2024/09/24

Rentos išgelbėtų merus nuo skurdo

Kai tūkstančiai Lietuvos bedarbių priversti patys ieškoti pragyvenimo šaltinių, susirūpinta buvusių merų ateitimi. Kad šiems praradus postus netektų kęsti bado ir skurdo, Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) rajonų vadovams pasiūlė mokėti rentas. Vyriausybei tokia idėja pasirodė ne vietoje ir ne laiku, o kai kurių rajonų merai visai ir neprieštarautų tokiai paramai.

Ne laikas tokioms idėjoms

Prieš mėnesį Savivaldybių asociacijos vadovams leptelėjus apie rentas merams, kurios, anot jų, būtų mokamos netekus postų ir taptų savotiška socialine garantija bedarbiams valdininkams, diskusija dėl šio pasiūlymo užvirė ir Vyriausybėje, ir visuomenėje.

Kalbos dėl rentų merams Vyriausybei pasirodė ne laiku. Lietuvos ministras pirmininkas Andrius Kubilius nustebo, kad tokiu sunkiu metu diskutuojama dėl papildomų privilegijų valdžiai.

O štai kai kurie šalies merai visai neprieštarautų dėl paramos jiems netekus valdžios vairo. Druskininkų rajono vadovas Ričardas Malinauskas žiniasklaidai išreiškė savo nuomonę, jog neoficialus LSA pasiūlymas – vertas dėmesio. Mat merų atlyginimai, anot jo, dar nuo 2003 metų tik mažėjo.

Dabartinio Kupiškio rajono mero Jono Jaručio atlyginimas šiuo metu siekia 3 617 litų per mėnesį atskaičius mokesčius. Jis tarp mūsų Savivaldybės darbuotojų – didžiausias.

Paklaustas, ar pritaria merų rentoms netekus darbo, rajono vadovas komentuoti atsisakė. Jis teigė šiuo klausimu savo nuomonės neturįs.

Prieš bet kokias rentas

Dešimtmetį Kupiškio rajono mero pareigas ėjęs ir šiuo metu jau pensija besidžiaugiantis Leonas Apšega minėtu klausimu tvirtos nuomonės taip pat neturėjo.

„Nesu įsigilinęs į šį pasiūlymą, todėl negaliu pasakyti, ar pritariu, ar ne. Meras į postą ateina laikinai ir galbūt jam nereikia rentos. Lietuviai, ko gero, tokią mintį nusigriebė iš kitų valstybių. Juk šiaip sau tokie sumanymai nelabai kiltų – paprastai remiamasi užsienio pavyzdžiu. Atrodo, Vokietijoje remiami darbo netekę merai“, – sakė L. Apšega.

O pakomentuoti, ar merų atlyginimai iš tiesų yra mažoki, pašnekovas nepanoro. Anot jo, patys savivaldybių vadovai sau algų nesiskiria.

Tvirtesnės pozicijos laikos prieš keturiolika metų Kupiškio rajono mero pareigas palikęs Vytautas Mockus. Dabar Vilniaus teritorinei ligonių kasai vadovaujantis vyriškis teigė iš viso esąs prieš bet kokias rentas ar išankstines pensijas. Tai, anot jo, tikras nesusipratimas mūsų senstančioje visuomenėje.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video