2024/09/24

Pieno kokybės metai turi būti kasmet

Šie metai buvo paskelbti pieno kokybės metais. Griežtinta pieno supirkimo tvarka bei jo kokybės kontrolė. Nuo vidurvasario pieno gamintojų kooperatyvams draudžiama atsivežti žaliavą iš gamintojų, nuo pieno supirkimo punkto nutolusių didesniu nei 15 km atstumu. Prisitaikydami prie naujų taisyklių kai kurie pieno gamintojų kooperatyvai patyrė papildomų išlaidų statydami naujus pieno supirkimo punktus. Tačiau tų kooperatyvų atstovų teigimu, naujoji tvarka neturėjo pastebimos įtakos pieno kokybei.

Žemdirbiškos kooperacijos šalininkai vis garsiau kalba, kad kilniais tikslais pridengtos naujovės yra ne kas kita, o jų žlugdymo priemonė.

Kokybė visų rūpestis

Kupiškyje veikiančio kooperatyvo „Pieno puta“ direktorė Jūratė Dovydėnienė sakė, kad reikalavimą supirkti pieną tik iš tų gamintojų, kurie yra nuo supirkimo punkto nutolę ne daugiau kaip 15 km, įvykdę nesunkiai. Tereikėjo perskirstyti porą maršrutų. „Esu asociacijos „Kooperacijos kelias“ narė ir žinau, kad kiti kooperatyvai dėl naujų reikalavimų patyrė šimtatūkstantinių išlaidų, buvo priversti statyti naujus pieno supirkimo punktus. Niekas netyrė, kiek skiriasi pieno, transportuoto, pvz., 15 km, kokybė nuo transportuoto 18 km. Žinoma, geriau būtų, jei jo visai niekur vežti nereikėtų. Tačiau, manau, kad kokybės problemos glūdi ne čia“, – dėstė savo požiūrį pašnekovė.

Pasak J. Dovydėnienės, pieno kokybė bendras jo gamintojų, supirkėjų, perdirbėjų ir tikrintojų rūpestis. Bėda tik, jog neįmanoma visų reikalavimų išpildyti. Piene vis pasitaiko somatinių ląstelių, tam tikras bakterijų skaičius, inhibitorinių medžiagų likučių. Somatinės ląstelės nėra kenksmingos žmogaus sveikatai, tik tokią žaliavą perdirbant reikia daugiau sąnaudų. Pieno kokybę gali lemti karvių tešmens uždegimas (mastitas), kitos užslėptos jų ligos, kurių iš karto negalima nustatyti. Tad ūkininkai privalo rūpintis savo gyvulių sveikata nuolat.

„Mes padidinome konsultacijų skaičių. Kooperatyve ūkininkai nemokamai gali išsitirti, kiek somatinių ląstelių yra jų karvučių piene. Komercinis mėginys daromas įmonėje „Pieno tyrimai“ nustatyti, kas yra. Kartais užtenka tik pakeisti racioną ir karvutės pieno kokybė pasitaiso. Tad dėl somatinių ląstelių padaugėjimo piene ne visada kaltas mastitas“, – dalijosi darbo patirtimi pašnekovė.

Kooperatyvai žlugdomi

Aukštupėnuose pieno ūkį puoselėjanti ūkininkė, kooperatyvo „Pienas Lt“ valdybos narė Danutė Adamonienė įsitikinusi, kad ūkininkams reikia leisti ramiai dirbti, ir rezultatas bus ne menkesnis. O dabar šitiek tų tikrintojų priviso – visiems gi kažkaip reikia algas užsidirbti. Nesąmonė ir reikalavimas pirkti pieną tik iš gamintojų, kurie nuo supirkimo punkto yra nutolę ne daugiau kaip 15 km. Iš viršaus nuleidžiami nuostatai dažniausiai būna nutolę nuo gyvenimo realybės. „Gali nors ir kasmet skelbti tuos pieno kokybės metus. Vis tiek rezultatas bus panašus. Mes, karvučių laikytojai, labiausiai esame suinteresuoti jų pieno kokybe. Nuo to juk priklauso mūsų pelnas ir nuostoliai. Pieno ūkis – viena iš sunkiausių ūkio šakų. Jaunimas nelabai nori imtis šios veiklos. Augalininkystę kultivuojantys ūkininkai per žiemą gali ilsėtis, o mes nuolat sukamės darbų sūkuryje“, – kalbėjo ūkininkė. Ji buvo susirūpinusi, jog pastaruoju metu šalyje įsigali nuomonė, kad kooperatyvus reikia naikinti. Jų nariai yra nuolat spaudžiami naujų reikalavimų, taisyklių ir pan. Tai nėra protinga, žinant, jog pastaruoju metu rinkoje labai stinga pieno. Latvijoje rusai nupirko dvi pieno perdirbimo įmones ir jau jo tiekėjų dairosi Lietuvoje. Taigi iškilo didelė grėsmė ir mūsų didžiosioms pieno įmonėms. „Jei sužlugdysime savo pieno kooperatyvus, tai liks tik laiko klausimas, kada pereisim į rusų rankas. Jie žemės ūkiui šiuo metu skiria didžiules investicijas ir tikrai kels pieno supirkimo kainas. Kažin, ar tokia priklausomybė būtų mums į naudą“, – abejojo D. Adamonienė ir pridūrė, kad įdomiausia, jog esant pieno stygiui jo supirkimo kaina pas mus nekyla.

Ūkininkė neneigė, jog turi būti bent viena organizacija, kontroliuojanti ūkininkų veiklą. Juos anksčiau tikrindavo Valstybinė maisto ir veterinarijos, Aplinkos apsaugos tarnybos. Nuo Naujųjų metų prisidės dar melžimo įrangos patikra, kasmetinė kontroliuojamų karvių pieno matuoklių patikra, naujoviška šaldytuvų patikra. Svarbiausia, kad tos patikros bus privalomos ir ne už ačiū. O kur dar kompleksinė patikra, kuomet apžvelgiama, ar visos patikros laiku atliktos, peržiūrimi visi pieno tvarkymo dokumentai ir kt. Taigi verslo sąlygos tik sunkėja.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video