2024/05/04

Skandinavų pavyzdžiu darželinukai ugdysis ir lauke

Sausio 16-19 dienomis Kupiškio vaikų lopšelio-darželio „Saulutė“ direktorė Danutė Staišiūnienė kartu su Jaunimo centro direktore Gaila Matulyte lankėsi Švedijos Miolndalo mieste, Geteborgo priemiestyje, kur aptarė rengiamą bendradarbiavimo projektą. Šio miesto, turinčio apie 60 tūkstančių gyventojų, savivaldybės Švietimo ir vaikų rūpybos skyrius rengia penkis vaikų ir jaunimo ugdymo projektus įvairioms Europos Sąjungos programoms.

Pernai į “Saulutės“ vadovės rankas pateko šios įstaigos, ieškančios partnerių Lietuvoje, kontaktai. Džiugu, kad iš daugelio susidomėjusių darželių švedai pasirinko būtent kupiškėnus ir pakvietė į išankstinio planavimo vizitą.

Būsimo projekto pavadinimas – „Vaikų mokymas matematikos ir gamtos mokslų per lauko veiklas“. Švedijos ikimokyklinėse įstaigose jau daugiau nei dešimtmetį ypatingas dėmesys skiriamas darželinukų buvimui gamtoje: čia mažyliai ne tik žaidžia, bet net ir užsnūsta popietės miego ant patiestų čiužinių. Dažna ikimokyklinė įstaiga turi savo sodą, daržą, saugią aplinką, netoliese augančius miškus, kur net trys mokytojai lydi grupę vaikų įvairiais metų laikais. Ypač populiaru turėti žaliąją vėliavą, kurią iškėlę darželiai dirba pagal ekologines programas.

Susitikime taip pat dalyvavo po dvi atstoves iš Islandijos ir Estijos sostinių vaikų darželių. Jų pristatymuose atskleista puiki ugdymo įstaigų turima materialinė bazė, baseinai, drabužių džiovyklos, sutvarkyta darželio aplinka.

Kupiškio lopšelio-darželio „Saulutė“ direktorė pasidžiaugė, kad jos vadovaujamoje įstaigoje didelis dėmesys skiriamas vaikų meniniam ugdymui. Vaikai nėra dažnai vedami į lauką, nes tėveliai prisibijo ligų, ne visi ugdytiniai turi tinkamus drabužius. Tad šis projektas, anot D. Staišiūnienės, būtų unikali patirtis, kaip sistemingai plėtoti lauko veiklas, sudominti vaikus eksperimentais gamtoje, diegti matematikos, geometrijos, gamtos pažinimo pradmenis.

Susitikimo metu parengtas dvejų metų trukmės projektas, kurio metu numatyti vizitai į visas keturias šalis partneres. Šiuo laikotarpiu bus dalijamasi gerąja patirtimi, išbandomi nauji darbo metodai, pasitelkiamos šiuolaikinės interneto technologijos, šviečiami tėvai apie ugdymą lauke, į aktyvias veiklas įtraukiami patys mažiausieji.

Partneriams beliko sulaukti programos „Nordplus“ ekspertų palankaus įvertinimo ir įvadinio susitikimo Švedijoje jau šį rugsėjį.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video