2024/09/21

Laukia brangus šildymo sezonas

Prognozuojama, kad būsimasis šildymo sezonas, iki kurio liko ne tiek ir daug, bus itin brangus ir skaudžiai kirs per vartotojų kišenes. Šildymo kainų kilimą žiemos sezonu lems brangstančios rusiškos gamtinės dujos. Pagal ankstesnes Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos prognozes dujų kaina turėtų išaugti 30 proc., palyginti su praėjusiu šildymo sezonu. Bendrovė „Lietuvos dujos“ gamtines dujas perka iš rusų dujų koncerno „Gazprom“.

Ekspertų teigimu, Lietuvai reikia derėtis su šia energetikos milžine dėl kainų mažinimo arba griežčiau reguliuoti šilumos įmones.

Štai kaimynai rokiškėnai, gyvenantys daugiabučiuose, buria iniciatyvinę grupę, kuri reikalaus mažinti mokesčius už šildymą. Antradienį aptarti, kaip skaičiuojamos centralizuotai tiekiamos šilumos kainos bei kokios yra realios galimybės jas mažinti, į Rokiškį buvo susirinkę aplinkinių rajonų, kuriems šilumą tiekia AB „Panevėžio energija“, vadovai. Pasitarime dalyvavo ir AB „Panevėžio energija“ generalinis direktorius Vytautas Šidlauskas ir finansų direktorė Rita Morozovienė.

Kokius sprendimus pavyko priimti, teiravomės šiame susitikime dalyvavusio rajono vadovo Jono Jaručio.

Pasak mero, susitikime pristatyta AB „Panevėžio energija“ parengta studija, kaip skaičiuojama centralizuotai tiekiamos šilumos kaina. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos šilumos ūkio įstatymu, Šilumos ir karšto vandens kainų nustatymo metodikomis, AB „Panevėžio energija“ perskaičiavusi ir suderinusi su Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija nustatė naujas šilumos ir karšto vandens kainų dedamąsias (be PVM), kurios įsigaliojo nuo šių metų liepos 1d. Šilumos ir karšto vandens kainų dedamosios (pastovioji ir kintamoji) yra perskaičiuojamos vieną kartą per metus.

Pagal nustatytas dedamąsias kas mėnesį yra nustatomos naujos šilumos ir karšto vandens kainos.

Pastovioji dedamoji nesikeičia ištisus metus, o kas mėnesį perskaičiuojama tik kintamoji dedamoji, atsižvelgiant į kuro kainas rinkoje.

Jei apskaičiuota šilumos kaina skiriasi nuo galiojančios mažiau nei 5 proc., šios galima nekeisti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Unė Juodytė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video