2024/09/24

Skubi pagalba numeriu 112 kartais užtrunka

Gyventojai jau baigia įprasti nelaimės atveju rinkti bendrosios pagalbos telefono numerį 112. Šiuo numeriu pagalbą galima prisišaukti visose 27 Europos Sąjungos valstybėse. Skambinti numeriu 112 rekomenduojama tik tada, kai staiga iškyla reali grėsmė gyvybei, sveikatai, saugumui, aplinkai ar turtui ir kai pagalbos tarnybos turi nedelsdamos atvykti į nelaimės vietą bei suteikti skubią pagalbą.

Tačiau dar ne visi yra patenkinti Bendrosios pagalbos centro teikiama paslauga.

Nuo Ainošiaus pas Kaipošių

Kaip veikia bendrosios pagalbos telefono numeris 112, praėjusį savaitgalį teko įsitikinti pačiai. Sekmadienio vidurdienį eidama per Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštę ant SODROS rajono skyriaus laiptų pamačiau sukniubusį žmogų. Iš pradžių pamaniau, kad girtas, ir praėjau pro šalį. Tačiau netrukus grįžau atgal. Pasilenkusi arčiau pamačiau, kad jis gyvas ir alsuoja. Pakalbintas man nieko neatsakė, tik kažkaip vyptelėjo. Alkoholio kvapo neužuodžiau. Suabejojusi, ar žmogus girtas, ar jam tikrai reikia skubios medikų pagalbos, surinkau numerį 112. Mane išklausiusi operatorė tuojau pat sujungė su Panevėžio apskrities policijos komisariatu. Budėtojas pradėjo smulkiau klausinėti apie įvykį, teiravosi, kodėl aš skambinu į policiją. Šiek tiek sutrikau, nes į policiją aš gi neskambinau, Bendrojo pagalbos centro operatorė mane sujungė su jais. Tuomet policijos atstovas vėl susisiekė su operatore ir jiedu šiek tiek pasiginčijo, kieno tas vidurdienį šalia miesto aikštės gulintis žmogelis yra kompetencija – greitosios medicinos pagalbos ar policijos. Po to mano skambutis buvo peradresuotas Kupiškio greitosios pagalbos medikams, o manęs paprašyta, kad palaukčiau, kol jie atvyks. Greitukė ilgai neužtruko ir gulinčio ne vietoje žmogaus problema buvo išspręsta. Greitosios vairuotojas tą žmogelį pažino, o atvykusi medikė man pritarė, kad kilus abejonei dėl žmogaus būklės geriau kviesti medikus.

Po šio įvykio gailėjausi, kad neturėjau į savo telefoną įsirašiusi vietinių policijos ir greitosios medicinos pagalbos numerių. Ar vieni, ar kiti būtų dar greičiau sureagavę į pranešimą, būčiau neužėmusi bendrosios pagalbos telefono linijos.

Medikai vėluoja ne dėl savo kaltės

Kupiškio pirminės asmens priežiūros centro direktorė Dovilė Kulbokienė sakė, kad ir jai pačiai teko 112 numeriu ieškoti pagalbos, kai Gedimino g. ant važiuojamosios dalies, visai netoli mūsų rajono policijos komisariato, gulėjo girtas žmogus. Iš karto ji buvo nukreipta į Panevėžio apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, o tik paskui informacija perduota mūsų policijos pareigūnams. Tiesiogiai kreipiantis tikrai būtų greičiau tas žmogus patrauktas nuo kelio.

Pasak direktorės, dar baisiau, kai yra supainiojami kaimai ir skubios pagalbos žmogus ilgai nesulaukia. Antai jų darbo praktikoje buvo atvejis, kai kupiškėnų greitukė nuskubėjo į Šimonis ir nurodytu adresu nerado jokio bėdos ištikto žmogaus. Pasirodė, kad važiuoti reikėjo į Šimonis Pasvalio r., o ne mūsų.

Anot D. Kulbokienės, bėda ir tai, kad greitosios medicinos pagalbos brigados automobilyje nėra tiesioginio ryšio su Bendruoju pagalbos centru. Informacija iš šio centro pirmiausia patenka į rajono greitosios pagalbos dispečerinę. Dispečerei yra perduodamas pagalbos ieškančio žmogaus telefono numeris. Jis tuo telefonu jam skambina ir tikslina informaciją. Po to ji perduodama greitukės brigadai mobiliuoju telefonu arba radijo ryšiu. Tačiau pastarasis ryšys ne visur pasiekiamas. „Artimiausiu metu šios problemos turėtų išsispręsti. Yra kuriami nauji bendrosios pagalbos centrai Vilniuje ir Klaipėdoje. Turėtų pagerėti greitosios medicinos pagalbos darbo sąlygos. Vykstu į seminarą, kuriame bus gvildenamos šios problemos“, – sakė pašnekovė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video