2024/04/23

Rajono merui – etikos sargų išrišimas

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija atleido smulkias Kupiškio rajono mero Jono Jaručio nuodėmes naudojantis tarnybiniu automobiliu. Dar vasarą ant etikos sargų stalo pateko informacija, jog mūsų rajono galva valstybiniu automobiliu užsuko apsipirkti į prekybos centrą „Maxima“. Tačiau tyrimo metu šis vizitas tapo darbinis – esą meras vykęs patikrinti tvarkos vienoje čia įsikūrusių kavinių. O kartu jis nusprendė ir apsipirkti.

Mažareikšmis pažeidimas

Praėjusių metų vasaros pabaigoje Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pradėtas tyrimas dėl Kupiškio rajono mero pasivažinėjimo tarnybiniu automobiliu sulaukė atomazgos. Tuomet į prekybos centrą „Maxima“ apsipirkti užsukusio J. Jaručio kelionė įvardyta kaip mažareikšmė.

„Kupiškėnų mintys“ jau rašė, kad buvo gautas anoniminis skundas dėl mero pasivažinėjimų ne darbo reikalais. O pats meras žurnalistams teisinosi, esą užsukęs į parduotuvę nepadarė didelių nuostolių valstybei.

Tyrimo metu netikėtai atsirado daugiau kelionės detalių, apie kurias rajono vadovas spaudai anksčiau nebuvo užsiminęs. VTEK duomenimis, tiriant šį nusižengimą paaiškėjo, jog J. Jarutis į „Maximą“ užsuko patikrinti, kaip tvarkomasi tame pačiame prekybos centro pastate įsikūrusioje kavinėje. Mat dėl jos Savivaldybė esą gavusi nemažai skundų.

Tai padaryti meras nusprendė grįždamas namo iš susitikimų Vilniuje. Pasinaudodamas „auklėjamuoju“ vizitu jis nusprendė ir šį bei tą nusipirkti.

Nematė piktnaudžiavimo

VTEK patarėjas Tomas Čeplinskas „Kupiškėnų mintims“ teigė, kad Kupiškio rajono mero kelionę į „Maximą“ komisija įvertino kaip tarpinę stotelę komandiruotės Vilnius-Kupiškis metu.

Pasak pašnekovo, toks stabtelėjimas savais reikalais dar neįrodo, kad J. Jarutis nuolat piktnaudžiauja tarnybiniu transportu.

„Mes nesame ta institucija, kuri skaičiuoja kiekvieną į šoną nuklydusį centą. Mūsų tikslas nustatyti tarnybinį piktnaudžiavimą. Todėl sutikite, važiuojant darbo reikalais kažkur stabtelėti tėra smulkmena. Juk kiekvienam būna nenumatytų atvejų“, – sakė T. Čeplinskas.

VTEK minėtą tyrimą, anot patarėjo, atliko vadovaudamasi mero parodymais bei jo kelionių lapais. Šie komisijai įtarimų nesukėlė.

„Buvome gavę ir daugiau skundų dėl jūsų Savivaldybės naudojimosi tarnybiniu transportu. Tačiau teiginių be įrodymų nepakanka“, – pabrėžė T. Čeplinskas.

Visų VTEK nagrinėjamų skundų – apie dešimtadalis būna dėl tarnybinio transporto naudojimo. Įtarimams pasitvirtinus, pasak patarėjo, valstybės tarnautojui privalu atlyginti padarytus nuostolius: kuro, amortizacijos išlaidas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video