2024/04/24

Gyvenimas šviesoje pamažu brangsta

Ne vienam elektros vartotojui teks prisiminti taupumo abėcėlę. Nuo sausio 1-osios įsigaliojusios didesnės elektros kainos prisidės prie piniginės paploninimo. Labiausiai tai pajus tie vartotojai, kurie už elektrą moka pagal dviejų laiko zonų tarifą ir turi elektrines virykles.

Poreikiai ir taupymas

Kiekvieno gyventojo namuose atsiranda vis daugiau buities prietaisų, kurie naudoja elektros energiją. Kompiuteris, televizorius, šaldytuvas, elektrinis virdulys, viryklė ir dar daug kitų smulkių prietaisų, be kurių jau sunku įsivaizduoti gyvenimą.

„Mes per mėnesį už elektros energiją mokėdavome apie 200 litų. Gyvename nuosavame name, tačiau kol kas ypatingo taupymo nebuvo. Dažnai vienu metu būna įjungti du televizoriai, vaikai turi kiekvienas savo kompiuterį, – pasakojo kupiškėnė Daiva Širkauskienė. – Kadangi esame pasirinkę dviejų laiko zonų tarifą, tai skalbimo mašina daugiausiai naudojuosi savaitgaliais arba po 23 valandos.“

Kita kalbinta pašnekovė pasakojo, kad gyvena vieno kambario bute. Ji per mėnesį už elektrą vidutiniškai sumoka apie 40 litų. „Man ir tokia suma buvo daug, nors taupau kaip galiu. Stengiuosi, kad be reikalo nedegtų elektra, o praėjusią žiemą net šaldytuvą buvau išjungusi, nes maistas puikiai išsilaikė ir balkone. Užėjus šalčiams dar ir pridengti teko, kad nesušaltų“, – apie savo taupymo būdus pasakoja senolė.

Kaina priklausys nuo tarifo

„Net 71 proc. buitinių elektros vartotojų šiuo metu atsiskaito „Standartiniu“ vienos laiko zonos tarifu (45 ct/kWh). Jie per mėnesį vidutiniškai suvartoja 107 kWh elektros energijos. Tokiems vartotojams šiais metais išlaidos elektrai vidutiniškai padidės 1,1 Lt (su PVM) per mėnesį, t. y. 2012 metų „Standartinis“ vienos laiko zonos tarifas bus 46 ct/kWh (pavyzdžiui, jei gyventojas pernai vidutiniškai per mėnesį mokėdavo 48,15 Lt, tai šiemet jis mokės 49,22 Lt).

Apie 7 proc. namų ūkių gyventojų, kurie atsiskaito pagal „Elektrinių viryklių“ vienos laiko zonos tarifą (43 ct/kWh) ir kurių suvartojamos elektros energijos vidurkis per mėnesį yra 166 kWh, šiais metais per mėnesį vidutiniškai mokės 2 Lt (su PVM) daugiau nei praėjusiais metais: 2012 metų „Elektrinių viryklių“ vienos laiko zonos tarifas bus 44,2 ct/kWh.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video