ir remonto pagalbiniai darbai.

Pasak darbo biržos specialistų, Kupiškio rajono seniūnijoms šiemet, kaip ir pernai, yra galimybė pasinaudoti 100 procentų valstybės finansuojamais viešųjų darbų projektais. Savivaldybei tokiu atveju savo lėšų pridėti nebereikia. Yra vienintelė sąlyga: nedarbas rajone turi viršyti šalies vidurkį. Kupiškyje, tikėtina, tai nebus problema. Sausio pradžioje nedarbas šalyje siekė 11 proc., o Kupiškio rajone – 13,9 proc. Pernai pagal šiuos projektus seniūnijose papildomai buvo įdarbinti 178 asmenys.

Nauda ir seniūnijoms bei verslui

Prie viešųjų darbų projektų dirbanti Panevėžio teritorinės darbo biržos Kupiškio skyriaus vyriausioji specialistė Bronė Kiudienė pastebėjo trejopą viešųjų darbų projektų naudą.

„Europos Sąjungos finansuojami projektai, prie kurių įgyvendinimo prisideda ir Savivaldybė, yra naudingi seniūnijoms, kultūros ir švietimo įstaigoms, visai socialinei sferai. Nes tokie yra Savivaldybės tvirtinami darbų sąrašai. Pernai rajone buvo vykdomi du tokie projektai, įdarbinti 476 bedarbiai. Savivaldybei prie tokių darbų tenka prisidėti 40 procentų lėšų. Dar vieną projektą vykdėme antrąjį pusmetį, 100 proc. finansuojamą iš Užimtumo fondo. Buvo įdarbinti dar 178 žmonės. Naudos turėjo „Durpetos“ akcinė bendrovė, ten dirbo 39 žmonės, „Nodamoje“ darbavosi 29, miškų urėdijoje – 4 žmonės. Darbdaviams tai nekainavo nieko. Nuo 2009-ųjų metų, ūkio krizės pradžios, yra rengiami atskiri projektai ekonominius sunkumus išgyvenančioms įmonėms. Tai laikina parama, siekiant pagelbėti, kad nereikėtų įmonėms mažinti darbo vietų. Pernai taip sukurta 30 darbo vietų 4 rajono įmonėse“, – projektų privalumus įvardijo pašnekovė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video