2024/05/07

Mokinių mažėjimo banga atsirito ir iki gimnazijų

Griežto šalies biudžeto taupymo politika tęsiasi. Palyginti su praėjusiais metais, dar labiau apkarpytas ir švietimo bei mokslo srities finansavimas. Pedagogų bendruomenė šiuo metu išgyvena nerimo laikotarpį – ar mažės algos, ar apskritai bus darbo.

Šios nuotaikos neaplenkė ir mūsų rajono mokytojų.

Taupyti nebėra ko

Pasak Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo Rimanto Jociaus, apie rajono švietimo įstaigų finansinę padėtį, ateities perspektyvas bus galima konkrečiau kalbėti patvirtinus šių metų rajono biudžetą. Tačiau didelių pokyčių šioje srityje nematąs. Mokinio krepšelio lėšos nuo šių metų rugsėjo 1 d. mažės 1,5 proc. Tai labiau aktualu gimnazijoms, kurios šiuo metu jau pradeda jausti mokinių stygių. Gimnazistų amžių pasiekė karta, kuri labiausiai buvo paliesta mokinių mažėjimo bangos. Gimnazijos bus priverstos mažinti pedagogų tarifinio atlygio koeficientus. Kaimo mokykloms yra sunku ir išgyventi lengviau kol kas prošvaisčių nematyti. Tačiau esminių pokyčių jose taip pat nebus.

Vedėjo pateiktais duomenimis, 2011 m. rugsėjo 1 d. rajone mokinių skaičius, palyginti su 2010 m., sumažėjo 236, o nuo šių metų rugsėjo 1 d. jų gali būti dar maždaug 180 mažiau.

Tačiau pradinukų ryškaus mažėjimo kol kas jau nebėra.

„Iš ko dar galėtų mokyklos šiuo metu sutaupyti, nebematau. Tikiuosi, kad taupymo ribą jau pasiekėme. Panaši padėtis yra visoje Lietuvoje. Jei būtume priversti ko nors atsisakyti, tai atsilieptų mokymo ir ugdymo kokybei. Visos programos, kurioms bus skirtas finansavimas per ministeriją ir kitus fondus, bus vykdomos. Kitų projektų, kuriuos finansuojame mes patys, likimas priklausys nuo rajono biudžeto. Manau, kad vis tiek judėsime į priekį“, – sakė R. Jocius.

Atlyginimai mažės

Pasak Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos direktoriaus Virgilijaus Žilinsko, dėl sumažėjusio mokinių skaičiaus (šiais mokslo metais čia mokosi 68 gimnazistais mažiau nei praėjusiais), dėl sumažintų valstybės dotacijų gimnazijos biudžetas 2012 m. yra 10 proc. mažesnis nei pernai. Nuo šių metų vasario 1 d. pedagogams ir gimnazijos vadovams 2 proc. mažės atlyginimas. Tai lemia mokinio krepšelio apskaičiavimo metodika. Kaip bus nuo 2012 m. rugsėjo 1 d., pokyčiai priklausys nuo mokinių skaičiaus. Prognozuojama, kad jų gali būti apie 90 mažiau. Tad atitinkamai mažės ir darbo krūviai pedagogams.

Pasiteiravus, ar mokytojai galės toliau kelti kvalifikaciją, o jai pakilus gauti didesnį darbo užmokestį, V. Žilinskas sakė, kad kvalifikacijos kėlimas nėra stabdomas. Jei mokytojas įgis metodininko kvalifikaciją, tai jam atitinkamai didės ir atlyginimas. Tačiau jei pamokų mažės, jis gali to ir nepajusti.

Pasidomėjus, kaip darbo užmokesčio mažėjimą vertina profsąjunga, gimnazijos direktorius sakė, kad pas juos mokytojų profesinės sąjungos nėra. Veikia darbo taryba, su kuria yra tariamasi, kaip būtų galima išsiversti turimomis lėšomis.

Subačiaus gimnazijos direktorė Janina Ivanovienė kalbėjo, kad pernai mokinio krepšelio skaičiavimo metodika buvo jiems palanki. Pedagogų tarifiniam atlyginimui buvo taikomi vidutiniai koeficientai, o sumažėjus mokinių skaičiui ir valstybės dotacijai jie liks tik minimalūs. Mokinio krepšelis mažėja apie 70 tūkst. litų. Mokytojams išdalinti įspėjimo lapeliai, kad nuo kovo 1 d. jų tarifinis atlyginimas bus 5 proc. mažesnis. Tiek pat bus mažinimas ir mokyklos vadovo tarnybinės algos koeficientas.

„Tuos reikalus aptarėme su mokytojais, su jų profesinės sąjungos atstovais. Tokia situacija mokytojų nedžiugina, bet jie džiaugiasi bent tuo, jog dar turi darbą. Šiais mokslo metais pas mus mokosi 53 mokiniais mažiau nei praėjusiais. Kitais mokslo metais jų gali būti 10 mažiau. Iki 2014 m. mokinių dar užteks, o toliau jau prastos perspektyvos“, – dalijosi nūdienos aktualijomis direktorė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video