2024/05/03

Žemdirbių šventė – darbams įvertinti, bendravimu pasidžiaugti

Penktadienio popietę Kupiškio kultūros centre karaliavo rajono ūkininkų bendruomenė.

Vienu ritmu

Tradiciniai Kupiškio žemdirbių pagerbimai ir suėjimai vykdavo visada rudeniop, kai derlius jau iš laukų namo pargabentas, kai viskas suskaičiuota ir pamatuota, kai aišku, ar verta pasidžiaugti, ar belieka nusiteikti būsimos sėkmės lūkesčiui. Šįkart viskas padaryta kitaip, sulaukta tikrojo žiemos atokvėpio, kai saulė vėl pasuka artėliau prie žemės, kai dienos ilgėliau užtrunka, kai smagiau ir žmogui su žmogumi kalbas varinėti.

Šventės vedėjai ūkininkai Genė Žilinskienė ir Zigmantas Aleksandravičius romantiškai ir žaismingai-pragmatiškai paaiškino šventinio susibūrimo dingstį: „Saulė, žemė ir žemdirbys vienu ritmu gyvena, dabar tinkamas atokvėpiui laikas. Po Naujųjų nauji ir pinigai, dosnesni rėmėjai, daugiau mums klius dovanų…“

Svečiams – duonos kepaliukai

Taip pajuokaujant visas šventinis scenarijus ir buvo surikiuotas. Šventiškai nusiteikusių šeimininkų ir svečių salė, palei sceną didelis stalas, nukrautas kaimiška duona, papuošta gražiai įkeptomis javų varpomis ir lino audeklu apjuosta, daug kepaliukų, nes daug ir svečių prikviesta. Kai kas neatvyko, bet atvykusiems – Seimo nariui Valdemarui Valkiūnui, Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkui Jonui Talmantui, žemės ūkio rūmų pirmininko patarėjai Rimantei Misiūnienei, verslo partneriams, ūkininkų sąjungos atstovams iš kaimyninių rajonų, savos valdžios atstovams – kuo karštesni plojimai.

Būta ir dalykiškų pasisakymų. Ūkininkų sąjungos rajono skyriaus pirmininkas Antanas Dobrovolskis pasidžiaugė seniai nepatirtu pokyčiu: pagaliau gausėja ūkininkų sąjunga, ji jaunėja. Skyriuje narių per metus padaugėjo nuo 68 iki 85. Galbūt ūkininkai pajus bendros veiklos poreikį ir naudą tokių pastangų?

Verta prisiminti ir europinę paramą, modernią techniką. Per dešimtmetį kupiškėnai nusipirko 285 naujus traktorius, 48 kombainus, vien pernai – 36 traktorius ir 5 kombainus.

Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas J. Talmantas, įvertindamas šalies žemdirbių ir Europos Sąjungos šalių ūkininkų pozicijas, buvo kritiškas: per maža pas mus parama valdoms modernizuoti, per menkai remiami jaunieji ūkininkai. Pagal tiesiogines išmokas lietuviai yra 2-3 vietoje nuo galo iš visų ES šalių, tai neteisinga, to neturi būti. Todėl artimiausi Baltijos kaimynai buriasi į krūvą, rašo deklaracijas, priešinasi tokiai diskriminacijai. Ir todėl dar reikia ūkininkams organizuotis, burtis ir savo interesus ginti. Bendrame Europos šalių kontekste mūsų ūkininkai dar tėra apsirūpinę nauja technika tik 20-25 procentais.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video