2024/09/24

Liepoje kniaukė tris paras

Praėjusios savaitės pradžioje redakcija sulaukė skambučio, kad Kupiškyje, Užkapio gatvėje, aukštoje liepoje prie Kupos jau kelinta diena kniaukia katinėlis. Aplinkinių namų gyventojai, netoliese įsikūrusių įstaigų darbuotojai bandė ieškoti pagalbos gyvūnėliui ir Savivaldybėje, ir Priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje, bet veltui.

„Kupiškėnų mintys“ pirmiausia susisiekė su Savivaldybės specialistu Antanu Odinu, atsakingu už miesto reikalus. Šis pareiškė, kad nežinia, kaip reikėtų elgtis tokiais atvejais. „Savivaldybė specialios tvarkos nėra numačiusi, be to, viskam stinga pinigų. Anksčiau buvo sudaryta sutartis dėl benamių šunų ir kačių gaudymo su UAB „Nuaras“ iš Alytaus, bet šiuo metu ta sutartis jau nebegalioja. Kviesti įmonę iš tokių tolybių Savivaldybei atsieitų apie 600 Lt“, – aiškino ir teisinosi pašnekovas.

Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovas Algirdas Rudys sužinojęs, kokiu reikalu skambiname, irgi buvo nesukalbamas. „Dėl žmogaus važiuotume, o dėl katino ne. Net už pinigus panašių gelbėjimo darbų neatliekame. Viską lemia sumažėjęs mūsų tarnybos finansavimas. Anksčiau tik iš geranoriškumo važiuodavome gelbėti medžiuose įstrigusių gyvūnų ar panašiais atvejais. Tai galėjome sau leisti, nes lėšų ir kurui, ir kitoms tarnybos reikmėms turėdavome daugiau. Šiuo metu nebevažiuojame ir vandens iš rūsių siurbti, išskyrus atvejus, kai dėl potvynio iškyla pavojus žmogaus gyvybei, ar atsiranda prielaidos kilti gaisrui. Nuostatuose aiškiai pasakyta, kad ugniagesiai gesina gaisrus ir atlieka gelbėjimo darbus, susijusius su eismo įvykiais, gaisru, žmogui skęstant, cheminių avarijų metu. Kita vertus, kas atsakys, jei tas gyvūnas pasiutęs, apdraskys ar apkandžios gelbėtoją“, – kalbėjo pašnekovas. A. Rudys pridūrė, kad ugniagesiams gelbėtojams nepriklauso ir surinkti šiukšles po eismo įvykių, audrų. Tačiau negi kelsi naktį komunalininkus ar viską paliksi ant kelio iki ryto, jei tai gali kelti grėsmę kitų eismo dalyvių saugumui.

Aplinkos apsaugos agentūros Kupiškio skyriaus vedėja Vita Stančikienė sakė, kad jų įstaiga neturi specialių priemonių, kad galėtų pagelbėti katinėliui, įstrigusiam medžio viršūnėje. Be to, jų kompetencija yra rūpintis laukiniais žvėrimis.

Jau nebetekę paskutinės vilties susisiekėme su Kupiškio maisto ir veterinarijos tarnybos specialiste Vida Kaupiene. Ji patvirtino, kad naminių gyvūnų gerovė – tai tikrai jų tarnybos rūpestis. Deja, ir jie neturi specialių priemonių, kurios galėtų padėti katiniuką nukelti iš aukštybių. Nebent bandyti patiems lipti į tą medį. Pašnekovė pažadėjo susisiekti su ugniagesiais ar komunalininkais.

UAB „Kupiškio komunalininkas“ direktorius Rimantas Stundys sakė, kad sulaukę prašymo iš Savivaldybės ir geranoriškai padėję tą gyvūnėlį nukelti. „Ką darysi? Kažkokių išskirtinių sutarčių gelbėti gyvūnus su Savivaldybe neturime, tik sutartis įvairiems kitokiems darbams. Ryte bokštelis buvo laisvas. Vairuotojas sugaišo katino iškėlimui gal 12 min. Šiaip bokštelio darbo valandinis įkainis yra apie 80 Lt. Žinoma, jei būtų prireikę aukštesnio bokštelio, tai tokį galima išsikviesti tik iš Panevėžio. Tačiau visa tai, ko gero, būtų atsiėję nemažiau kaip 300 Lt“, – kalbėjo direktorius.

A. Odinas, dar kartą paklaustas apie katino gelbėjimo operaciją, teigė, jog komunalininkams reikia tik padėkoti, kad jie rado minutėlę laisvo laiko ir sutiko pagelbėti. Tačiau savo augintiniais labiau turėtų rūpintis, juos saugoti ir patys šeimininkai. Matyt, gyvūnėlis buvo labai išgąsdintas, jei įsliuogė į pačią liepos viršūnę.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video