2024/09/24

Amžino bedarbio dalia gresia neturintiems specialybės

Vis garsiau kalbama, kad šalies ekonomika ir verslas pamažu atsigauna, o nedarbo šmėkla pamažu traukiasi. Tam įtakos turi ir vasara – tuomet atsiranda daugiau darbų. Ar Kupiškis pirmavęs nedarbo mastais taip pat atsigauna ir žmonės gali pasidžiaugti bent jau laikinais darbais?

Nedarbas mažėja

Birželio 1d. duomenimis Panevėžio teritorinės darbo biržos Kupiškio skyriuje registruoti 1792 bedarbiai, o nedarbo lygis mūsų rajone siekia 13,2 procento. Šiemet aukščiausias nedarbo lygis buvo sausio mėnesį, kuomet darbo biržoje buvo registruoti 2326 bedarbiai, o nedarbo lygis nuo darbingo amžiaus gyventojų buvo 17,1 procento.

„Galiu pranešti ir džiugią žinią, kad nuo sausio 1 d. iki birželio 1 d. pas mus nedarbo lygis sumažėjo 2,8 procento, – sakė Panevėžio teritorinės darbo biržos Kupiškio skyriaus vedėja Genė Zulonienė.“

Gegužės mėnesį buvo užregistruoti 99 bedarbiai. Gausiausio bedarbių būrio sulaukiama iš paslaugų sektoriaus (medienos apdirbimas, prekyba) – 56, pramonės – 23. Daugiausiai darbo neteko dirbusieji privačiose įmonėse – 78 rajono gyventojai.

„Iš minėtų 99 bedarbių, 46 žmonės gyvena kaimo vietovėse, 25 – neturi profesinio pasirengimo. Trisdešimt bedarbių buvo nedirbę dvejus ir daugiau metų. Tokie žmonės neturi teisės į nedarbo išmoką, – sakė vedėja. – Kyla klausimas, kur tie žmonės buvo, jeigu nedirbo ir nebuvo registruoti darbo biržoje?“

Buvo ir tokių, kurie darbo rinkoje nesugebėjo įsitvirtinti ir grįžo atgal į darbo biržą. 31 bedarbis darbo biržoje registravosi pakartotinai per vienerių metų laikotarpį.

Gegužės mėnesį buvo paskirtos 52 nedarbo draudimo išmokos, iš viso jas gavo 239 bedarbiai. Šis skaičius keitėsi – mėnesio pabaigoje nedarbo draudimo išmokas gavo tik 183 bedarbiai. Vidutinė nedarbo draudimo išmoka sudarė 525 Lt.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video