2024/05/07

Tarp apskrities rajonų – mūsų saugiausias

Praėjusį penktadienį Kupiškio r. policijos komisariate vyko ataskaitinis susirinkimas, kuriame aptarti 2011 m. veiklos rezultatai. Buvo atvykęs Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Rimantas Bobinas, rajono meras Jonas Jarutis, Kupiškio r. apylinkės teismo pirmininkė Irena Pocevičienė, Kupiškio r. apylinkės prokuratūros vyriausias prokuroras Jurgis Kiaušas, rajono seniūnijų seniūnai.

Belieka viltis

Praėjusių metų Kupiškio r. policijos komisariato veiklos ataskaitą susirinkusiesiems pristatė laikinai einantis viršininko pareigas Viešosios policijos skyriaus viršininkas Linas Dovydėnas. Jis pasidžiaugė, kad Panevėžio apskrityje Kupiškio r. yra vienas iš saugiausių. Tačiau sunki šalies ekonominė situacija, nedarbas lemia, kad teisės pažeidimų ir nusikaltimų skaičius nemažėja, atsiranda naujų nusikalstamos veikos formų. Visa tai policijos pareigūnams kelia daug naujų iššūkių. Pasak jo, šiuo metu rajono policijos komisariate iš 66 (iš jų 58 pareigūnų) numatytų etatų 7 (iš jų 6 pareigūnų) yra neužimti. Kuo mažesnis pareigūnų skaičius, tuo sunkiau susidoroti su padidėjusiu darbo krūviu. Pareigūnus vargina nesibaigiančios reformos, sunku dirbti už du negaunant prideramo atlyginimo. Belieka tikėti, kad galbūt kas nors pasikeis bent jau po naujųjų Seimo rinkimų.

Apie eismą

L. Dovydėnas apžvelgė visų rajono policijos komisariato poskyrių ir grupių veiklą. Kalbėdamas apie eismo priežiūrą jis sakė, kad pernai rajone eismo įvykių metu žuvo 4 žmonės. 2010 m. žuvusiųjų buvo 2, 2009 m. – 6, 2008 m. – 3.

2011 m. į teismą buvo perduotos 139 administracinių teisės pažeidimų bylos, susijusios su kelių eismo taisyklių pažeidimais. Deja, nuo vairavimo apsvaigus žmonių neatgraso nei didelės piniginės baudos, nei transporto priemonės konfiskavimas. Antai pernai buvo konfiskuota 15 automobilių, o 2010 m. – 8.

Pernai rajono Saugaus eismo komisijai policijos pareigūnai pateikė 12 pasiūlymų, kaip būtų galima pagerinti eismo sąlygas. L. Dovydėnas apgailestavo, kad dėl lėšų stokos nepavyko Rokiškio-Kupiškio-Panevėžio-Utenos kelių sankryžoje apriboti greičio ir įrengti kalnelio. Ten pastatyto ženklo „Stop“ nepakanka. Tai įrodė ir skaudus eismo įvykis šioje vietoje praėjusių metų pabaigoje, nusinešęs vieno žmogaus gyvybę. Šiai sankryžai šiemet bus skiriamas papildomas dėmesys.

Ataskaitoje buvo pabrėžta, kad padaugėjo eismo įvykių dėl dviratininkų ir pėsčiųjų kaltės. Jie ne visada dar dėvi šviečiančias liemenes ir segi atšvaitus.

Prevencija ir bendravimas

Prevencijos poskyrio veiklos apžvalgoje buvo konstatuota, kad daugėja smulkių vagysčių iš prekybos centrų. Padidėjo ir smulkaus chuliganizmo atvejų. Ilgas ir nešaltas ruduo bei tokia pat žiemos pradžia lėmė, kad pernai daugiau nubausta piliečių, kurie alkoholį vartojo viešosiose vietose ir viešai pasirodė girti. Tokių buvo 326. 2010 m. – 279. Išaugo ir nepilnamečių, vartojančių alkoholį, skaičius. Mažiau pernai buvo piliečių, kurie pasipriešino policijos pareigūnams – 20. Ankstesniais metais jų būta daugiau – 39 (2009 m.), 27 (2010 m.).

L. Dovydėnas sakė, kad visos apylinkės turi tyrėjus. Jis kaip gerus bendravimo su žmonėmis pavyzdžius pristatė Noriūnų apylinkės tyrėjo Artūro Begonio ir jo kolegos iš Subačiaus Sergejaus Šukio veiklą. A. Begonis lankomų socialinės rizikos šeimų vaikams yra nuvežęs dovanų žaislų, o S. Šukys pakeitęs dujų balioną.

Pernai rajono policijos pareigūnai glaudžiai bendradarbiavo su mokyklomis. Rengtos bendros sporto varžybos, mokiniai supažindinti su kelių eismo taisyklėmis, šviesti kitais teisėtvarkos klausimais, prisidėta prie konkurso „Temidė“ organizavimo. L. Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos komanda tapo šio konkurso respublikinio turo prizininke.

Ramybę drumsčia vagys ir narkomanai

Rajono kriminalistai gali pasigirti, kad atkleidė nusikaltimų daugiau už respublikos vidurkį. Vyrauja vagystės. Daug nuostolių didžiuliam skaičiui elektros vartotojų atneša vagystės iš elektros transformatorinių. Pasak L. Dovydėno, kartu su „Lesto“ buvo imtasi kompleksinių priemonių, pradėta kartu budėti. Policijos pareigūnams Dariui Totoriui ir Tadui Šilaikiui pavyko sulaikyti vagių grupę ir iš jų per kratą konfiskuoti 2 t transformatorinės alyvos. Taip pat konfiskuoti 2 jų automobiliai, kuriais važiuota plėšikauti. Šių metų pradžioje policijos pareigūnams įkliuvo grupelė rokiškėnų, mūsų rajone vogusių alyvą iš elektros transformatorinių.

Ir mūsų rajone kriminalistai aptiko bei sunaikino šiltnamį, kuriame augintos kanapės. Šiemet jau iš vieno kupiškėno paimtos kanapių sėklos. Taip pat buvo nustatytas narkotikų platinimo nepilnamečiams tinklas ir platesnis jų vartotojų ratas.

2011 m. rugsėjo 18 d. įvykdytas išskirtinis nusikaltimas – rajono policijos komisariato kieme bandyta padegti 8 automobilius. Pavyko sunaikinti tik 2 automobilius. Šis nusikaltimas perkvalifikuotas į teroro aktą, įtariamieji nustatyti, byla turėtų greitai pasiekti teismą.

Gyventojai turėtų atkreipti dėmesį, kad vis dar pasitaiko sukčiavimo atvejų. Mažėja telefoninių pranešimų apie į bėdą pakliuvusius artimuosius, kuriems reikia piniginės pagalbos. Šiuo metu sukčiai nusitaikė į elektroninę bankininkystę, reikalauja, kad gyventojai pasakytų savo banko kortelių kodus, slaptažodžius. To niekam negalima sakyti, ypač telefonu.

Pasidžiaugta, kad kovoti su viešosios tvarkos pažeidėjais padeda ir vaizdo stebėjimo kameros. Antai neseniai budėtojas, stebėdamas vaizdo kameras, pamatė, kad aikštelėje prie bažnyčios šlapinasi vienas pilietis. Vėliau jis sėdo į automobuilį ir nuvažiavo. Netrukus buvo sulaikytas. Paaiškėjo, kad vairavo neblaivus. Norėdamas išsisukti, jis bandė policininkams duoti 200 Lt kyšį.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video