2024/09/24

Pas mus kiaulaitės kriuksi smagiai

Dar nenutilus ginčams ir neatslūgus baimei dėl Vokietijoje pasireiškusios ir gyvybes nusinešusios E coli bakterijos, negandos užgriuvo ir Lietuvą. Prieš savaitę Jonavos rajone buvo užfiksuoti pirmieji kiaulių maro požymiai, sustabdytas visų Lietuvos kiaulių eksportas ir pardavimas šalyje. Skaičiuojama, kad dėl draudimo eksportuoti kritus kiaulienos supirkimo kainoms, augintojai praras 10-15 mln. litų. Specialistai tikina, kad kiaulių maras žmonėms nepavojingas, tik ar pavyks pardavėjams išlaikyti kiaulienos pirkėjų skaičių.

Maras – ne naujiena

Lietuvoje klasikinio kiaulių maro liga paskutinį kartą registruota 2009 metais Panevėžio rajone. Tuomet liga siautėjo danams priklausiusioje fermoje. Dabar kiaulių maras įsisuko Jonavoje. Šiuo metu susirgimas patvirtintas trijose šalies fermose – Jonavos r. įsikūrusiame „Beržų komplekse“ ir jo padaliniuose – Praulių ir Blauzdžių kaime. Dar viena įtarimus kelianti kiaulių ferma yra Trakų kaime.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad klasikinio kiaulių maro užkratas perduodamas tiesioginio kontakto būdu su šlapimu, išmatomis, krauju ir netiesioginio kontakto būdu per apkrėstą inventorių, rūbus, transportą, ūkio lankytojus (žmones, graužikus, muses, paukščius), šeriant kiaules netinkamai apdorotomis virtuvių atliekomis. Paršeliai užsikrečia nuo motinos per placentą. Ligos inkubacinis periodas trunka 1-9 dienas, bet gali užsitęsti ir iki kelių savaičių. Gyvulių gaišimas nuo šios ligos yra 80-100 procentų.

Nuo birželio 1 d. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymu laikinai draudžiama išvežti ir įvežti gyvas kiaules į Lietuvos Respubliką bei prekiauti gyvomis kiaulėmis (paršeliais) Lietuvos Respublikos teritorijoje, išskyrus kiaulių pardavimą skerdimui į skerdyklą.

Atlieka tyrimus

Pasak Kupiškio r. valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos gydytojo inspektoriaus Mindaugo Papuškos, visose stambesnėse mūsų rajono kiaulių fermose yra imami kiaulių kraujo mėginiai, kurie tiriami Vilniuje įsikūrusioje laboratorijoje.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video