2024/05/07

Pilvas pinigų neskaičiuoja

„Veskit, kur norit, vis tiek valgyti noriu“, – tokie skausmu persmelkti žodžiai nuskambėjo viename prekybos centrų kaip tik tuo metu, kai nusprendėme parengti straipsnį apie brangstančius kasdienius maisto produktus. Šią skaudžią frazę ištarė ne koks šokoladuko užsimanęs vaikėzas, o už vagystę policininkų iš parduotuvės vedama senutė.

Taigi, ar iš tiesų Lietuvos prekybininkų kainos taip sparčiai kyla, kad žmonės nebeišgali nusipirkti net ir kasdienės duonos?

Į mėsą tik pasižiūri

„Kaip gera būtų, kad pilvas neprašytų“, – toks posakis, ko gero, šiais laikais sukasi ne vieno varguolio galvoje. Nuėję į artimiausią parduotuvę su 50 litų tikriausiai nusipirktume tik pačių pagrindinių maisto produktų: sviesto, cukraus, pieno, duonos, kruopų.

Aišku, jei rinksimės pačias pigiausias prekes, kurių ir kokybė dažnai būna prastesnė, į savo krepšelį įsidėsime ir vieną kitą dešrelę ar nedidelį mėsos gabaliuką.

Viename Kupiškio prekybos centrų sutikta pirkėja Diana iš Paketurių rinkosi maisto visai savaitei. Jos krepšelyje, pasak pašnekovės, buvo tik patys pigiausi produktai: kepaliukas duonos, grietinė, kruopų pakelis, dėžutė silkės.

Mėsos, kiaušinių ir pieno produktų moteris sakė niekada neperkanti, nes turi savo ūkį. Tačiau ir nelaikydama gyvulių Diana teigė, kad, ko gero, mėsos gaminių vis tiek nepirktų. „Užtenka į kainas pažiūrėti ir soti. Iš tikrųjų net ir kasdienių maisto produktų kainos labai šoktelėjusios. Pažiūrėkite, kiek žmonių nuo paties ryto laukia atpigintų, prastesnės kokybės prekių“, – kalbėjo pašnekovė.

Per savaitę ši moteris savo trijų asmenų šeimai maisto nupirkti išgali vos už 40 litų. Ir, jos manymu, tokia ji mūsų rajone ne viena.

„Gyvename iš motinos pensijos ir mano socialinės pašalpos. Dar turiu sūnų, kuris taip pat bedarbis. Visos mūsų šeimos pajamos – apie 600 litų. Už tokius pinigus vos pavalgome, o jei norėtume kokį daiktą nusipirkti, tektų ilgai taupyti“, – guodėsi Paketurių kaimo gyventoja.

Didelis pasirinkimas ir kainos, ir kokybės atžvilgiu

„Kupiškėnų mintys“ pabandė paskaičiuoti svarbiausių maisto produktų kainas šiomis dienomis didžiuosiuose mūsų miesto prekybos centruose.

Taigi, 700-800 g duonos kepaliukas juose kainavo nuo 1,29 iki 3,99 Lt. Paprasto batono kaina svyravo nuo 85 ct iki 2,19 Lt.

Dešimčiai kiaušinių nusipirkti mažiausiai reikėtų 3,39 Lt, o brangiausia šių prekių pakuotė įkainota 4,79 Lt.

Pigiausio pieno litrą Kupiškio prekybos centruose galima gauti už 1,77, o brangiausio – už daugiau nei 4 litus.

Norint vakarienę pasiskaninti grietine, 30 proc. riebumo jos indelis kainavo nuo 2,64 iki 4,45 Lt. Už daugiau nei litą galima nusipirkti tik grietinės ir augalinių riebalų mišinio.

Pigiau kainuoja ir ne visai grynas sviestas. Jo mišinys pigiausiai kainavo 1,28 Lt. O 82 proc. sviesto buvo galima gauti vidutiniškai už 3,49 – 4 litus.

Kainos ir kokybės santykis, ko gero, nebe taip domina, kai pažvelgi į aliejaus kainas. Litras šių pirmo spaudimo riebalų kainavo beveik 10 litų. Tuo tarpu modifikuotų sojos pupelių aliejaus galima gauti ir už 4,99 Lt. O apie alyvuogių aliejų nėra net ko ir kalbėti – jo litras kainavo nuo 10 iki 19 litų.

Makaronų kainos prekybos centruose svyravo nuo 1,11 iki 5,49 Lt už pakelį. Ryžių puskilogramį galima nusipirkti ir už 2,29, ir už 5,99 Lt.

Taigi sudėjus minėtus produktus pigiausias krepšelis pirkėjui kainuotų apie 21, brangiausias – daugiau nei 40 litų. Skirtųsi, aišku, ir šių krepšelių turinio skonis bei kokybė. Be to, sunku pasakyti, ar iš tokio apsipirkimo šeima prasimaitintų savaitę.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video