2024/09/24

Palaidų arklių būrys pykdo kaimynus

Neįprasta Zasinyčių gyventojo meilė arkliams itin pabodo šio vyro kaimynams. Net vienuolika pusalkanių gyvulių kaskart siaubia aplinkinių ganyklas, daržus ir pasėlius. Kasmet aplankančių prašalaičių šįkart neapsikentė Alizavos ūkininkas Andrius Šatas. Jis ne kartą kaimyną skundė seniūnui, policijai, tačiau nuolat į laisvę ištrūkstantys arkliai jam pridaro didžiulės žalos.

Išmindė pasėlius

„Nebežinau, ką daryti. Jau dešimt metų kovoju su tais arkliais. Ką pasėji, viską ištrypia“, – į „Kupiškėnų mintis“ kreipėsi alizavietis A. Šatas.

Ūkininkas aprodė 8 hektarų ploto sklype sudygusius žieminius kviečius. Laukas buvo smarkiai ištryptas. O įspaustuose pėdsakuose, pasak A. Šato, po lietaus susikaups vanduo ir jose nunyks pasėliai.

„Tiek trąšų pirkta, sėta, dirbta. Bet kaip ir visada ištrūksta pusalkanių arklių būrys ir viską nusiaubia“, – dejavo pašnekovas. – Šitame lauke galėčiau po keturias tonas grūdų iš hektaro prikulti, bet po tokių lankytojų, ko gero, pavyks vos po toną gauti.“

Arkliai, anot jo, įsibrauna ir į ūkininko ražienas. Už jas savininkas gauna išmokas, tačiau jei kas pamatytų arklių išgulėtus laukus, pasak A. Šato, baigtųsi blogai.

Arkliai – palaidūnai nuo ūkininko laukų ganosi visai netoli – Zasinyčių kaimo gyventojo Jono Lukšio sodyboje. Savo gyvulių šeimininkas neriša, bet laiko aptvėręs elektriniu piemeniu.

Atvykus į J. Lukšio sodybą matėsi tik viena kumelė su kumeliuku. Kiti arkliai, pasak šeimininko, sulindę į pakrūmes jo žemėse.

„Jau šalta. Tuoj ginsiu arklius į tvartą ir niekas nebesiskųs“, – ramino Zasinyčių gyventojas.

Nematė – nebaudė

Vidutinio amžiaus vyras patikino, kad jau seniai laiko daug arklių. Tačiau jų sumažinti esą nepavyksta dėl ekonominio sunkmečio. Nors porą ristūnų vyras teigė jau suderėjęs šiam rudeniui.

O dėl aplinkinių gyventojų skundų J. Lukšys sakė, kad kiekvienam žmogui gali nutikti nelaimė. Esą ir šį kartą jo arklius saugojusį elektrinį piemenį nuspardė iš pamiškės atlėkusios stirnos. Taip arkliai ir pasileido į laisvę.

„Negi aš tyčia juos paleidžiu, kad žmonėms pakenktų?“ – teisintis bandė pašnekovas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video