2024/04/18

Kaimo supratimą skatina… purvynai ir fermų dvelksmas

Kasdienybė veikliam žmogui neduoda ilsėtis, dienas užpildo dideli ir maži galvosūkiai. Kad juos išspręstų, reikia išmanymo, specialių žinių. Ir ne tik. Reikia dar ir supratimo. Kad jį turėtų, žmogus turi kalbėtis su kitu žmogumi. Valdininkui pravartu išeiti iš savo kabineto, dirbančiam žmogui trumpam nustoti dirbti, pasitikti atvykusį, pasiklausyti, ką jis kalba, paklausti, priminti, pagirti ar supeikti…

Praėjusį penktadienį Kupiškyje taip ir buvo: kultūros centro salėje sėdėjo šventiškai pasidabinę ūkininkai, visi kalbėjosi, o vėliau svečiai, ministras, Seimo narys maknojo po purvynus ūkininkų gamybos pastatų kiemuose, žirgliojo per srutų klanus fermoje link atrajojančių karvučių apytamsiu (mat visame rajone pavakare dingo netikėtai elektra), ministras juokais siūlė talkon pasidarbuoti per vakarinį melžimą savo ministerijos specialistėms, šios baiminosi namo parsivešiančios drabužius persmelkusio fermų kvapo ir dar visokių naujų potyrių buvo visiems per akis. Visa tai vyko dėl to paties – siekio suprasti, sužinoti, pasirodyti. Metas jau priminti visiems apie save – valdininkams, politikams ar pretenduojantiems jais būti, nes rudeniop laukia Seimo rinkimai.

Pašnekesiai salėje

Penktadienis kupiškėnams buvo politiškai ir ūkiškai aktyvus. Susitikti su kaimiška ir žemdirbiška bendruomene atvyko žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius, skapiškėnus aplankė Lietuvos Respublikos Seimo narys Arvydas Anušauskas. Šiuos susitikimus surengė Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų rajono skyrius.

Bet… ministras yra visų, taigi prezidiuman kultūros centro didžiojoje salėje vadovauti susitikimui pakilo rajono meras Jonas Jarutis, vėliau į kompaniją nekviesta įsiprašė kupiškėnams gerai pažįstama Aldona Navikienė iš Subačiaus seniūnijos. Jos neplanuotos improvizacijos davė atokvėpio margai auditorijai, o jau valdininkams sukėlė tikrai smagaus juoko gūsius.

Išgirsti ministro Kupiškin atskubėjo ne tik savojo rajono žmonės, bet ir anykštėnai, rokiškėnai, biržiečiai, uteniškiai. Daug jaunų žmonių atidžiai klausėsi ministro ir nelabai jiems rūpėjo, meras ar aktyvi tautos atstovė Aldona prezidiume sėdi, svarbu, kad tyli ir netrukdo.

K. Starkevičius žino, kas dabar ūkininkams yra svarbiausia, todėl negaišino laiko teoriniais svarstymais. Jeigu kas dar negavo tiesioginių išmokų, sulauks netrukus, už kvotinį pieną bus išmokėti pinigėliai apie sausio vidurį. Ūkininkus neramina žemės mokesčiai, jų dydis, savivaldybėms perduota valia nustatyti jų tarifus.

Ministras K. Starkevičius su šypsena žvelgė į valstiečiams liaudininkams atstovaujantį rajono merą Joną Jarutį, tardamas, kad jis ūkininkų tai jau neturėtų nuskriausti, nustatyti didesnį tarifą nei leidžiama mažiausia 0,01 proc. riba nuo žemės rinkos vertės. Beje, Kupiškio rajone yra priskaičiuojama apie 1 tūkst. ha apleistų žemių, tikimasi, kad žemės mokesčiai privers savininkus rūpestingiau prižiūrėti savo turtą. Įdomu, kad žemaičiai apleistų žemių visai neturi, taigi yra rūpestingesni šeimininkai už aukštaičius.

Neramu žemdirbiams ir dėl planų kelti ūkininkams pajamų mokesčius nuo dabar esamų 5 proc. iki 35 proc., tokį pasiūlymą įregistravo Seimo narys Julius Veselka. Ministras pažadėjo kautis su tokiais kaimo nesuprantančiais „nemąstančiais“ politikais.

Neramu kaimo žmonėms ir žemdirbių bendruomenei ir dėl Europos Sąjungos bendrosios žemės ūkio politikos 2014-2020 metais. Ar išliks europinė parama, ar bus tęsiami pradėti ūkių modernizavimo, kaimo infrastruktūros, melioracijos projektai? Ar yra vilčių sulaukti išmokų sulyginimo visoms Europos šalims? Ministras pažadėjo stengtis, diskutuoti Briuselyje, derėtis su šalies Vyriausybe dėl nacionalinių išmokų padidinimo.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video