2024/09/24

Prekybos alkoholiu ribojimai – figos lapelis pridengti girtuoklystei

Paskutiniame posėdyje, rugsėjo 15 d., rajono Taryba priėmė sprendimą apriboti prekybos alkoholiniais gėrimais laiką kavinėse, baruose ir aludėse, kurios yra arčiau kaip 100 m nuo vaikų darželių, mokyklų, vaikų namų ir maldos namų.

Ar toks sprendimas nesikerta su galiojančiais teisės aktais? Kiek verslininkų tai palies? Ką apie šį sprendimą mano verslininkai, pedagogai ir dvasininkai?

Palies du verslininkus

Pasak Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjos Marijonos Pečkuvienės, Tarybai patvirtinus naująjį sprendimą dėl prekybos alkoholiu laiko ribojimo buvo išsiųsti rajono Savivaldybės administracijos direktoriaus pasirašyti raštai, informuojantys verslininkus, kurių barai galimai yra arčiau kaip 100 m nuo mokyklos ir vaikų globos namų. Šis sprendimas turėtų paliesti UAB „Genva“ barą Šepetoje, įsikūrusį netoli Almos Adamkienės pagrindinės mokyklos, ir UAB „Bočiupis“ alaus barą Paketuriuose, esantį priešais Šv. Kazimiero vaikų globos namus. Šiuo metu yra matuojami atstumai.

Pasiteiravus, ar Tarybos sprendimas neprieštarauja Alkoholio kontrolės įstatymo nuostatoms, skyriaus vedėja paaiškino, jog įstatyme yra teigiama, kad savivaldybės gali nustatyti prekybos alkoholiu laiką ir jo prekybos vietų atstumą nuo ugdymo, vaikų globos įstaigų, maldos namų. Konkrečiai, koks turėtų būti tas atstumas, nėra nurodyta.

Įžvelgia populizmą

Šepetos Almos Adamkienės pagrindinės mokyklos direktorė Vanda Vanagienė, paprašyta pareikšti savo nuomonę dėl šio Tarybos sprendimo, sakė, kad tik po kelių mėnesių būtų galima pasakyti, kas iš to išėjo. Girtavimas opi problema visoje Lietuvoje. Norėdami šią situaciją pakeisti, turėtume kiekvienas peržiūrėti savo vertybių skalę. Jei šeimose vaikai mato teigiamą pavyzdį, viskas gerai. Besišlaistantis įkaušęs žmogus jiems tik yra akivaizdus pavyzdys, kokios gali būti besaikio gėrimo pasekmės. Daug sunkiau vaikams, kurių tėvai nuolat sėdi aludėse.

„Veikla mūsų mokykloje vyksta nuo 7.30 val. iki 15-16 val. Jei ir bus apribotas jos kaimynystėje esančiame bare alkoholio pardavimo laikas, mokiniai vis tiek matys geriančius, įkaušusius žmones. Juk dieną eina apsipirkti į parduotuvę.

Alkoholizmo šaknų reikėtų giliau paieškoti. Manau, kad mažiau žmonių leistų laiką aludėse, jei visi būtų bent pusdienį įdarbinti. Bent jau nebeturėtų sąlygų visą dieną prie bokalų sėdėti. Pavyzdžiui, kodėl barai negalėtų dirbti po pietų, po darbo. Gal mano mintys ir utopiškos. Taip paprastai šios problemos neišspręsime“, – buvo įsitikinusi pašnekovė.

Šv. Kazimiero vaikų globos namų direktoriaus Petro Remeikio nuomone, tai populistinis rajono Tarybos sprendimas. Žinoma, sveikintinas dalykas, kad rajono politikai bent jau atkreipė dėmesį į opią besaikio alkoholio vartojimo problemą. Tačiau tokie ribojimai nieko iš esmės nepakeis. Dar ims verslininkas ir apskųs tokį sprendimą.

„Iš Vaikų globos namų kiemo puikiai matyti baras ir erzeliuojantys jo lankytojai. Gal verslininkas galėtų staliukus pastatyti iš kiemo pusės, savo klientus įkurdinti uždaroje patalpoje. Juos vaikai mato įšilusius nuo pat ankstyvo ryto, nereikia ir 20 val. vakaro laukti. Bet čia jau reikėtų, kad įsikištų Savivaldybė, pasiūlydama verslininkui kokių nors mokestinių lengvatų, suteiktų kitokią įmanomą pagalbą. Kitaip nieko gero neišeis“, – dėstė savo požiūrį direktorius.

Kupiškio parapijos dekanas Rimantas Gudelis konstatavo, kad į jį nesikreipė nei dvasininkai, nei parapijiečiai su skundais, kad jiems kokie nors barai ar aludės trukdo pamaldoms. Nežinąs, kad rajone kur nors būtų artima bažnyčios ir jų kaimynystė. „Tarybą tik pagirti reikėtų dėl tokio sprendimo, dėl to, kad atkreipė dėmesį į blaivybę“, – teigė dekanas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video