2024/05/04

Kaista šilumos ir karšto vandens kainos

Vasario mėnesį mūsų rajono šilumos vartotojų nepagailėjo nei gamta, nei šilumos tiekėjai. Nuo šio mėnesio pirmosios dienos penkiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose brango šiluma ir karštas vanduo. Daugiausiai tai pajus mūsų regiono gyventojai – jiems kaina už minėtas paslaugas kilo labiausiai.

Didžiausias šuolis Panevėžyje

Praėjusių metų gruodžio paskutinėmis dienomis priimtas Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos šilumos kainų nustatymo metodikos pakeitimas, kuris įpareigojo šilumos kainas keisti kas mėnesį, jei keičiasi kuro ir (ar) perkamos šilumos kainos, parodė rezultatus. Jau nuo šių metų vasario mėnesio didžiuosiuose Lietuvos miestuose iki 10 proc. brangsta šiluma ir karštas vanduo.

Didžiausią kainų šuolį pajus „Panevėžio energijos“ vartotojai. Jiems šiluma brangs iki 26,68 ct už kilovatvalandę, o karštas vanduo priklausomai nuo vandens tiekimo sistemos 19,6 – 22,82 Lt už kubą.

„Kai lyginame šilumos kainos padidėjimą per vieną mėnesį, atrodo, kad „Panevėžio energijos“ šilumos kaina didėja daugiausiai, tačiau reikėtų žiūrėti į pačią šilumos kainą. AB „Panevėžio energija“ tiekiamos šilumos kaina išlieka viena iš mažesnių tarp didžiausių šalies miestų ar rajonų. Nuo vasario 1 d. šilumos kaina Kaune – 32,33 ct/kWh, Šiauliuose – 30,00 ct/kWh, Vilniuje – 29,65 ct/kWh, Klaipėdoje – 27,95 ct/kWh“, – sakė bendrovės „Panevėžio energija“ atstovė spaudai Daiva Paulauskienė.

Pasak specialistės, vadovaudamasi Šilumos ūkio įstatymu bei Šilumos ir karšto vandens kainų nustatymo metodikomis AB „Panevėžio energija“ kas mėnesį perskaičiuodavo šilumos kainą ir, jei perskaičiuota šilumos kaina skyrėsi nuo galiojančios mažiau nei 5 proc., šios kainos buvo galima nekeisti. Todėl AB „Panevėžio energija“ centralizuotai tiekiamos šilumos kaina paskutinį kartą keitėsi tik nuo 2011 m. liepos 1 d. Gyventojai nuo minėto termino už suvartotą šilumą mokėjo 24,05 ct už kilovatvalandę su PVM.

Lėmė kuro kaina

Tuo tarpu kiti miestai per tokį pat laikotarpį kainas keitė ne vieną kartą. O šių metų vasarį taip padaryti vėl turėjo ir „Panevėžio energija“.

„Šiuo metu didėjančią šilumos kainą lemia kuro kaina, nes ji sudaro šilumos kainos pagrindinę dalį. Bendrovės katilinėse naudojamos įvairios kuro rūšys: gamtinės dujos, mazutas, mediena, skalūnų alyva, šiaudai ir kt. Apie 60 proc. šilumos pagaminama deginant gamtines dujas, kurios kas mėnesį vis brangsta. Gamtinių dujų kaina, palyginti su į šilumos kainą įskaičiuota gamtinių dujų kaina, didėja apie 33%. Dalį šilumos bendrovė superka iš kitų gamintojų, o ji taip pat didėja beveik 4%“, – apie šilumos kainos augimo priežastis kalbėjo D. Paulauskienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video