2024/09/24

Komandiruotės: ko neišmoksi Lietuvoje (II)

Mokslai Turkijoje pakvipo neetišku poilsiu

Po vasaros sezono kontrolierių tarnybas užplūdo skundai apie galimas nesąžiningas medikų atostogas prisidengiant seminarais ir kitais moksliniais renginiais. Įtariama, kad tokiu poilsiu galėjo pasinaudoti ir mūsų ligoninės darbuotojai – su tiekėjų parama vyriausioji šios įstaigos finansininkė galėjo suderinti ir žinias, ir atostogas turistų pamėgtame krašte. Šią išvyką tirti ėmėsi Vaistų rinkodaros etikos kodekso pažeidimų nagrinėjimo komisija.

Imsis tyrimo

„Kupiškėnų mintys“ jau rašė apie Kupiškio ligoninės finansininkę Marijoną Kilijonienę, suradusią puikų būdą išvykti į seminarą šiltojoje Turkijoje. Savo atostogų metu specialistė pasinaudojo darbovietės tiekėjų parama ir už jų skirtus 2 500 litų nusprendė pasisemti reikalingų žinių.

Į Turkiją finansininkė išsiruošė spalio 1 dieną ir ten viešėjo 7 dienas – keletą jų skyrė įsikurdinti svečioje šalyje. Seminarą, pasak šnekintos finansininkės, rekomendavo Sveikatos apsaugos ministerija.

Tačiau įdomiausia tai, jog visi šio renginio lektoriai ir klausytojai buvo lietuviai, paskaitos vyko lietuvių kalba. Tik vieta kažkodėl pasirinkta už 2 000 kilometrų nuo gimtinės.

Šis klausimas sudomino ir įtartinų medikų kelionių tyrimais šiuo metu apsikrovusią Vaistų rinkodaros etikos kodekso pažeidimų nagrinėjimo komisiją. Jos pirmininkas Artūras Petkus jau artimiausiu metu žada svarstyti, ar Kupiškio ligoninės parama iš farmacinės įmonės savo darbuotojos kvalifikacijai kelti neprasilenkė su etika.

„Vien tai, kad į Turkiją važiavo lektoriai iš Lietuvos, jau pažeidimas. Tačiau komentuoti šio seminaro dar negalime, kol nesurinkta visa reikalinga informacija“, – teigė komisijos pirmininkas.

Kodeksas diktuoja sąlygas

Iš tiesų pagal Vaistų rinkodaros etikos kodeksą farmacinės įmonės gali skirti paramą ar labdarą sveikatos apsaugos arba tyrimų reikmėms. Tačiau yra tam tikros sąlygos, siekiant išvengti paskatos rekomenduoti, išrašyti, pirkti, tiekti, įsigyti arba skirti tam tikrų vaistinių preparatų.

Sveikatos priežiūros specialistams negali būti siūlomas finansavimas vien už laiką, praleistą dalyvaujant viename ar kitame renginyje. O Pasaulio, Europos, Šiaurės Amerikos, Skandinavijos ir Baltijos šalių sveikatos priežiūros specialistų profesinių organizacijų ir mokslo įstaigų organizuojami tarptautiniai moksliniai seminarai, kuriuose už farmacininkų pinigus dalyvauja sveikatos priežiūros įstaigų specialistai, privalomi skubiai deklaruoti Vaistų rinkodaros etikos kodekso pažeidimų nagrinėjimo komisijoje.

Šie duomenys paprastai skelbiami jos internetinėje svetainėje, tačiau „Kupiškėnų mintys“ čia nerado nieko, kas atitiktų mūsų rajono ligoninės finansininkės nurodytą seminarą.

Be to, pagal minėtąjį kodeksą organizuojant tokius renginius reikėtų vengti vietų, kurios žinomos kaip pasilinksminimų ar pramoginės vietos. Turkija, žinoma, yra vienas didžiausių turistų traukos centrų.

O iš M. Kilijonienės pristatytų seminaro paskaitų temų, ryšio su šia šalimi visai nebuvo – lietuviai susipažino su savo šalies sveikatos įstaigų buhalterijos naujovėmis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video