2024/05/07

Gimstamumo rodiklius rajone gerina emigrantai

Tradiciškai naujų metų pradžioje jau galima atsigręžti atgal ir pažvelgti, kokia gi mūsų rajono demografinė situacija išryškėjo pernai, palyginti, kaip kinta gyventojų skaičius pastaraisiais metais, į kokias svečias šalis dažniausiai kupiškėnai bėga laimės ieškoti, ar jiems tebėra brangi tradicinė šeima, kokios vardų ir pavardžių mados pas mus vyrauja. Į šiuos klausimus atsakymus pateikė rajono Savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Birutė Kopūstienė.

Gimusiųjų vis mažiau

Pasak B. Kopūstienės, 2011 m. Civilinės metrikacijos skyriuje įregistruota 141 naujagimis. Iš jų 26 gimė užsienyje. Tad realiai rajone gimė 114 vaikų. 2009 m. gimusiųjų rajone buvo 175, 2010 m. – 150.

Daugiausia naujagimių įregistruota Kupiškyje – 39, Alizavos, Noriūnų ir Skapiškio seniūnijose – po 10, Subačiaus – 9, Šimonių – 7, Kupiškio seniūnijoje – 30.

Registruojant 38 naujagimius kartu buvo registruojamas ir tėvystės pripažinimas. Vadinasi, tiek vaikučių pernai susilaukė nesusituokusios poros. Vienišos moterys pagimdė 13 vaikų. Septynioms iš šių moterų jie buvo pirmagimiai, trims – antras vaikas, tokiam pat skaičiui – trečias.

Skyriaus vedėja sakė, kad pastaraisiais metais vaikus gimdo šiek tiek vyresnio amžiaus moterys. Pernai nebuvo nepilnamečių gimdyvių. Daugiausia gimsta pirmagimių. 2011 m. 49 mamos pagimdė pirmą kartą. Antro vaikelio susilaukė 14 , trečio – 17, ketvirto – 5, šešto – 2, septinto – 1 mama. Kupiškyje gimė ir viena pora dvynukų. Jie buvo antras sūnus ir trečia dukra savo šeimai.

Pernai ir 22 vyresniems vaikams pripažinta tėvystė. Dviem vaikams ji buvo nustatyta teismo keliu. Penki vyriškiai teisme nuginčijo savo tėvystę.

Iš 26 vaikų, gimusių užsienyje ir mūsų rajono Civilinės metrikacijos skyriuje įtrauktų į apskaitą, kad gautų lietuvišką gimimo liudijimą ir pasą, 10 gimė Didžiojoje Britanijoje, 8 – Airijoje, 2 – Vokietijoje, po 1 Olandijoje, Belgijoje, Kipre, Ispanijoje ir Lenkijoje, Norvegijoje.

Trylikos tų vaikų abu tėvai yra lietuviai. Dvylikos – motina lietuvė, o tėvai užsieniečiai (Libijos pilietis, rusai, airis, indas, lenkas, du Nigerijos piliečiai). Viena moteris vieniša pagimdė kūdikį užsienyje.

Kiek vaikų, tiek vardų

Pasak B. Kopūstienės, pernai ryškiai savo populiarumu neišsiskyrė nė vienas vardas. Galima teigti, jog beveik kiek vaikų, tiek vardų. Jei vardas pasikartoja du ar tris kartus, tai jau leidžia jam atsidurti populiariųjų sąraše.

2011 m. rajone vardai suteikti 69 berniukams ir 71 mergaitei. Iš populiaresnių berniukų vardų skyriaus vedėja paminėjo Nojų (toks vardas duotas 3 vaikams), Roką, Gabrielių, Luką, Beną, Kajų, Dovydą, Deivydą (šiais vardais pavadinta po 2 berniukus). Tėvai nevengia duoti savo vaikui senųjų krikščioniškų vardų Pranas, Paulius, Ignas, Emilis. Užsienyje gimusiems berniukams suteikti Eriko, Arno, Luko, Loreno vardai. Vienas vaikas pavadintas dvigubu vardu Herkus Ernest.

Dominuojančio vardo nėra ir tarp mergaitiškų vardų. Antai registruota po tris Godas, Melitas, Ugnes, Gabijas, po dvi – Gabrieles, Austėjas, Kamiles, Paulinas, Rusnes. Iš retesnių galima paminėti Lėją, Unę, Ronetą, Gustę, Elmą, Aurėją, Luknę, Ulą, Gretą, Saulę.

Egzotiškesniais vardais pavadintos mergaitės, gimusios užsienyje skirtingų tautybių tėvams. Antai lietuvės ir Nigerijos piliečio dukrai suteiktas dvigubas vardas Ariela Ifunanyachukvu, lietuvės ir indo atžalai Ayaan.

Netekčių statistika

Pernai rajone mirė 349 gyventojai. Iš jų 173 vyrai ir 176 moterys. Tai šiek tiek mažiau nei 2010 m., kai buvo registruotos 358 (186 vyrų ir 172 moterų) mirtys. Tačiau šiek tiek daugiau nei 2009 m., kai mirė 344 rajono gyventojai.

B. Kopūstienė informavo, kad pirmą kartą rajone, palyginti su pastaraisiais keleriais metais, sumažėjo savižudybių. Jų pernai registruota 10. 2009 m. buvo 18, o 2010 m. – 17. Gal nebebūsime vadinami savižudžių kraštu? Pernai iš nusižudžiusiųjų 6 buvo darbingo amžiaus asmenys, 4 – senyvi – 67-88 m.

Pagal seniūnijas mirusiųjų skaičius pasiskirsto taip: Alizavos seniūnijoje mirė 27 žmonės (16 vyrų ir 11 moterų), Kupiškio – 73 (37 vyrai ir 36 moterys), Noriūnų – 29 (17 vyrų ir 12 moterų), Skapiškio – 31 (18 vyrų ir 13 moterų), Subačiaus – 50 (25 vyrai ir 25 moterys), Šimonių – 39 (17 vyrų ir 22 moterys), Kupiškio mieste – 101 (40 vyrų ir 56 moterys). Pagal galiojančias taisykles ne seniūnijose, bet Kupiškyje buvo registruotos ir 5 rajono seniūnijų gyventojų, mirusių užsienyje, mirtys. Pernai mūsų krašto žmonių buvo mirusių Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Lenkijoje, į apskaitą praėjusiais metais įtrauktas ir 2008 m. Ispanijoje miręs alizavietis.

2011 m. teismo sprendimu vienas asmuo, dingęs prieš trejus metus Skapiškio seniūnijoje, buvo paskelbtas mirusiu. Tai B. Kopūstienės darbo praktikoje labai retas reiškinys.

Iš visų mirusiųjų 68 (51 vyras ir 17 moterų) buvo darbingi asmenys.

Tuoktis iškilmingai

Pernai mūsų rajone susituokė 85 poros. Iš jų 70 santuoką registravo Civilinės metrikacijos skyriuje, likusios 15 – bažnyčioje. Pastarosios santuokos vėliau buvo įtrauktos į Civilinės metrikacijos skyriaus apskaitą. Taip pat į šio skyriaus apskaitą buvo įtrauktos ir 4 santuokos, registruotos užsienyje – 1 Didžiojoje Britanijoje su Albanijos piliečiu, 1 Lenkijoje, 1 Baltarusijoje, 1 – Šveicarijoje.

Beveik visos santuokos registruotos iškilmingai arba bažnyčioje, arba Civilinės metrikacijos skyriuje. Netradicinės aplinkos šiam gyvenimo momentui besituokiantieji nesirinko.

Registravusi santuoką vyriausia pora buvo 82 m. vyras ir 63 m. moteris. Jauniausios nuotakos amžius – 18 m. Nuotakų amžiaus vidurkis apie 26 m. Pirmą kartą tuokėsi 65 moterys. Antrą kartą tekėjo 19 moterų. Viena moteris tuokėsi trečiąjį kartą.

Pirmą kartą vedė 64 vyrai. Antrą kartą – 18, trečią – 3 vyrai. Pirmą kartą besituokiančių vyrų amžiaus vidurkis maždaug 27,5 m. Vyriausias jaunavedys buvo 83 m., o jauniausias – 19 m.

Daugiausia tuokėsi tos pačios tautybės asmenys. Buvo ir mišrių santuokų, pvz., Lietuvos ir Latvijos piliečių, Lietuvos ir Rusijos piliečių.

2011 m. Civilinės metrikacijos skyriuje vyko dvi jubiliejinės santuokos. Viena pora minėjo bendro gyvenimo 25-metį, sidabrines vestuves, o kita – santuokos 50-metį, Auksines vestuves.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video