2024/09/24

Departamentas nenusileidžia – sumažės viena ugniagesių komanda

Lapkričio 7 d. rajono mero Jono Jaručio iniciatyva Žemės ūkio skyriaus salėje buvo sušauktas Savivaldybės ugniagesių komandų susirinkimas.

Be mero, jame dalyvavo Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Algirdas Rudys ir Savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininkas Algirdas Bočiulis.

Jau kelintą kartą iš eilės svarstyta, kurią ugniagesių komandą naikinti, kas laukia darbo neteksiančių žmonių.

Paneigė gandus

A. Bočiulis informavo, kad šių metų lapkričio 5 d. iš Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento buvo gautas raštas, kad šiemet Kupiškio rajone turėtų būti panaikinta 1 ugniagesių komanda. Anksčiau buvo reikalauta naikinti dvi. Lapkričio 10 d. ta komanda privalo būti išbraukta iš visų budėjimo grafikų. Jei taip nebus padaryta, atleisti ugniagesiai negaus išeitinių kompensacijų. Tokie raštai pasiekė 21 savivaldybę. Kai kuriose iš jų numatyta panaikinti ir po dvi ugniagesių komandas. „Dirbam, visi esam reikalingi, turim būtinas gaisrams gesinti priemones, nors senus, bet važiuojančius gaisrinės automobilius. Noriu paneigti skleidžiamus gandus – neva aš noriu šią tarnybą sugriauti. Tai netiesa, nes pats esu tiek įdėjęs pastangų, kad visos ugniagesių komandos gyvuotų ir jose būtų geros darbo sąlygos“, – dėstė savo poziciją Savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininkas.

Sprendimo motyvai

J. Jarutis taip pat sakė, kad nenori naikinti nė vienos ugniagesių komandos. Jei jo valia būtų, tai taip jis ir pasielgtų. O šiuo atveju Savivaldybė tėra tik formalus šios struktūros steigėjas. Ugniagesių komandoms išlaikyti pinigai ateina iš valstybės biudžeto per Savivaldybei deleguotas funkcijas. Valstybė privalo užtikrinti gyventojų saugumą. Tačiau jos biudžetas yra karpomas. Išlaikyti tiek pat ugniagesių komandų kaip šiemet nebus galima, jei Savivaldybė gaus 150 tūkst. litų mažiau šioms reikmėms. Apsisprendus naikinti tik vieną ugniagesių komandą iš jos biudžeto tikriausiai bus nurėžta mažiau. „Susidarius tokiai situacijai pradėjome svarstyti, ieškoti kompromisų, tarėmės su specialistais. Taip atsirado pasiūlymas naikinti Noriūnų ugniagesių komandą, kuri yra arčiausiai Kupiškio. Suprantu visus vyrų išsakytus argumentus, kodėl čia ugniagesiai privalo likti. Tačiau palyginti su kitais rajono pakraščiais, šio krašto žmonės greičiausiai gali sulaukti pagalbos iš kupiškėnų ugniagesių gelbėtojų. Likusios visos komandos turėtų dirbti po dvi pamainas ir sulaukti po kelių mėnesių atlyginimo padidinimo. Tokie pažadai nuskambėjo iš departamento vadovų lūpų“, – apsisprendimo peripetijas aiškino meras. Pasak jo, atleistiems ugniagesiams būtų surastas kitas darbas. Be to, noriūniečiai ugniagesiai galėtų tapti ir savanoriais ugniagesiais. Tačiau kol kas iki galo nėra aiškus šios struktūros statusas, apmokėjimo už darbą forma ir kt. Aiškiai tik deklaruojama, jog savanoriu gali tapti tik ugniagesio pažymėjimą turintis asmuo.

Klausydamiesi mero kalbos vyrai šurmuliavo, nenorėjo sutikti su tuo, jog bus naikinama Noriūnų ugniagesių komanda, kuri labai dažnai talkina gesinant gaisrus. Ta žinia čia dirbantiems buvusi labai netikėta. Būtų žinoję, būtų visos bendruomenės kelis tūkstančius protesto parašų surinkę. Kažkas retoriškai klausė, ar nereikėtų paties departamento sumažinti. Kiti informavo, kad lapkričio 11 d., penktadienį, 10 val., Kupiškyje lankysis jų profsąjungos vadovas iš Vilniaus Saulius Džiautas ir susitiks su ugniagesiais kultūros centro salėje. Tad kovoje dėl darbo vietų paskutinis taškas dar nepadėtas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video