2024/05/03

Apie valdininkų etikos principus ir reputaciją

Šiuo metu Vyriausybės nariai, seimūnai aktyviai svarsto Tarnautojų elgesio kodekso projektą, kurį parengė Seimo valdybos sprendimu sudaryta darbo grupė.

Šiame kodekse siekiama įtvirtinti nuostatą, kad visi tarnautojai, ne tik valstybės, bet ir savivaldybių, kitų biudžetinių įstaigų, atitiktų minimalius nepriekaištingos reputacijos reikalavimus, kad jų elgesys būtų vertinamas ne tik tarnybos metu, bet ir viešajame gyvenime, kiek tai diskredituoja institucijos ar tarnautojo vardą, taip pat numatytos tam tikros sankcijos, kurios būtų taikomos nusižengusiam tarnautojui.

Ką apie šį projektą žino, kaip jį vertina mūsų rajono tarnautojai?

Valstybės tarnautojai apie etiką

Savivaldybės Kanceliarijos skyriaus vedėja Vanda Kareivienė tvirtino, kad apie naująjį Tarnautojų elgesio kodekso projektą yra girdėjusi, bet išsamesnių diskusijų dėl jo nebuvo. Mananti, kad Valstybės tarnybos įstatymas šiuo metu užtektinai plačiai reglamentuoja daugelį valstybės tarnautojų veiklos sričių. „Žinoma, tobulumui niekada nėra ribų. Svarbiausia dirbti dorai ir sąžiningai bei laikytis įstaigos vidaus tvarkos taisyklių ir viskas bus gerai“, – buvo įsitikinusi pašnekovė, paklausta apie tarnybinę etiką. Paprašyta išvardinti valstybės tarnautojų veiklos svarbiausius etikos principus, kurių yra net aštuoni (pagarba žmogui ir valstybei, teisingumas, nesavanaudiškumas, padorumas, nešališkumas, atsakomybė, viešumas, pavyzdingumas), V. Kareivienė prisipažino, kad iš eilės atmintinai jų tikrai negalinti pasakyti. Pirmasis jai į galvą atėjęs yra nešališkumo principas, taip pat jos jau minėti dorumas ir sąžiningumas.

Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja Nijolė Jaruševičienė sakė, kad taip pat mintinai negalinti išvardyti valstybės tarnautojo veiklos svarbiausių etikos principų. Tačiau mananti, jog jų laikosi, nes stengiasi atlikti atsakingai savo pareigas, kurios apibrėžtos jos tarnybiniuose nuostatuose. „Jei stengiesi dirbti taip, kad dėl savo veiklos nesulauktum kritikos ir priekaištų tiek iš vadovybės, tiek iš kolegų bei piliečių, vadinasi, esi etiškas ir kompetentingas. Man finansiniais klausimais labiau tenka bendrauti ne su žmonėmis, bet su kitomis įstaigomis. Labai svarbu laiku atsakyti į paklausimus“, – kalbėjo pašnekovė.

Yra ir nerašytų taisyklių

Kupiškio jaunimo centro direktorė Gaila Matulytė sakė, kad apie naujo Tarnautojų elgesio kodekso projekto svarstymus nėra girdėjusi. Jos nuomone, tarnybinė etika – tai bendražmoniško elgesio taisyklių ir profesinės kompetencijos reikalavimų visuma. „Tarnyboje visi darbuotojai privalo laikytis darbo drausmės, būti pagarbūs vieni kitiems ir klientams, išmanyti savo darbą. Tie dalykai paprastai yra apibrėžti pareigybiniuose nuostatuose. Manau, kad žmonės, dirbantys su jaunimu, turi būti pavyzdingos reputacijos. Orumas, bendra etika turi galioti ir po darbo ne tik aukštiems valstybės, savivaldybių tarnautojams, bet ir kitiems viešojo administravimo paslaugas teikiantiems darbuotojams“, – buvo įsitikinusi pašnekovė ir pridūrė, kad priimant į tarnybą žmogų, kuris praeityje buvo nusižengęs, reikėtų visgi vertinti dabartinį jo elgesį ir suteikti žmogui šansą įrodyti, kad jis yra atsitiesęs.

UAB „Kupiškio vandenys“ direktorius Albertas Audickas teigė, kad su naujuoju Tarnautojų elgesio kodekso projektu nėra susipažinęs, bet girdėjęs, jog apie tai vyko diskusijos, kai kuriuos atsiliepimus apie šį kodeksą yra skaitęs. „Nemaišytų turėti universalų, didesnei asmenų grupei tinkantį elgesio kodeksą. Kiekvienos įmonės ar įstaigos darbuotojas turi elgtis padoriai ir atitikti jam keliamus profesinius reikalavimus. Toks požiūris yra užfiksuotas ir mūsų įmonės veiklos nuostatuose, ir kiekvieno darbuotojo pareigybinėse instrukcijose. Bendražmoniški etiško elgesio reikalavimai turi būti vienodai taikomi ir vadovaujantiems asmenims, ir eiliniams darbuotojams. Visi suvokia, kad viešieji asmenys turėtų būti pavyzdys visuomenei. Kas pasitikės kostiumuotu ministru, kuris po darbo, pvz., girtas voliojasi patvoryje. Manau, kad mūsų rajono vadovai darbo drausmės ir etikos laikosi labiau nei kai kurie seimūnai“, – kalbėjo pašnekovas.

Kupiškio turizmo ir verslo informacijos centro direktorius Paulius Pranckūnas sakė, kad su naujuoju Tarnautojų elgesio kodekso projektu nėra susipažinęs. Jo nuomone, į taisykles visko nesurašysi, kiekvieną minutę jų neatsiminsi, tačiau geriausiai veikia nerašytos visuomenės etiško elgesio taisyklės. Žmogus intuityviai turi suvokti, kas ir kur dera. Ypač tai svarbu aukštas pareigas užimantiems asmenims. Jie kiekvieną akimirką turi atsiminti, kad aplinkiniai juos atidžiau stebi, kelia jų elgesiui aukštesnius reikalavimus. „Svarbu neužmiršti, kur dirbi, ko iš tavęs žmonės tikisi, ir kontroliuoti savo elgesį visur. Girto blevyzgos, skandalingas elgesys, naudojimasis savo tarnybine padėtimi nedaro garbės nė vienam asmeniui, juolab valstybinės įstaigos vadovui ar tarnautojui. Gal ir reikia naujo Tarnautojų elgesio kodekso, kad tie visi etikos dalykai būtų aiškiai ir suprantramai apibrėžti“, – sakė pašnekovas.

Kupiškio ligoninės direktoriaus pavaduotoja slaugai Rasa Šaltenienė teigė, kad su Tarnautojų elgesio kodekso projektu yra susipažinusi. Kai kurios jo nuostatos sukėlė šypseną. Teigiama, kad šis kodeksas nesikiša į žmogaus asmeninį gyvenimą. Tačiau kur ta riba tarp asmeninio ir viešo gyvenimo, visiškai neaišku. Juk tarnybinė etika – tai žmogaus elgesio visuma darbo vietoje, o ne visas jo gyvenimas. „Kaip medikė pasigedau paaiškinimo, kaip bus nustatoma, kad žmogus piktnaudžiauja alkoholiu ar narkotikais. Kaip bus, jei žmogus įveikė tas priklausomybes ir dabartiniu gyvenimu įrodė, kad gyvena sveikai. Ar tokiu atveju jam valstybinės įstaigos durys kaip potencialiam darbuotojui bus užvertos“, – teigė pašnekovė. Anot jos, ko gero, tokias griežtas, be kompromisų, naujojo kodekso projekto nuostatas lėmė mūsų gyvenime pasitaikantys akibrokštai ir skandalai, susiję su nederamu valstybės tarnautojų elgesiu.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video