2024/05/07

Motinos liga – išbandymas jos vaikams

Sausio pradžioje redakcijos duris kaimyno lydima pravėrė baigianti aštuntą dešimtį kupiškėnė Aldona Laurikietienė. Moteris skundėsi, kad ją nei iš šio, nei iš to dukra prieš Kūčias prievarta išvežusi į Rokiškio psichiatrijos ligoninę. Ją atlydėjusiam kaimynui nebuvo aišku, ar galima žmogų be jo sutikimo išvežti į tokią gydymo įstaigą, kokiu pagrindu kaimynė buvo ten paguldyta. Esą ji nėra agresyvi, su kaimynais gerai sugyvena. Sprendžiant iš motinos ir dukros bendravimo peripetijų, kyla nelabai gerų įtarimų, ar pirmoje vietoje visgi nebus turtiniai, o ne žmogiškieji reikalai.

Išvežė be apžiūros

Senolė papasakojo, kad dukra ją su greitosios medicinos darbuotojų pagalba apie 3 val. nakties griebė, surišo, įgrūdo į greitukę ir išvežė į Rokiškį. Ten praleidusi 3 savaites. Iš pradžių gydytojai davė vaistų, sakė – pailsėk. Paskui greitukė ją parvežusi namo. „Dukra, kol nebuvau, išardė šiltnamį, sulaužė, sudraskė daug mano daiktų, drabužių daug išmetė į lauką. Kai ką parvažiavusi vėl parsinešiau namo, džiovinsiu, nes viskas buvo šlapia. Bijau savo dukros. Ji tyko mano pensijos. Nesuprantu, ko ji taip draskosi? Turi namą, sodą, butą. Po mano mirties visas turtas jai liks“, – kalbėjo raudodama senyva moteris. Pasak jos, sūnus gyvena kitame rajone. Su juo susisiekti telefonu jai nepavykę, nes neturinti telefono numerio. Dar kita dukra įsikūrusi Amerikoje ir retai atvažiuojanti. Moterį atlydėjęs kaimynas teigė, kad ji niekur negali rasti pagalbos. Buvo nuėję į Socialinės paramos skyrių. Ten jiems pasakė, kad jie negali kištis į privačius šeimos reikalus. Policijoje iš jos nepriėmė pareiškimo dėl daiktų sugadinimo. „Nepaliksime močiutės bėdoje. Kreipsimės į teisininkus“, – kalbėjo vyriškis, kurio namuose grįžusi iš ligoninės senolė laikinai glaudėsi.

Stebisi dukros elgesiu

Kupiškio r. Socialinių paslaugų centro direktorės pavaduotoja Danuta Balkevičienė neneigė, kad yra girdėjusi kaimynų interpretacijų apie minėtos senolės skriaudimą. Tačiau į privačius santykius jie negali kištis. Ji yra veiksni, o dukrai oficiali mamos globa nėra paskirta. Be to, moteris turi dar ir kitą dukrą bei sūnų. Jei visi vaikai atsisakytų motinos globos, ji taptų socialiai neapsaugota. Tuomet jau įsikišti galėtų ir socialinės globos institucijos. „Kaimynai moteriškę apibūdina kaip darbštų, energingą žmogų. Ji laiko ožkų, per vasarą triūsė savo darže. Aplinkinių teigimu, motinos ir dukros santykiai nėra geri.

Rokiškio psichiatrijos ligoninės socialinė darbuotoja prašė, kad mūsų socialiniai darbuotojai pasiaiškintų, kokia yra šios moters situacija. Jie taip pat konstatavo, kad kaimynystės santykiai geri.

Šiuo atveju pati dukra yra sudirgusi, ramiai su motina negalinti bendrauti. Tokie santykiai tarp mamos ir dukros man nesuprantami“, – dėstė savo nuomonę Socialinių paslaugų centro direktorės pavaduotoja.

Kaimynų nuomonė

„Kupiškėnų mintims“ senolės kaimynai sakė, kad moteris jiems nekliūva. Iš pažiūros ji tvarkinga, tačiau turi silpnybę kaupti daiktus. Dukra kaimynams yra rodžiusi, koks sąvartynas išaugo kambariuose. Buvo mačiusių ją besirausiančią prie konteinerių, nuo prekybos centrų nešančią įvairias dėžutes. Dauguma kaimynų teigė, jog tarp motinos ir dukros yra vidinis konfliktas. Motina senyvo amžiaus, todėl nepaisant energingumo, jai jau gali reikti šiokios tokios globos. Motina dukros neprisileidžia, o ši neturi kantrybės gražiuoju susitarti dėl tvarkos, todėl ir prasideda rietenos. Apie namo pardavimą kaimynai tvirtino girdėję.

Viena, artimiau su senole bendraujanti kaimynė, sakė, kad socialiniai darbuotojai prašė jos pagloboti ligoninėje esančios moters ožkytes. Jos to paprašė per Rokiškio psichiatrijos ligoninės socialinę darbuotoją.

Anot kaimynės, močiutė nėra agresyvi. Ji nuoširdi, darbšti, prižiūri savo ožkytes. Mėgsta ir pajuokauti, daug yra pasakojusi apie Ameriką. Rudenį, kai laukė atvažiuojant dukros iš užjūrio, mačiusi, kad jos namai sutvarkyti – lovos paklotos, kilimėliai patiesti. „Dukra nepasiėmė motinos iš ligoninės. Ji atvažiavo į šaltus namus be lito kišenėje, be maisto. Pastaruoju metu ir nakvojo pas vieną kaimyną. Jie davė jai po 20 Lt maistui, kol gaus pensiją. Ko gero, norima senu žmogumi atsikratyti, namus parduoti. Žinanti, jog kaimyno padedama ji kreipėsi į teisininkus, kad būtų stabdomas namo pardavimas. Ar galima taip su motina elgtis?“ – klausė kaimynė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video