2024/09/24

Svajojant apie kalėdines atostogas

Ar reikėtų suteikti darbuotojams atostogas nuo Kalėdų iki Naujųjų metų, tebediskutuojama. Vieni mano, kad tarpušvenčiu krinta žmonių darbingumas ir per tuos kelis darbadienius iki Naujųjų metų ne kažin ką galima nuveikti. Tuo metu visų mūsų mintys sukasi apie artimuosius, įvykusius ir būsimus susitikimus. Kiti laikosi nuomonės, kad metų pabaigoje svarbi kiekviena minutė, nes kaip tik šiuo laikotarpiu susikaupia daug skubių ir neatidėliotinų darbų, kuriuos būtina užbaigti iki pirmųjų naujametinių kurantų dūžių. O siaučiant krizei apskritai negali būti nė kalbos apie kažkokias papildomas atostogas, ypač verslo žmonėms.

Verslininkams pats darbymetis

„Mes švęsti keturias dienas negalime. Per tą laiką vairuotojai krovinį spėja į Maskvą nugabenti“, – sakė tarptautinių pervežimų bendrovės „Gilota“ direktorius Gintautas Mockus. Anot jo, vairuotojai dirba pagal nustatytą darbo ir poilsio režimą. Stengiamasi, kad visi jie spėtų iš reiso grįžti į namus bent jau sutikti Naujųjų metų. Pasikrovę Vakaruose prieš Kūčias jie iki Naujųjų metų spėja krovinį nugabenti į Rusiją ir sugrįžti švęsti į namus. Žinoma, ne viskas nuo jų priklauso. Būna visokių netikėtų situacijų. Tiesa, Vakarų Europoje daug firmų nuo gruodžio 22 d. iki pat Trijų Karalių atostogauja. Tačiau jei prireikia pakrauti kokį krovinį, tai ir tarpušventyje tai būna padaryta. „Jei mes imtume atostogauti nuo gruodžio 22 d. iki sausio 6 d., žinodami, kad rusai metų pabaigos šventes švenčia iki sausio 10 d., tai išeitų mums vos ne visą mėnesį nedirbti. To sau leisti negalime. Mes net šventinių dienų per metus, kaip galima pagal įstatymą, nekilnojame. Visa tai tik sutrikdo darbo ritmą ir atneša vien nuostolių. Taigi kas nori užsidirbti, tai dirba, o kam alga ir taip garantuota, yra laisvesni šiuo atveju“, – kalbėjo verslininkas.

G. Mockui antrino ir kupiškėnė verslininkė Dalė Janušonienė. Pasak jos, užtenka tų švenčių. Kalėdinės atostogos jai neaktualu. Atvirkščiai, prekybininkams prieš šventes ir tarpušventyje – pats darbymetis. Žmonės dairosi dovanų. „Dirbti reikia. Ne tas laikas dabar, nesam tiek ekonomiškai stiprūs, kad galėtume, kiek širdis geidžia, atsipūtę poilsiauti“, – sakė pašnekovė.

Biudžetininkus varžo įstatymas

Rajono Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis kalbėjo, kad atostogos tarp Kalėdų ir Naujųjų metų būtų geras dalykas. Tačiau šiuo metu tai sunkiai įgyvendinama. Pagal įstatymą biudžetiniai metai yra skaičiuojami nuo kiekvienų metų sausio 1 d. iki gruodžio 31 d. Tad metų pabaigoje biudžetinės įstaigos turi padaryti visas finansines ataskaitas. Finansų, iždo reikalais besirūpinantiems specialistams tarpušventis – pats darbų įkarštis.

„Tenka bendrauti su užsieniečiais, tai žinau, kad Vakarų Europoje bent jau privatininkai eina atostogų maždaug nuo gruodžio 19 d. ar 22 d. iki Trijų Karalių, sausio 6 d. Kaip dirba valdžios institucijos ten tuo laikotarpiu, nežinau.

Be abejo, galima būtų ir pas mus biudžetininkus išleisti kalėdinių atostogų, bet nepakeitus biudžetinių metų pradžios ir pabaigos datų, vargu, ar kas iš to išeitų. Kas atsakingas įstaigose už finansinius reikalus, vis tiek eitų į darbą, kad visus dokumentus reikiamai sutvarkytų. Tad nori nenori, privalai susikaupti ir po Kalėdų šventines nuotaikas kelioms dienoms nuvyti iki gruodžio 31-osios vakaro“, – kalbėjo administracijos direktorius.

Atostogos – neblogai

Kupiškio savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Daiva Bubulienė pripažino, kad tarpušventyje kolektyvo darbingumas tikrai būna kritęs, vyrauja šventinės nuotaikos. Betgi nieko nepadarysi, tų kelių dienelių iki Naujųjų metų jiems, kaip biudžetinei įstaigai, labai prireikia nuveiktiems darbams suskaičiuoti, finansinėms ataskaitoms užbaigti. „Gal ir neblogas būtų variantas, kad ir biudžetininkai galėtų šiuo laikotarpiu atostogauti. Gal lengviau būtų suplanuoti kolektyvo šventinį vakarėlį, pasibuvimą metų pabaigos proga. Ko gero, tos atostogos turėtų būti įskaičiuotos į kasmetines.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video