2024/05/07

Policija – vieni dirbs daugiau, kiti lauks ilgiau

Statutiniai policijos pareigūnai, atitarnavę 20 metų, turi teisę išeiti į pensiją. Visoje šalyje policiją palieka šimtai pareigūnų. Ši problema liečia ir Panevėžio apskritį bei mūsų rajoną. Ar nekyla dėl to grėsmė, jog policija nebesugebės atlikti savo funkcijų. Ar bus kam pakeisti išėjusius pareigūnus?

Išeiti neskuba

Kupiškio r. policijos komisariato organizacinės grupės vyresniosios specialistės Jurgitos Žiūrienės pateiktais duomenimis, nuo 2002 m. į pensiją po ištarnauti privalomo 20 m. laikotarpio išleista 16 pareigūnų. Vyriausiam iš jų buvo 54 m., o jauniausiam – 39 m. Pasak specialistės, matyt, šis pareigūnas tarnybą policijoje buvo pradėjęs 19 m. Būsimųjų policijos pareigūnų mokymosi, studijų laikas yra įskaičiuojamas į darbo stažą. Šiuo metu Kupiškio policijos komisariate dirba 52 statutiniai pareigūnai. Tarp jų yra 10 pareigūnų, kurie vidaus reikalų sistemoje yra išdirbę dvidešimt ir daugiau metų. Iš jų trijų pareigūnų darbo stažas yra perkopęs 25-erius metus. Šiemet dar 6 kupiškėnai policininkai sulauks statutiniam pareigūnui būtino pensijai gauti darbo stažo. „Kol kas žmonės dirba, neskuba rašyti prašymų išeiti į pensiją. Visi jie yra palyginti jauni ir darbingi asmenys. Galbūt jie Kupiškyje nelabai mato perspektyvų kuo kitu užsiimti. Pas mus gi tebėra aktuali nedarbo problema“, – samprotavo pašnekovė.

Pasak jos, pernai Kupiškio r. policijos komisariatas neteko 7 pareigūnų. Iš jų 2 išėjo į pensiją, keli nebetiko tarnybai dėl sveikatos būklės, kiti buvo perkelti į kitus komisariatus. Išėjusių pareigūnų gretas papildė 2 pareigūnai. Šiuo metu yra laisvi 7 statutinių pareigūnų etatai.

Apskrityje pareigūnų mažėja

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Personalo skyriaus viršininkės Elonos Kėlerienės pateiktais duomenimis, Panevėžio apskrities VPK atidirbęs 20 metų 2011 m. atleistas 41 pareigūnas. Panevėžio VPK ir miesto PK – 21, Panevėžio r. PK – 3, Kupiškio PK – 2, Rokiškio PK – 3, Pasvalio PK – 5, Biržų PK – 7.

Vietoj išėjusiųjų Panevėžio apskrities VPK buvo priimta 4, Panevėžio m. PK – 7, Panevėžio r. PK – 3, Pasvalio r. PK – 4, Biržų PK – 2, Kupiškio PK – 2, Rokiškio PK – 5. Tad vietoj 41 išėjusiojo iš tarnybos statutinio valstybės tarnautojo jų gretas papildė 27 nauji pareigūnai.

Kupiškio PK viršininkas Arvydas Mėlynis sakė, kad Kupiškio rajonas niekuo neišsiskiria iš kitų šalies rajonų. Per metus su keliais statutiniais pareigūnais, kurie yra atidirbę 20 ir daugiau metų, tenka atsisveikinti. Šalies mastu į statutinio pareigūno pensiją jau yra išėjusių per 10 tūkst. pareigūnų. Likusiems darbo krūvis didėja. Priimti naujų pareigūnų nėra galimybių dėl sumažinto policijos finansavimo. Kaip bus ateityje, sunku pasakyti. Daug priklausys nuo priimamų įstatymų. Pareigūnai nenusiteikę eiti nemokamų atostogų. Tie klausimai bus sprendžiami apskrities mastu.

Policijos teks ilgiau laukti

Panevėžio apskrities VPK viršininko Rimanto Bobino pasiteiravome, ar policija sugebės atlikti savo funkcijas sumažėjus pareigūnų skaičiui, ar ir toliau bus taupomos komisariatuose lėšos didinant pareigūnų darbo krūvį ir leidžiant juos nemokamų atostogų, ar numatoma nors kiek daugiau priimti naujų pareigūnų.

Pasak R. Bobino, policija jai priskirtas funkcijas privalo užtikrinti ir mažėjant jos pajėgoms. Prioritetas – reagavimas į gyventojų pranešimus. Tačiau gali šiek tiek ilgėti laikas, per kurį jie sulauks atvykstant policijos pareigūnų. Taip atsitikti gali dėl mažėjančio patruliuojančių ekipažų skaičiaus. Prevencija, nusikaltimų tyrimas ir kiti policijai priskirti darbai bus atliekami kaip ir pridera.

Panevėžio VPK viršininkas sakė, kad nebūtinai po 20 m. statutiniai pareigūnai turi išeiti iš tarnybos.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video