2024/09/21

Miškuose laukiama grybautojų antplūdžio

Pernykštis grybais džiuginęs sezonas šiemet dar neįsibėgėjo, tačiau jau netrukus prognozuojama miške sulaukti vis daugiau lankytojų. Miškininkams, kuriems darbo netrūksta ištisus metus, jau rugsėjį jo dar labiau pagausėja, nes grybų, spanguolių rinkėjai ne visada elgiasi tinkamai.

Nepamirškime susirinkti šiukšlių!

Pasak Valstybės įmonės Kupiškio miškų urėdija miškų urėdo Dainiaus Stonkaus, džiaugtis, kad ir šie metai bus derlingi grybais, dar labai anksti. „Rodos, ir šilumos, ir drėgmės netrūksta, bet grybai nedygsta“, – teigė D. Stonkus. Tačiau dar tik laukia rugsėjis, kuris, prognozuojama, bus šiltesnis nei įprastai, tad grybų sezonas tik prasideda.

„Pradėjus dygti grybams į miškus pasipila būriai žmonių. Daugelis grybaudami poilsio minutę mėgsta ir užkąsti, tad vis dažniau susiduriame su problema, kad šiukšlės metamos bet kur. Norėtųsi paraginti grybautojus, kad savo atsivežtas atliekas ir išsivežtų. Prie daugelio poilsiaviečių yra pastatytos šiukšliadėžės, tai šiukšles galima mesti ir ten“, – akcentavo miškų urėdas.

Pasak jo, panaikinus sąvartynus, situacija dar labiau pablogėjo. „Šiukšlių miške daugėja nuolat, kiek galime, tvarkomės savo pastangomis, į pagalbą pasitelkiame jaunuosius miško bičiulius. Prižiūrėti medžioklės plotus raginame medžiotojus, juk ir patiems nesmagu medžioti prišiukšlintuose miškuose, tačiau pakelėse pastebime vis daugiau tiesiog atgabentų ir miške išmestų buitinių atliekų. Sugaudyti šiukšlintojus praktiškai neįmanoma. Didžiausias darbas, žinoma, tenka girininkijų darbuotojams. Surinktas atliekas jie gabena į girininkijoje esančius didžiuosius konteinerius, kuriuos kartą per mėnesį išveža komunalininkai“, – pasakojo D. Stonkus.

Nors dabar miškuose dar gana šlapia, dažna problema, pasak urėdo, yra ir miško gaisrai: „Ir šiais, ir praėjusiais metais gaisrų pavyko išvengti, tačiau jie gali įsiplieksti nuo mažiausios kibirkštėlės – numestos nuorūkos, užkurto ir palikto rusenti nors ir nedidelio lauželio. Todėl raginame miške besilankančius žmones elgtis atsakingai, laužus kurti tik tam skirtose laužavietėse, smilkstantį laužą būtinai užgesinti užlipant jį vandeniu ar smėliu.“

Grybai dar nedygsta

Neretai miškininkai susiduria ir su nedrausmingais grybautojais, yra nemažai tokių, kurie tiesiog rauna miško paklotę taip pažeisdami po ja besislepiančią grybieną. „Taip dažniausiai elgiasi tie, kurie renka grybus pardavimui“, – akcentavo miškų urėdas.

Kad grybų sezono pradžios dar teks palaukti, patvirtino ir girininkijų girininkai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Unė JUODYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video