2024/09/24

Komandiruotės: ko neišmoksi Lietuvoje (I)

Iki šiol dar neturime skandalingųjų dviračių takų. O todėl jų ir nėra, kad mūsų valdžiai dar reikia pasisemti daugiau žinių šiuo klausimu dviratininkų tėvynėje Olandijoje. Bet ten nėra tikros žiemos – taigi apsnigtų takų teks važiuoti stebėti į Švediją.

Tokios mūsų rajono Savivaldybės pažintinės ir kvalifikacijos kėlimo komandiruotės. Kiek jos pateisina mums svarbius tikslus, tegu sprendžia ateitis ir keliones finansuojantys mokesčių mokėtojai.

Vyksta auditas

Kupiškio rajono savivaldybė didžiuojasi draugyste su savo partneriais iš Centrinės ir Rytų Europos šalių. Mes bendradarbiaujame su slovakais, ukrainiečiais, latviais, lenkais, gruzinais. Kupiškio meras savo atostogų metu juos netgi motociklu aplankė.

Kiek dar kelionių Savivaldybės paskelbtose dienotvarkėse į Rėzeknės miestą, kur rudenį ir pavasarį su broliais latviais mūsų valdininkai eina šiukšlių rinkti. O kartu ir savo patirtimi apie turizmą pasidalija.

O kuo mūsų Savivaldybės bei biudžetinių įstaigų atstovams naudingos nevyriausybinės organizacijos Kupiškio rajono vietos veiklos grupės (VVG) kelionės. Ši draugija jau neoficialiai pavadinama ir Kupiškio grietinėlės kelionių agentūra.

Dėl vienos VVG išvykų praeitais metais, kai kartu su šia organizacija į Austriją pasidomėti panašių draugijų veikla išvyko Kupiškio r. savivaldybės tarybos nariai, meras, rajono mokytojai ir kultūros darbuotojai, vykdomas auditas. Jo vykdytojai įtaria, jog daliai keliautojų nieko bendra su jų darbu neturinčias keliones apmokėjo mūsų Savivaldybė. Komandiruotė vienam asmeniui, surinktais audito duomenimis, jai kainavo beveik 800 litų.

Tiesa, šios kelionės patikrinimas jau gana ilgai užsitęsė, nes valdžiai labai sunku surinkti ir auditoriams pateikti visus reikalingus duomenis. Panaši VVG kelionė galėjo būti surengta ir į Olandiją gegužės mėnesį.

Kurs dviračių infrastruktūrą

Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Žilvino Aukštikalnio „Kupiškėnų mintims“ pateiktais duomenimis, šiais metais Kupiškio rajono savivaldybės komandiruotėms skirta daugiau nei 26 tūkst. litų. 20 tūkst. litų jau panaudota.

Direktoriaus teigimu, didžioji dalis šios sumos panaudota keliaujant į šalis, kur yra mūsų rajono miestai – partneriai. Nemažai pinigų skirta susitikimams su latviais dėl vykdomų projektų.

„Kupiškėnų mintims“ pavyko pakalbinti keletą keliautojų ir pasidomėti, kiek naudingi jų komandiruočių tikslai.

Štai iš antros komandiruotės ką tik grįžo dar neseniai mero pavaduotojo pareigas einantis Algirdas Navickas. Jis po įdarbinimo rajono Savivaldybėje pirmiausia aplankė Europos parlamentą Strasbūre (Prancūzija), kur susipažino su šios institucijos veikla, domėjosi politikų darbu ir stebėjosi, kad ten iš 700 parlamentarų į posėdžius susirenka tik dešimtadalis.

O prieš savaitę A. Navickas lankėsi Olandijoje, kur sėmėsi žinių apie dviračių turizmo infrastruktūrą. Tai, pasak mero pavaduotojo, jam, kaip Saugaus eismo komisijos nariui, bus naudinga planuojant dviračių takų tinklą mūsų rajone.

„Šis seminaras man buvo svarbus ne tuo, ką ten pasakė ar parodė, o tuo, kad galėjau kitokiu žvilgsniu pažiūrėti į dviračių infrastruktūrą“, – kalbėjo mero pavaduotojas.

Olandijoje – dviratis, anot jo, gyvenimo būdas. Čia tokią sistemą kurti pradėta prieš 50 metų, taigi mero pavaduotojas tikisi, kad iš šios valstybės ir kupiškėnai gali rasti sau gerų idėjų. Galbūt, anot jo, po 50 metų ir mes turėsime dviratininkams palankų rajoną.

Jau dabar, A. Navicko teigimu, rimtai kalbama apie dviratininkų takus į Noriūnus ar Krantinės gatvėje. Tačiau kol kas reikalingos tokios komandiruotės, kad jie atsirastų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video