2024/04/29

Kūrybos receptai su atokvėpio gaidele

„Meno receptai dešimtmečiui“ – taip rajono dailės mokytojai šiemet pavadino dešimtą kartą vasario 3 d. Kupiškio viešojoje bibliotekoje atidarytą parodą „Kūrybos erdvės“. Nors dėl neįprastai šalto oro nesulaukta šia proga turėjusių muzikuoti mokinukų, geros nuotaikos, nuoširdaus bendravimo parodos kaltininkai ir jų kūrybos gerbėjai nestokojo.

Dešimtmečio kraitis

Renginio vedėja viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Lina Matiukaitė papasakojo, kad pirmoji rajono dailės mokytojų paroda buvo surengta 2001 m. ir jokio pavadinimo neturėjo. Vėliau nutarta kasmet vasario pradžioje rengiamos parodos autorių ratą išplėsti, leisti šioje parodoje dalyvauti ne tik dailės ar kitų dalykų mokytojams, bet ir kitiems žmonėms, turintiems kūrybos gyslelę. Ta intencija gimė ir pavadinimas „Kūrybos erdvės“. Per dešimtmetį šioje parodoje dalyvavo 30 autorių, eksponuoti 436 įvairia technika atlikti darbai. Ištikimiausi autoriai, dalyvavę visose parodose, – Rita Laskauskienė, Audronė Užtupienė, Genia Vaičikauskienė ir Algirdas Venckus. Paskui prisijungė Rima Kalinkienė, Elena Stanienė, Lena Šakarnytė, Eugenija Paslauskienė, Rūta Aižinienė, Elida Žalnieriūnienė, Agnė Pėčaitė-Stankevičienė, Jolanta Knizikevičienė, Julius Alekna, Zita Bartašytė, Audrius Cicinskas, Jonas Remeikis ir kiti kūrėjai. Šiemet šiai parodai 8 autoriai pateikė 37 darbus. Užsukę į parodą pamatysime ir aliejumi tapytus paveikslus, ir tikrą medžio raižinį, ir fotomontažų bei fotografijų, ir dekupažo bei mišria technika sukurtų darbų.

Būti ar nebūti

Pasak rajono dailės mokytojų kuratorės, dailės mokytojos ekspertės Genios Vaičikauskienės, gal mokytojams reikėtų parodą rengti nebe kasmet, bet rečiau. Jaučiamas šioks toks naujų idėjų badas, nuovargis. Vis sunkiau kolegas prikalbinti dalyvauti parodoje. Žinoma, niekas neužkerta kelio rengti personalines parodas ir kitaip reikštis.

Kalbėjęs A. Venckus nenorėjo sutikti, kad šios parodos dalyviai mokytojai išsisėmė, kad parodos kitąmet nebereikėtų rengti. Jis siūlė pamąstyti, ar nereikėtų surengti nors vienos dienos kūrybinės stovyklos, gal taip gimtų ateičiai naujų idėjų. Jam pritarė ir parodos autorių atėjęs pasveikinti Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Rimantas Jocius ir šio skyriaus specialistė Irena Mockuvienė. Anot R. Jociaus, būtų įdomu parodyti, kaip per dešimt metų keitėsi šios parodos dalyvių kūrybos stilius. Palyginimui būtų galima demonstruoti po keletą ankstesnių autorių darbų. Be to, dar daug galimybių pritraukti naujus kūrėjus eksponuoti savo darbus. Rajone dar ne visi kuriantys žmonės yra žinomi platesniam viusomenės ratui.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video