2024/09/24

Kai kurie gyvulių laikytojai veterinarus veja lauk

Lapkričio 15 d. Kupiškio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba buvo sukvietusi rajone dirbančius veterinarijos gydytojus aptarti karvių bandų sveikatingumo, pieno kokybės klausimų.

Šiuo metu gyvulių sveikata rajone rūpinasi 7 veterinarijos gydytojai kupiškėnai, 2 panevėžiečiai, po 1 biržietį ir rokiškėną. Pastarieji aptarnauja Kupiškio r. pakraščių ūkininkus.

Statistikos veidrodyje

Laikinai einantis Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pareigas Kęstutis Jagminas pateikė statistinių duomenų apie galvijų skaičių mūsų rajone. Šiuo metu rajone yra per 11,5 tūkst. galvijų. Gyvulių laikymo vietų sveikatos priežiūros sistemoje dalyvauja 1607 bandos. Šie galvijai reguliariai yra tiriami dėl tuberkuliozės, bruceliozės ir enzootinės galvijų leukemijos. Rajone 30 proc. bandų sveikos bandos statuso programoje nedalyvauja. Tokių daugiausia yra Noriūnų seniūnijoje – 45 proc., Subačiaus seniūnijoje – 42 proc., Alizavos ir Šimonių – po 23 proc. Tai sudaro apie 400 bandų. Iš jų maždaug 100 bandų reikėtų nurašyti, nes jų greičiausiai jau nebėra, o apie 300 bandų reikėtų sutvarkyti, kad jos atsirastų veterinarų priežiūroje.

Dabar daugiausia galvijų užkrečiamųjų ligų tyrimų atlieka UAB „Stalgvita“ – apie 90 proc. Iš viso buvo dėl bruceliozės ir leukozės tirta 2190 galvijų. Leukozės 4 mėginiai rasti ūkyje „Baltoji smilga“. Rajone yra karvių, kurioms įtariama tuberkuliozė. Joms reikėtų atlikti kontrolinius tyrimus.

Tarnybos vadovas pateikė duomenų ir apie skiepijimą nuo pasiutligės. Daugiausia šioje srityje nuveikė vėlgi UAB „Stalgvita“, vakcinavusi nuo šios ligos šiemet 467 šunis ir 74 kates. Jo žiniomis, priemiestiniuose kaimuose yra šunų apkandžiotų žmonių. Po to paaiškėja, kad 60 proc. juos sužalojusių šunų yra neskiepyti nuo pasiutligės. Tad veterinarijos gydytojams reikėtų pasistengti gyventojus įkalbėti, kad vakcinuotų savo augintinius. Galima tų reikalavimų nesilaikančius žmones bausti, bet geriau su jais tartis.

Priminta, kad pagal užkrečiamųjų ligų stebėsenos ir kontrolės planus rajone reikia paimti 14 mėginių dėl mėlynojo liežuvio ligos. Tuos mėginius reikėtų imti iš tų ūkių, kurie yra įsivežę galvijų iš Vokietijos, Prancūzijos ir kitų pietinių šalių.

K. Jagminas pabrėžė, kad visi gyvulių laikytojai privalo rūpintis jų sveikata. Tie ūkiai, kurie negali dalyvauti sveikos bandos statuso programoje, t. y. reguliariai nėra tiriami, ar neserga brucelioze, tuberkulioze ir leukemija, neturi teisės tiekti pieno perdirbimo įmonėms. Labai svarbu, kad gyvuliai būtų sveiki, kad parduodama mėsa ir pienas nekenktų žmonių sveikatai. Ir tiesioginės išmokos žemdirbiams bus siejamos su ūkyje laikomų gyvūnų sveikatingumo reikalavimų laikymusi, maisto ir pašarų sauga.

Stinga sąmoningumo

Pasak veterinarijos gydytojo Algirdo Tarailio, stambesni ūkininkai gyvulius tikrina, turi sudarę su specialistais sutartis. Labai nenoriai veterinarijos gydytojo pagalbos šaukiasi 1-2 karvutes laikantieji. Tik sąmoningiausi iš jų patys rūpinasi pieno ištyrimu, gyvulių sveikata.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video