2024/05/13

Uogų sezonas jau įsibėgėjęs, grybų – dar tik laukiamas

Įpusėjusi vasara džiugina uogautojus ir grybautojus, mat miškuose šiuo metu pats laikas prisirinkti gėrybių žiemai. Pirkėjai skuba įsigyti mėlynių, žemuogių, aviečių, naminių uogų – serbentų, vyšnių, agrastų. Tik grybų kol kas – tik voveraitės.

Sezoninė prekyba

Miesto centre, prie „Maximos“ prekybos centro, sutikti uogomis ir grybais prekiaujantys kupiškėnai itin gausiu šių gėrybių derliumi džiaugtis neskubėjo. Keletą stiklainių mėlynių pasidėjęs Tautvilis Jakubka už jų litrą prašė 9 Lt. Vyras uogavo ne pats, į mišką Anykščių rajone, netoli Andrioniškio, keliavo jo žmona Viktorija. Per dieną moteris pririnko apie 7 l uogų. Sutuoktinis ją pakeitė prekiaudamas.

Vyras skundėsi, kad pirkėjai gana vangūs, nuo ryto iki vėlyvos popietės pavyko parduoti vos litrą uogų. „Kiti šalia prekiaujantieji uogas parduoda žemesne kaina. Tad jiems sekasi geriau. Žinau, kad nemažai uogautojų mėlynes pristato pirkėjams tiesiai į namus. Šiemet miškuose mėlynės ne itin gerai užderėjo. Pernai per dieną pavykdavo jų priuogauti po 10 ir daugiau litrų. Be to, didžioji uogų dalis šiuo metu jau nurinkta“, – pasakojo vyriškis.

Savo sodyboje Viktorija ir Tautvilis Jakubkos augina vyšnias, tačiau šiemet jas užpuolė strazdai, nemažai vaismedžių nudžiūvo. Kaip ir ankstesniais metais, šių kupiškėnų sodyboje netrūksta juodųjų ir raudonųjų serbentų, agrastų.

Šalia Tautvilio Jakubkos mėlynėmis prekiavo moteriškė. Už litrą mėlynių ji prašė 9 – 10 litų. Jei žmogus pirko daugiau, kainą nuleisdavo. Šalia uogų puikavosi ir mažytis kibirėlis voveraičių. Jų kaina – 8 Lt, tačiau pirkėjams pavykdavo nusiderėti ir pigiau. Moteris papasakojo, kad ne pati visa tai rinko, padedanti juodpėniškėms sesėms, kurios kartu su draugėmis vasarą uogaudamos ir grybaudamos uždarbiauja. Anot jos, grybų derlius šiais metais prastas, reikia žinoti vietas. Mergaitės uogauja ir grybauja Šimonių girioje, tačiau šį sezoną miško gėrybes rinkti sunku. Labai puola mašalai ir uodai, vargina karštis. Jei pavyksta uogų pririnkti daugiau, uogautojos jas veža į turgų, neretai ir į kaimyninį Rokiškio rajoną.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Unė JUODYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video