2024/09/24

Su pirmąja savo parapija atsisveikino vikaras Nerijus Papirtis

Sekmadienį paskutiniąsias šv. Mišias Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje aukojo Kupiškio parapijos vikaras Nerijus Papirtis. Trejus metus praleidęs mūsų krašte nuo šiol jis tarnaus Anykščiuose Šv. apaštalo evangelisto Mato parapijos tikintiesiems. Na, o visai netrukus pas mus iš Zarasų rajono bus atkeltas naujas dvasininkas – Justas Jasėnas.

Pašaukimas tarnauti Dievui

Rugpjūčio 11-ąją suėjo lygiai treji metai, kai vikaras Nerijus Papirtis paskirtas į pačią pirmąją savo parapiją – Kupiškį.

Prisimindamas laiką, kuomet 2008-aisiais buvo įšventintas į kunigus ir pradėjo tarnauti žmonėms, dvasininkas šypsosi nuoširdžia, plačia šypsena, kurią spėjo pamilti kupiškėnai. „Labai džiaugiuosi čia praleistu laiku. Manau, greit prigijau, išties daug išmokau. Žmogiškosios patirties sėmiausi darbuodamasis su dekanu Rimantu Gudeliu, kanauninku Vladu Rabašausku.

Mane ypač džiugino mūsų trijų bendrystė, nes puikiai sutarėme, tai pastebėjo ir tikintieji. Buvome tarsi trijų kartų atstovai, kanauninkas savo amžiumi tiko man į senelius, dekanas – į tėvus, o aš buvau tarsi sūnaus, anūko vaidmenyje“, – pasakoja N. Papirtis.

Kelias į kunigystę

Dar vaikystėje su tėvais lankydamas bažnyčią nuolat matydavo ten patarnaujantį draugą Mindaugą, tad būdamas aštuntoje klasėje ir paragintas dabartinio Alantos klebono Sigito Sudento ryžosi pats pamėginti patarnauti Mišiose. Utenos Dievo Apvaizdos bažnyčioje jaunuolis patarnavo penkerius metus, tačiau palaipsniui norėjosi daugiau.

Visuomet mėgęs fotografiją N. Papirtis savo ateitį ketino sieti su šiuo menu bei studijuoti Dailės akademijoje, tačiau būdamas dvyliktoje klasėje apsisprendė ir pasirinko studijas Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijoje. „Tai buvo labai tvirtas mano paties apsisprendimas, kuris manęs nenuvylė. Studijos seminarijoje truko šešerius metus, pirmieji buvo filosofiniai, likusieji metai – teologiniai. Iš įstojusiųjų 16 mokslus baigėme aštuoniese“, – prisimena N. Papirtis. Paklaustas, kodėl pastaruoju metu teologijos studijas renkasi vis mažiau jaunų žmonių, vikaras akcentuoja, kad jos reikalauja psichologinio pasiruošimo ir didelių pastangų: „Studijų metu įvyksta vidiniai lūžiai, turi nugalėti save, subręsti kaip asmenybė, pakoreguoti įpročius, priprasti prie gana griežtos seminarijos tvarkos – tai pavyksta ne kiekvienam.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Unė JUODYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video