2024/04/24

Prabangos mokesčiai mūsų rajono nekandžios

Nuo sausio 1 dienos įsigaliojusios Nekilnojamojo turto įstatymo pataisos, kuriomis apmokestinamas prabangus fizinių asmenų būstas, sukėlė nerimo bangą tarp žmonių. Gyventojai aktyviai kreipiasi į Registrų centrą, kad pasitikrintų, ar jų namai čia kartais nėra įvertinti daugiau nei milijonu litų. Ekspertas įspėja, kad tokių apartamentų Lietuvoje vos per 700, o Kupiškyje, ko gero, ir visai nėra.

Gyventojai sunerimo

Nuo šiol prabangius apartamentus turintiems šeimininkams teks gerokai pakratyti pinigines. Mat įsigaliojus Nekilnojamojo turto įstatymo pataisoms, už daugiau nei 1 mln. litų vertės gyvenamąjį namą valstybė iš fizinių asmenų pasiims 1 procento šios sumos mokestį.

Šį mokestį gyventojai privalės sumokėti iki 2012-ųjų gruodžio vidurio.

Tikimasi, kad iš naujo mokesčio, egzistuojančio daugelyje užsienio valstybių, į valstybės biudžetą papildomai įplauks 17 mln. litų. Be to, valdžios atstovų nuomone, apmokestinus prabangius būstus santykiai nekilnojamojo turto rinkoje taps skaidresni – padės išvengti kainų burbulo.

Kad ir kaip Seimo nariai džiaugtųsi nauju mokesčiu, gyventojai jau skuba tikrintis savo būstų vertę VĮ Registrų centro duomenų bazėje.

Šios įmonės atstovas spaudai Aidas Petrošius „Kupiškėnų mintims“ sakė, kad praėjusio mėnesio pabaigoje ir šiomis dienomis lankytojų skaičius internetinėje Registrų centro svetainėje itin išaugo. Čia įvedę tam tikrus savo nekilnojamojo turto duomenis, žmonės savarankiškai gali sužinoti, kiek jis vertas.

„Šiomis dienomis Registrų centre jaučiamas akivaizdus gyventojų susidomėjimas savo nekilnojamuoju turtu. Tikimės, kad naujai tvarkai įsibėgėjus Valstybinė mokesčių inspekcija ir Finansų ministerija pasirūpins išsamia informacija, ir šis nerimas išnyks“, – sakė A. Petrošius.

Kupiškyje prabanga – mažai tikėtina

Dabar, pasak pašnekovo, atlikus fiziniams asmenims priklausančio nekilnojamojo turto analizę visoje šalyje prabangių būstų yra 741. Naują mokestį gali tekti sumokėti maždaug 1 tūkst. šalies gyventojų.

Atskiruose Lietuvos regionuose Registrų centro specialistų, atstovo spaudai teigimu, analizė kol kas neatlikta. A. Petrošiaus nuomone, nauji mokesčiai labiausiai gresia didmiesčių gyventojams.

„Atskiruose rajonuose analizės dar neatlikome – tai didelis darbas. Nemanau, kad Kupiškyje gali būti gyvenamųjų namų, kurių vertė didesnė nei 1 mln. litų. Jei visoje šalyje tokių yra tik 741, tai jūsų rajone, kur nekilnojamojo turto vertė nėra aukšta, mažai tikėtina, jog nekilnojamojo turto mokestis ką nors pasieks“, – kalbėjo A. Petrošius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video