2024/09/24

Suklaidintos organizacijos atsisakė pinigų

Kupiškio rajono savivaldybės lėšos nevyriausybinėms organizacijoms paremti vis mažėja ir pykdo dėl jų konkuruojančius pretendentus. Pastaraisiais metais juos dar labiau užrūstino melagingos rėmėjų kalbos.

Nepatenkinti menkomis lėšomis

Iki lapkričio pirmosios Kupiškio rajone veikiančios nevyriausybinės organizacijos galėjo pateikti Savivaldybei projektus, kuriems kitąmet bus reikalingas finansavimas. Jų prašoma suma jau siekia 200 tūkst. litų.

Tačiau Savivaldybės biudžete, vargu, ar kitais metais atsiras tiek lėšų rajono organizacijų veiklai paremti. Dar prieš ekonominę krizę mūsų valdžia tegalėdavo skirti iki 90 tūkst. litų. O pastaraisiais metais šios lėšos susitraukė vos iki 13 – 15 tūkst. litų.

Tokia maža parama, pasak projektines lėšas rajono organizacijoms skirstančios komisijos pirmininko, Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo Rimanto Jociaus, kelia aistras tarp pačių organizacijų.

„Kai lėšos tokios menkos, natūralu, kad žmonės nepatenkinti. Būna, kad organizacija prašo tiek pinigų, kiek visas rajonas jų negaus. Bet mes nieko padėti negalime – ką turime, tą ir daliname“, – sakė pašnekovas.

Pernai, anot jo, už 15 tūkst. litų finansuota 11 rajono organizacijų parengtų projektų. Jiems skirtos lėšos, R. Jociaus patikinimu, siekė vos po 900 litų. Nors prašyta buvo 58 tūkst. litų.

„Gal situacija pagerės, ir kitais metais šiems projektams turėsime daugiau lėšų“, – sakė R. Jocius.

Patarė net nevargti

Aistros tarp rajono organizacijų verda ne tik dėl mažų pinigų, bet ir dėl nelygiavertės konkurencijos. Kupiškio rajono kaimo bendruomenėms atstovaujanti Zita Kaušakienė pastebėjo, kad didelė dalis organizacijų pastaraisiais metais apskritai nedalyvavo rašant projektus jų veiklai finansuoti.

Ir to nepadarė, pašnekovės teigimu, ne dėl menkos paramos, bet dėl Savivaldybės darbuotojų pateiktos neteisingos informacijos.

„Dalis organizacijų jau kelinti metai nerašo projektų, nes jų vadovams buvo tiesiai pasakyta, kad lėšų nebus, ir nereikia vargti. Jeigu taip pasakoma pačioje Savivaldybėje, natūralu, kad žmonės patiki. O iš tiesų pinigai yra ir juos pasidalina vis tos pačios organizacijos“, – sakė Z. Kaušakienė.

Pasak pašnekovės, tarp praeitų metų projektų laimėtojų – medžiotojai, Lietuvai pagražinti draugija ir kiti.

O jų pasidalinti pinigai, Z. Kaušakienės teigimu, patiems keisčiausiems dalykams: telefono ir kompiuterio išlaidoms, gražiausio balkono rinkimams.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video