2024/05/14

Subačiuje bus statomi nauji senelių namai

Po ilgų svarstymų Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, ko gero, jau galutinai apsisprendė, kad Kupiškio socialinių paslaugų centro senelių globos namai liks dabartinėje vietoje Subačiuje – čia bus statomas naujas pastatas.

Kaip tokį sprendimą vertina rajono valdžia ir šios įstaigos darbuotojai? Kada turėtų būti priimtas galutinis sprendimas dėl naujų statybų ir kiek jos truktų?

Sprendimas nuvylė

Rajono meras Jonas Jarutis sakė, kad Savivaldybė prieš daugiau nei savaitę gavo iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos protokolinį nutarimą, kad apsispręsta Subačiuje statyti naujus senelių globos namus. Rajono vadovas apgailestavo, kad priimtas toks sprendimas. Virbališkių mokyklos patalpų visiško panaudojimo klausimas vėl lieka Savivaldybei dideliu galvos skausmu. „Svarstymai dėl senelių globos namų naujos vietos tęsėsi apie dvejus trejus metus. Norėjome kuo racionaliau panaudoti turimas laisvas patalpas, bet neišėjo. Tad Virbališkiuose kol kas bus tik Krizių centras, medicinos punktas, biblioteka ir bendruomenės patalpos. Prireikus ten galime suteikti prieglobstį ir sportininkams. Yra ne tik gera sporto salė, bet galima laikinai ir apnakvindinti. Žinoma, žiemą visą pastatą šildyti yra nuostolinga, bet nebeprasmiška, nes, kaip minėta, dalis buvusios mokyklos patalpų tarnauja visų virbališkiečių reikmėms“, – kalbėjo meras. Pasiteiravus, ar reikės rajono Tarybos pritarimo, kad būtų pradėtos naujų patalpų senelių globos namams statybos Subačiuje, meras sakė manąs, kad tam visgi turėtų pritarti rajono Taryba. Juk jos pritarimo reikėjo dėl vaikų ir senelių globos namų atnaujinimo projektų. Tame sprendime nebuvo nurodytas konkretus šių įstaigų adresas. Tvirtinant konkrečius projektus to prireiks.

Džiaugiasi perspektyvomis

Kupiškio socialinių paslaugų centro direktorė Aldona Ražauskienė, tiesiogiai kuruojanti vieno iš šio centro padalinio, senelių globos namų Subačiuje, veiklą, sakė, kad toks ministerijos sprendimas – geras, juolab kad atsiveria perspektyva vieniems dirbti, o kitiems gyventi naujose, šiuolaikiškose patalpose.

Subačius yra prie pagrindinio kelio. Iš čia netoli ir Kupiškis, ir Panevėžys. Tad greičiau pasiekiami bus medikai ir kitos įstaigos. Pagyvenusiems žmonėms paranku, kad pačioje gyvenvietėje yra ambulatorija, bažnyčia. Patogiau ir darbuotojams, kurie važinėja į darbą ar gyvena Subačiuje. „Kai kas pasako, kad per daug darbuotojų čia prižiūri 25-26 globotinius. Tačiau tai netiesa. Taip atrodo dėl painokos mūsų įstaigos struktūros. Antai aš esu viso Kupiškio socialinių paslaugų centro direktorė, taip pat kuruoju ilgalaikes socialines paslaugas. Mano darbo kabinetas yra Subačiuje. Mano pavaduotoja Danutė Balkevičienė kuruoja centro teikiamas trumpalaikes socialines paslaugas. Jos darbo vieta Kupiškyje. Vienaip ar kitaip su senelių globos namais yra susiję 19 darbuotojų. Tačiau jie talkina ir mūsų centro padaliniams kitose seniūnijose. Tik Subačiuje dirba viena socialinė darbuotoja ir penkios jos padėjėjos, valytoja, pagalbinis darbininkas“, – kalbėjo direktorė.

Pasak jos, ministerijos sprendimas pakėlė nuotaiką ne tik darbuotojams, bet ir globotiniams bei jų artimiesiems. Svarbu tik, kad džiuginanti perspektyva taptų realybe.

Visgi A. Ražauskienės nuomone, pigiausia išlaikyti tokius senelių globos namus būtų buvę Kupiškyje.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video