2024/09/21

Šiemetinė vasara paskubino javapjūtę

Antra savaitė Kupiškio grūdinių kultūrų supirkimo elevatoriuose ūkininkų apgultis. Jau nuo vidurnakčio čia išsirikiuoja traktorių, atvežusių šiemetinio derliaus kviečių, miežių ar rugių. O nuo ryto į darbus kimbantys grūdų priėmėjai vos spėja suktis ir džiaugiasi geros kokybės produkcija.

Atvažiuoja ir pasižmonėti

Dar nuo senovės javapjūtės pradžia laikyta liepos 26-oji – šv. Onos diena. Lietuviai sakydavo, kad ši šventė ateina su šviežios duonos kvapu.

Tačiau šiais metais javapjūtė prasidėjo šiek tiek anksčiau. Pirmieji kombainai į laukus išriedėjo nesulaukę liepos 26 dienos.

Šiomis dienomis saulės nugelsvintuose laukuose – jau pats darbų įkarštis. Technikos paradai smalsuolių akis traukia ir Kupiškio mieste. Čia šalia trijų grūdų priėmimo bendrovių driekiasi ilgos eilės.

Jų prieigose sustoję traktoriai ketvirtadienio rytą savo eilės laukė jau nuo pirmos valandos nakties.

„Kupiškėnų mintys“ nusprendė pakalbinti ne tokius ankstyvus ūkininkus. Aštuntą valandą ryto beveik pačiame eilės gale prie bendrovės „Kupiškio grūdai“ laukė Kęstutis iš Paberžių. Jis daugiau nei dešimtmetį dirba šio kaimo žemės ūkio bendrovėje ir sakė kiekvienais metais laukiantis javapjūtės.

„Taip, labai laukiam šito meto. Atvažiuojam čia visi, pasižmonėjam, sueinam pasikalbėti. Bendrovėje dirbti nuo ryto iki vakaro atsibosta, todėl labai smagu ištrūkti į miestą“, – kalbėjo traktorininkas.

Jo bendrovė kviečius vežti pradėjo šią savaitę. Ir per keturias dienas, pasak Kęstučio, pabaigs pristatyti su supirkėjais sutartą 100 t grūdų.

Tačiau Paberžių bendrovė savo produkciją gabena ir į „Agrochemos“ Kupiškio elevatorių. Tokiu būdu tiekėjai mainais už grūdus duos reikalingų trąšų ar chemikalų.

Iš viso Paberžių bendrovė, pasak Kęstučio, šiemet pasėjo 100 hektarų kviečių. Derlius, anot jo, galėjo būti geresnis. Javams pakenkė sunkios gamtos sąlygos – žiemą dalis pasėlių iššalo, pavasarį jie buvo apsemti.

Rudilių ūkininkai

Netoli Kęstučio traktoriaus stovėjo ir Alberto Birono iš Rudilių atvairuotas nedidelis traktoriukas. Vyras sakė vakarykštės dienos darbus baigęs tik po vidurnakčio ir į šiandieninę eilę prie bendrovės „Kupiškio grūdai“ atsistojęs nuo šeštos valandos ryto.

„Mano javų plotai nėra dideli, bet neturiu geros technikos grūdams į Kupiškį atvežti“, – kalbėjo rudilietis.

Jis supirkėjams jau trečia diena veža kviečius. Kadangi ūkininko technika nėra itin talpi į Kupiškį tenka sukursuoti net po kelis kartus.

Piniginius reikalus su supirkimo bendrove, pasak A. Birono, tvarko jo žmona.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video