2024/09/24

Mobilieji telefonai – ligų puodelis vaikų rankose…

„Stop kadras“ gatvėje: eina grupė paauglių ir kiekvieno rankose po mobilųjį telefoną. Iš visų skamba skirtingos melodijos. Šiais prietaisais susisiekti su tėvais paaugliai rečiausiai naudojasi. Mobilieji telefonai – gana plačiai išplitusi mada šiandieninėje mokykloje. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) jau skalambija varpais, kad ji gali būti pražūtinga mūsų atžaloms. Naujausių tyrimų duomenimis, radijo dažnio elektromagnetiniai laukai gali padidinti riziką susirgti smegenų vėžiu.

Mokslininkai įspėja

Pavasarį Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) išplatino pranešimą, kad radijo dažnio elektromagnetiniai laukai gali padidinti riziką susirgti smegenų vėžiu. 31 mokslininkas iš 14 šalių dar nebaigė tyrimų šiam teiginiui galutinai patvirtinti, bet įrodymų, jog tarp vėžio atsiradimo ir mobilių telefonų tam tikro lygio ryšys egzistuoja, jau pakanka.

O kol kas dar reikia laiko įsitikinti, kad poveikis sveikatai nuolat naudojantis mobiliuoju telefonu tikrai yra. Mat šio prietaiso naudojimas mūsų aplinkoje dar pakankamai trumpas – akivaizdžios radijo dažnio elektromagnetinių laukų sukeltos pasekmės gali išryškėti po gero dešimtmečio.

Tuo tarpu Europos Sąjunga jau sukruto nors mažuosius europiečius apsaugoti nuo tokio pavojaus. Remiantis mokslininkų tyrimais svarstoma galimybė uždrausti mobiliuosius telefonus mokyklose. Taip pat pamokų metu siūloma atsisakyti bevielio ryšio prietaisų.

Tokias Europos Sąjungos rekomendacijas mūsų Respublikos Sveikatos ministerija perdavė mokykloms ir paliko joms teisę toliau dirbti savo nuožiūra.

Permainos nuo spalio

Į ministerijos rekomendacijas tuoj pat reagavo Kupiškio Povilo Matulionio pagrindinės mokyklos vadovai. Nors čia ir anksčiau buvo kovojama su mobiliaisiais telefonais pamokų metu, jau nuo spalio šios įstaigos ugdytinių laukia nauja tvarka.

„Vaikams jau pranešėme apie pokyčius nuo kito mėnesio. Ir sulaukėme gilaus jų atodūsio, bet kažką keisti reikia. Todėl artimiausiu metu savo posėdžiuose papildysime mokyklos taisykles ir telefonai pamokos metu mūsų mokykloje turės būti išjungti“, – teigė Kupiškio Povilo Matulionio pagrindinės mokyklos direktorius Rimvydas Latvys.

Iki šiol, pasak vadovo, mokytojai, pastebėję telefonais besinaudojančius mokinius, prietaisus paimdavo ir atiduodavo direktoriui. O prasižengėliui būdavo rašoma drausmės pažyma, kurią iš vaiko gavę tėvai privalėdavo pasiaiškinti.

„Dėl mūsų priemonių kovojant su mobiliaisiais telefonais mokinių tėvai nepyksta, jie netgi džiaugiasi. Juk šie prietaisai blaško vaikų dėmesį ir trukdo mokytis“, – kalbėjo R. Latvys.

Informacija dėl radijo dažnio elektromagnetinių laukų žalos sveikatai, pasak direktoriaus, paviešinta klasių susibūrimuose.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video