2024/09/24

Valdžios abejingumas paskatino patiems ieškotis pinigų

Apie mažą socialinio darbuotojo atlyginimą kalbama jau seniai. Nuolat bandoma rasti būdą, kaip paskatinti sunkią naštą nešančius specialistus. Štai metų pradžioje Vyriausybė pasiūlė jų priedams panaudoti dalį savivaldybių nepanaudotų dotacijų. Kupiškio savivaldybė, kaip ir daugelis kitų šalies rajonų, tokia galimybe nepasinaudojo.

Tačiau dalis mūsų rajono socialinių darbuotojų metų pabaigoje visgi gaus kalėdinius priedus. Pavargusi laukti valdžios malonės, kaip paskatinti savo komandą, būdą rado Socialinių paslaugų centro direktorė Aldona Ražauskienė.

Seneliai sotūs

Praėjusiame Tarybos posėdyje rajono politikai patvirtino Kupiškio socialinių paslaugų centro direktorės prašymą skirti nuo maitinimo šios įstaigos Subačiaus filiale likusias lėšas jos darbuotojų priedams. Nors dauguma Tarybos narių palaimino tokį sprendimą, buvo ir tokių, kurie metė akibrokštą, jog, ko gero, vargšai Subačiaus seneliai dabar jau badauja.

Dėl tokių abejonių nuo seno Subačiaus senelių namais vadinamą įstaigą aplankė ir „Kupiškėnų mintys“. Pataikėme per pusryčius. Pabudę ir socialinių darbuotojų sutvarkyti gyventojai laukė sviestu pagardintos manų košės, sumuštinio ir arbatos.

Visi 26 šių namų globotiniai žurnalistams teigė esantys patenkinti čia duodamu maistu ir kai kurie netgi visko nesuvalgo.

„Oi, mums tikrai sočiai. Kitą kartą prašau nedėti visos porcijos, nes neįveikiu. Neseniai davė po du cepelinus, tai vieną atidaviau kaimynei“, – kalbėjo viena aplankytų namų gyventoja.

Neatitinka užmokesčio

Iš viso Kupiškio socialinių paslaugų centro Subačiaus filialo gyventojai maitinami keturis kartus per dieną. Čia pat esančioje valgykloje ruošiami sotūs pusryčiai, pietūs ir vakarienė, o pavakariams padalinama vaisių, jogurto ar kitų lengvesnių užkandžių. Jei gyventojai nori kažko ypatingesnio, turi galimybe už 20 procentų pensijos pinigų parduotuvėje nusipirkti saldumynų, dešros ar kaimiškos duonos.

Valgiaraštį ir maisto kaloringumą, pasak A. Ražauskienės, sudaro centro dietologė.

„Ji pas mus dirba, skaičiuoja ir viską suplanuoja už 200 litų. Argi tai alga? Ir kiti mūsų darbuotojai dirba labai sunkiomis sąlygomis, bet jie niekada nesiskundžia ir nepriekaištauja, nors atlyginimai tikrai per maži. Todėl aš jaučiu pareigą rasti būdą jiems atsidėkoti“, – apie sumanymą skirti priedus savo darbuotojams sakė A. Ražauskienė.

Šiuo metu čia dirba 11 žmonių. Iš jų penkios moterys atlieka socialinį darbą. Dirbdamos pamainomis jos su visais namų globotiniais lieka po dvi.

O pusė visų jų prižiūrimų senelių sunkią negalią turintys pacientai. Savimi pasirūpinti jie visiškai negali.

„Socialinis darbas čia tikrai labai sunkus: mūsų moterys ne tik nuolat kilnoja senelius, keičia jiems sauskelnes, dirba naktimis, bet ir privalo negailėti šilto paguodos žodžio, kad ir kokia jų nuotaika tą dieną būtų“, – apie sunkų darbą kalbėjo pašnekovė.

Taupo, bet nešykšti

Vidutinis Subačiaus senelių namų darbuotojų atlyginimas, pasak direktorės, 860 litų. Jų priedams valdžia neskyrė nė lito. Tik įstaigos kūrikas už katilų priežiūrą gauna 100 litų.

Todėl A. Ražauskienė savo darbuotojus nusprendė pati pradžiuginti priedais šių metų pabaigoje. Perskaičiavusi savo maisto tiekėjų įkainius 2010 metais, vadovė nusprendė, kad šioje vietoje galima sutaupyti.

„Peržiūrėjome visas mėnesio išlaidas ir nusprendėme, kad sutaupyti galima iš maisto. Bet pabrėžiu – mes ne šykštime, o taupome ir normų nepažeidžiame. Perskaičiavę mūsų maisto tiekėjų iš Kupiškio kainas, supratome, kad kitų miestų verslininkai mus gali aprūpinti žymiai pigiau. Taip, gal mes ir neparemiame savo rajono verslo, bet mes dirbame, kaip geriau mūsų žmonėms“, – nuosekliai aiškino A. Ražauskienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video