2024/09/21

Keisti grūdo kokybės viražai

Dar pats javapjūtės darbymetis: ūkininkai pluša laukuose, gaudo giedros akimirkas, o derliaus supirkėjai rungiasi dėl klientų, skubinasi pripildyti savo grūdų elevatorius. Visi – juda, skuba, ilgai svarstyti nėra kada.

Bet vienas ūkininkas, anykštėnas Eugenijus Zaviša, ištikus kelioms lietingoms rugpjūčio dienoms, sumanė neskubėti ir atlikti tyrimą: tų pačių grūdų pasiūlyti įvairiems supirkėjams.

Laukas tas pats, kokybė – kita

Tą pačią dieną su to paties lauko derliumi, įsimetęs maišą kviečių, apvažiavo penkis elevatorius. Pradėjo nuo Ukmergės, nuvažiavo į Jonavą, į Panevėžį ir į Kupiškį.

Koks „atradimas“ laukė ūkininko: viename elevatoriuje jo mėginys atitiko II klasės kviečių kokybinius rodiklius, o kitur pasirodė tinkantis „Ekstra“ klasei, dar kitur buvo įvertintas I klase. Nesutapo visų laboratorinių tyrimų rodikliai. Ūkininkas pabandė aiškintis tokią neįtikėtiną situaciją, pirmiausia ten, kur buvo grūdai įvertinti prasčiausiai, II klase.

Ir sužinojo, kad galima rodiklių paklaida. Išgirdo, kad viešai abejoti supirkėjų įvertinimais reikia atsargiai, pravartu turėti konkrečių įrodymų, o jeigu labai ūkininkas spurdės, tai jo kviečiai gali tapti dar prastesni…

Todėl kalbėdamas apie savo įdomią patirtį spaudai, ūkininkas nesiryžo konkrečiai įvardinti grūdų supirkėjų, tačiau sakė ta tema kalbėjęsis su kitais ūkininkais, su Ūkininkų sąjungos vadovais.

„Įdomiausia, kad visi pripažįsta esant tokią situaciją, ir sako esantys bejėgiai,„- teigė E. Zavisa.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Domas JURJONAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video