2024/09/24

Vaiko gerovės užkulisiai

Praėjusią savaitę, lapkričio 8 d., šiemet jau šeštą kartą posėdžiavusi Savivaldybės vaiko gerovės komisija išnagrinėjo 9 bylas, susijusias su netinkamu nepilnamečių (nuo 9 m. iki 16 m.) elgesiu. Šios komisijos tikslas taikant įvairias auklėjamojo poveikio ir priežiūros priemones padėti vaikui, turinčiam elgesio problemų, pasikeisti į gerąją pusę, turiningiau ir prasmingiau gyventi.

Vagia, daužo langus

Penki nepilnamečiai į policijos, prokuratūros ir Vaiko gerovės komisijos akiratį pateko dėl vagysčių ir svetimo turto niokojimo. Vieni vogė įvairius daiktus įsibrovę pro išimtą langą į gyvenamąjį namą, kiti nugvelbė įstaigoje ant darbo stalo paliktą mobilųjį telefoną, kai kas susigundė nesumokėti už saldainius viename prekybos centre. Buvo ir langus daužančių, ir kitokiais būdais svetimą turtą gadinančių. Prokuratūra šių nepilnamečių bylas nutraukė, nes dėl jauno amžiaus jų nebuvo galima patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Į Vaiko gerovės komisijos posėdį šie vaikai atvyko lydimi mokyklų socialinių pedagogių, mokyklos vadovų, tėvų. Kai kurie iš nusižengusiųjų charakterizuojami kaip turintys elgesio ir emocinių sutrikimų, besimokantys pagal palengvintą programą, augantys socialinės rizikos šeimose.Tačiau buvo ir neblogų pasiekimų moksle turinčių vaikų, savo netinkamu elgesiu nustebinusių pedagogus ir tėvus.

Mamos nerimas

Pirmą kartą dėl savo vaiko elgesio į mokyklos vadovybę ir į šią komisiją kreipėsi viena mama. Moteris teigė, kad nesusitvarko su dukra. Ji jos neklauso, bėga iš namų, susideda su netinkamais asmenimis ir įtartinomis kompanijomis, rūko, vartoja alkoholį. Tačiau mokyklos pedagogai merginą charakterizavo teigiamai.

Ji neblogai mokosi, aktyvi, pamokų nepraleidinėja. Motinos skundas jiems buvo staigmena. Tokia situacija, anot pedagogų, verčia pamąstyti apie tai, ar tėvai nuoseklūs auklėdami savo atžalas, ar vaikas namuose turi savo pareigas, ar jas vykdo. Kaip ten bebūtų, visgi gerai, kad mama ieško sprendimų, pagalbos.

Svarstytiems nepilnamečiams Vaiko gerovės komisija skyrė minimalios priežiūros priemones iki mokslo metų pabaigos. Jie įpareigoti mokytis, nepraleidinėti pamokų, lankyti socialinio pedagogo ir psichologo konsultacijas, dalyvauti papildomo ugdymo ir prevencinėse programose, nustatytu laiku, nuo 21 val., būti namuose, nesusidėti su netinkamais asmenimis, pagarbiai elgtis su suaugusiaisiais ir bendraamžiais.

Kas veja iš namų?

Tądien komisijos nariai sulaukė tikro akibrokšto. Vienos rajono mokyklos prašymu buvo svarstomas dviejų nepilnamečių elgesys. Jos neklauso nei mokytojų, nei tėvų, bėga iš pamokų, nelanko jokių būrelių, provokuoja konfliktus tarp bendraamžių, vartoja necencūrinius žodžius, rūko, atsiradus galimybei vartoja alkoholį, negrįžta namo. Jų elgesio svarstymai mokykloje buvo nerezultatyvūs. „Noriu į socializacijos centrą. Čia nepasitaisysiu„, – atkakliai kartojo nepilnametė, paprašyta komisijos pakomentuoti savo netinkamą elgesį. Panašiai nusiteikusi buvo ir kita mergina. Komisijos nariai nesiryžo joms iš karto skirti vidutinės priežiūros, t. y. – nukreipti į socializacijos centrą. Nepilnametėms paaiškinta, kad jos abi nepaklius į tą pačią vietą, bus skirtinguose miestuose. Priminta, kad išsiskirti iš kitų galima ir gražiais dalykais, kad socializacijos centre, toli nuo namų, šeimos, nėra taip jau lengva, išbūti. Dauguma vaikų iš ten sugrįžę jau nebenori atgal. Gal galima būtų ieškoti kitokių išeičių. Pavyzdžiui, pakeisti mokyklą.

Šioms nepilnametėms skirta 3 mėnesiams minimali priežiūra. Per tą laikotarpį joms reikės pasikonsultuoti pas vaikų psichiatrą Panevėžyje. Be šio specialisto konsultacijos vaiko negalima nukreipti į socializacijos centrą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video