2024/05/04

Kai kam europinė parama brangesnė

Pradėjus veikti asbestinių stogų dangos keitimo programai ir jos įgyvendinimo taisykles aptarus spaudoje, gyventojams vis tiek iškyla daug neaiškumų.

Antai viena kupiškėnė, paskambinusi į redakciją, piktinosi, kad konsultantai už dokumentų šiai paramai gauti parengimą užsiprašė ne vieno šimto litų. Kodėl taip yra, juk, anot jos, Žemės ūkio ministerijos išplatintoje informacijoje buvo teigiama, kad dokumentų rengimas žmogui turėtų nekainuoti.

Apie dokumentų rengimą gauti paramai asbestinių stogų dangai pakeisti kalbėjomės su Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Kupiškio biuro ekonomikos konsultante Aušra Petronyte.

Šūsnis dokumentų

Pasak konsultantės, norintys pasinaudoti bet kokia Europos Sąjungos parama visuomet privalo Nacionalinei mokėjimo agentūrai pateikti tam tikrus dokumentus. Norintys gauti paramą asbestinio stogo dangos pakeitimui turi iš seniūnijos pateikti pažymą apie deklaruotą gyvenamąją vietą, iš kurios matytųsi, jog jie gyveno kaimo vietovėje be pertraukos ne mažiau kaip penkerius metus, kad šiuo metu yra apsistoję name, kurio stogą ketina keisti. Jei žmogus per minėtą laikotarpį gyveno keliose seniūnijose, tai jam apie tai reikia pateikti pažymą iš kiekvienos buvusios gyvenamosios vietos.

A. Petronytė pabrėžė, jog dokumentų rengimas šiai paramai gauti labai pabrangsta, jei žmogus neturi savo gyvenamojo būsto teisinės registracijos, kuri privaloma, norint gauti paramą. Dėl to reikia jam kreiptis į Nekilnojamojo turto registrą. O pažymos ten kainuoja ne vieną šimtą litų.

Taip pat jam reikia nueiti į Savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyrių, kad ten užpildytų anketą, kad yra atlikta jo būsto inventorizacija pagal asbesto programą. Žmogus šiame skyriuje turi gauti tos anketos kopiją ir pažymą apie atliktą inventorizaciją. Už tai mokėti nereikia.

Toliau jis turi apsispręsti, kuo dengs stogą, kokias tam panaudos medžiagas, išvardytas kaip kompensuotinas asbestinio stogo keitimo programos taisyklėse. Apsisprendęs ką pirks, turi pateikti komercinį pasiūlymą kelioms statybinėmis medžiagomis prekiaujančioms parduotuvėms. Komercinio pasiūlymo pavyzdį gali žmogus gauti konsultavimo tarnyboje už dyką.

Apie aprašą ir utilizavimą

A. Petronytė informavo, kad neseniai pakeista paprastų darbų aprašo tvarka. Šiuo metu nuspręsta, kad tas aprašas bus reikalingas tik tada, jei namas, kurio stogas bus keičiamas, yra vietovėje, turinčioje per 3 tūkst. gyventojų, arba yra saugomoje teritorijoje.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video