2024/04/29

Teisę į pirtį už dyką reikės įrodyti pažymomis

Nuo praėjusių metų gruodžio patyliukais Kupiškyje vėl pradėjo veikti pirtis. Atsirado vilties, kad ir pensininkai, ir neįgalūs bei mažas pajamas gaunantys žmonės mūsų mieste galės čia išsiperti. Juolab kad Savivaldybė nusprendė jiems maudynėms duoti po du nemokamus talonėlius mėnesiui ir tokiu būdu per socialinę paramą padėti verslininkei šią pirtį išlaikyti.

Tačiau rajono Tarybos šių metų sausio 26 d. patvirtinta pirties paslaugų teikimo tvarka žmonėms nepatinka.

Biurokratų pinklėse

Kupiškėnė Zita Švedienė papasakojo, kad padėjusi garbaus amžiaus Vilhelminai Elskienei dėl pirties grupės kupiškėnų vardu kreiptis į rajono merą, paskui į Seimo narį Antaną Baurą. Moterys buvo tuo klausimu nuėjusios ir pas Savivaldybės administracijos direktorių Žilviną Aukštikalnį. Pagaliau buvo jų balsas išgirstas ir nutarta sudaryti senyviems žmonėms, neįgaliesiems lengvatines sąlygas maudytis pirtyje. „Atrodytų, kad viskas lyg ir išsisprendė. Tik keista, kodėl valdžia neranda paprastesnio būdo paremti verslininkei, kuri teprašo tik tūkstančio litų kuro nuostoliams sumokėti, bet užkrauna bereikalingų rūpesčių naštą ant senukų ir neįgaliųjų pečių. Kad gautų tuos du talonus nusimaudyti pirtyje, jie privalo Savivaldybei surinkti pluoštą pažymų apie savo pajamas, gyvenamąjį būstą, turimus patogumus. Negi valdininkai patys tuo negali pasirūpinti, negi neturi apie tuos žmones visų reikalingų duomenų? Antai pažįstu vieną šeimą, besinaudojančią šios pirties paslaugomis. Vyras be kojos, jo žmona irgi turi negalią. Kaip tokiems žmonėms surinkti visas tas pažymas?

Norom nenorom susidaro toks įspūdis, kad apskritai norima kuo greičiau nusikratyti tų nuobodžių pensininkų ir nebeliks problemos“, – liejo širdgėlą pašnekovė.

Pažymos – įveikiamos

Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis patvirtino, kad kupiškėnų prašymas dėl pirties paslaugų buvo apsvarstytas ir rastas būdas, kaip paremti verslininkę, teikiančią šią paslaugą. „Tiesiogiai dotuoti privataus verslo pagal ES direktyvas, kurios yra perkeltos ir į mūsų teisę, savivaldybės negali. Tačiau gali tai daryti per paramą socialiai remtiniems asmenims, kurie naudojasi to verslininko, šiuo atveju pirties, paslaugomis. Tad buvo nuspręsta, kad Savivaldybė sumokės už maudymąsi pirtyje tam tikrai kategorijai žmonių. Tarybos sprendimu sausio 26 d. buvo patvirtinta, kokius kriterijus turi atitikti žmogus, kad gautų tas remiamas pirties paslaugas. Tai socialinės rizikos šeimų vaikai ir suaugusieji, senyvi, neįgalūs asmenys. Žinoma, Tarybai gal ir nebūtų sunku verslininkei skirti tą tūkstančio litų dotaciją tiesiogiai, tačiau, kaip minėjau, to neleidžia šiuo metu galiojantys teisės aktai. Ankstesniais metais, kai Lietuva nebuvo ES narė, V. Pažemienės pirtis buvo Savivaldybės ne vienerius metus dotuojama tiesiogiai“, – aiškino direktorius. Pasak jo, gal ne visiems žmonėms pirties talonų gavimo tvarka patogi. Savivaldybė negali prieiti laisvai prie visų registro duomenų ir pati už visus suinteresuotus gyventojus surinkti reikiamas pažymas. Už kai kurią informaciją jai reikėtų mokėti, o žmogui asmeniškai tam tikrose instancijose gauti pažymas galima ir nemokamai. Nebent registrų centre gali pareikalauti mokesčio, bet šiuo atveju, manąs, iš ten pažymos jam pristatyti nereikės. Yra prašoma pateikti asmens tapatybės dokumentą, pensininko, neįgaliojo pažymėjimą, gaunamas šeimos pajamas, duomenis apie gyvenamąjį būstą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video