2024/05/04

Arktinis šaltis neša nelaimes

Staiga užklupę smarkūs šalčiai pirmųjų aukų pareikalavo ir mūsų rajone. Pirmadienį greitosios medicinos pagalbos ekipažas skubėjo į Rudilius, kur rado mirtinai sušalusį gretimo kaimo gyventoją. Didesnių nelaimių žiema mums kol kas neatnešė, tačiau ir policijos pareigūnai, ir ugniagesiai-gelbėtojai, ir medikai įspėja gyventojus saugoti savo sveikatą ir gyvybę.

Šalčio aukos

Nuo praėjusios savaitės į Lietuvą atslinkusi gerokai žemiau nulio temperatūra jau parodė savo aštrius nagus. Pirmadienį Rudiliuose, šalia vieno ūkinio pastato, rastas negyvai sušalęs Paprūdžių kaimo gyventojas R. B.

1949 metais gimęs vyriškis tą dieną ne vienam rudiliečiui kėlė nerimą, mat vaikščiojo gatvėmis neblaivus.

Daugiau iškvietimų dėl šalčio aukų, Kupiškio rajono greitosios medicinos pagalbos dispečerės duomenimis, per paskutines dienas nebuvo. Šiuo metu, anot jos, per dieną medikai gauna apie 20 iškvietimų. Traumas patyrę pacientai dažniausiai kreipiasi tiesiai į chirurgus.

Kupiškio rajono pirminės asmens sveikatos priežiūros centro gydytojas Vincas Dražba „Kupiškėnų mintims“ teigė, kad kol kas antplūdžio dėl žiemos traumų jo kabinete nėra. Į jį kreipėsi tik viena mergaitė, patyrusi sunkesnį žastikaulio lūžimą.

„Kai tokie šalčiai, gal žmonės daugiau lieka namuose. Bet kai atšils, traumų gali ir padaugėti“, – sakė V. Dražba.Žiemos metu, anot jo, įprasti rankų, kojų lūžiai, raiščių patempimai ir plyšimai.

Krizių centras tuščias

Skirtingai nei kituose miestuose, Kupiškis neturi bėdos su šąlančiais benamiais. Pasak Kupiškio rajono policijos komisariato Organizacinės grupės vyresn. specialistės Jurgitos Žiūrienės, šią žiemą pareigūnai dar nevyko gelbėti gatvėje šąlančių piliečių ar apleistuose pastatuose įsikūrusių benamių.

Tokiems asmenims Kupiškyje nėra vietos prisiglausti. Jų netgi nepriima naujai atidarytas Krizių centras.

Virbališkiuose įsikūrusioje įstaigoje nuo rudens tegyveno vos keletas žmonių. O šiuo metu čia – tuščia. Pasak Kupiškio krizių centro socialinio darbuotojo Dariaus Koženiausko, nuolatinės gyvenamosios vietos neturintys bei alkoholio nevengiantys asmenys čia nebus apgyvendinti.

Šiuo metu tuščios patalpos šildomos, nes, pasak pašnekovo, buvusiame Virbališkių mokyklos pastate, kur įsikūręs centras, taip pat glaudžiasi medicinos punktas bei bibioteka.

Ledas storėja

Atšalus orams darbo padaugėja ir ugniagesiams. Sausio mėnesį Kupiškio rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai 8 kartus vyko malšinti ugnies. Pagrindinė gaisrų priežastis buvo netvarkingos ir perkaitintos krosnys ar dūmtraukiai.

Kol kas didelių bėdų gelbėtojai neturėjo ir dėl neatsargaus gyventojų elgesio ant ledo. Tokio iškvietimo mūsų rajono pareigūnai šiais metais dar nėra gavę.

Tarnybos darbuotojai įspėja, kad žmonės turi rimtai įvertinti ledo būklę lipdami ant jo. Kai ledo storis siekia 7 cm, vaikščioti ant jo gali pavieniai asmenys, kai 12 cm – ledas visiškai saugus.

Pavojai gali tykoti vandens telkinių properšų, srovių vietose. Reikia stebėti ledo spalvą, ar jame nėra įšalusių šakų ir kitų daiktų. Tokios vietos gali būti nesaugios.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, ledas šalies ežeruose po truputį storėja ir gali siekti iki 10 centimetrų. Jau ateinančią savaitę, pasak sinoptikų, ledas greičiausiai bus saugus.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video