2024/05/14

Į užsienį – nesulaukus brandos atestato

Stojimas į aukštąsias mokyklas šiais metais nustebino rekordiniu stojančiųjų skaičiumi. Tačiau ir tai nepadėjo net 67 studijų programoms surinkti reikalingų studentų. Pusė jaunuolių nebe pirmi metai save mato socialinėje srityje. Dalis abiturientų nė nesulaukę atestato išvyko laimės ieškoti į užsienį. Tokių buvo ir mūsų rajone.

Subačiaus studentai

Praėjusį antradienį, ko gero, pagrindinis klausimas tarp jaunimo buvo „Kur įstojai?“. Mat liepos 26 d. buvo paskelbti pirmojo stojimo į aukštąsias mokyklas etapo rezultatai.

Dalis į šį klausimą atsakyti galėjo linksmai, dalis liūdnai. Dar kai kuriuos po stojamųjų rezultatų apniko abejonės, ar mokytis mėgstamą dalyką už pinigus, ar rinktis už dyką bet ką. Nemažai daliai būsimųjų studentų buvo svarbus tik miestas, kur jie įgis savo tolesnį išsilavinimą.

Po antradienio žinių apie savųjų abiturientų stojamuosius turėjo tik Subačiaus ir Skapiškio mokyklos. Preliminarius duomenis apie savo mokinius buvo gavusi ir Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos direktorė.

Subačiaus gimnaziją šiemet baigė 29 dvyliktokai. Tik keletas jų net nebandė stoti mokytis toliau – šie abiturientai iš karto rinkosi darbą užsienyje ar Lietuvoje.

Likusieji, bandę laimę stodami į aukštąsias mokyklas, pasiskirstė labai įvairiai. Daugelis subatėnų nuo rudens mokysis Panevėžio, Vilniaus, Kauno, Utenos kolegijose.

Kai kuriems sėkmė nusišypsojo studijuoti Lietuvos edukologijos (LEU), Vilniaus Gedimino technikos (VGTU), Kauno technologijos, Lietuvos žemės ūkio (LŽŪ) universitetuose bei Lietuvos kūno kultūros akademijoje (LKKA).

Abiturientai iš Subačiaus rinkosi nekilnojamojo turto vadybos, geografijos ir dailės pedagogikos, kūno kultūros, buhalterinės apskaitos, viešbučių administravimo, teisės, inžinerijos, anglų filologijos, architektūros ir apželdinimo specialybes. Tačiau ne visi šias profesijas galės įgyti nemokamai.

Tęsia mokslus toliau

Džiugių žinių jau turi ir Skapiškyje paskutinę dvyliktokų laidą išleidusi mokytoja Sandra Stukaitė. Anot jos, skapiškėnai per 1-ąjį stojamųjų etapą pateko į Vilniaus ir Vilniaus Gedimino technikos universitetus. Daugelis įstojo į kolegijas.

Iš šio miestelio ateityje galima tikėtis rimtų transporto inžinierių, metereologų-hidrologų, pasienio pareigūnų, kosmetologių, burnos higienistų ir kitų specialistų.

Buvo keletas abiturientų, kuriems šįkart nepasisekė. Tačiau nė vienam jau įstojusiajam, pasak mokytojos, už mokslus mokėti nereikės.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video