2024/05/18

Šimtmečių aidas, iškeltas iš Skapiškio ežero

Praėjusią savaitę UAB „Nodama“ ekskavatorininkas, atliekantis Skapiškio ežero valymo darbus, kažką užkabino kaušu. Iš pradžių vyriškis pamanė, kad tai medžio šaka ar šaknis, o paskui pamatė, jog gali būti žvėries ragai su kaukolės likučiais.

Vyriškis radinį sumanė parduoti. Netrukus atsirado potencialių pirkėjų, už jį siūlančių nemažus pinigus. Gegužės 28 d. apie tai nugirdo ir policija bei ėmėsi tirti. Tauro ragai su kaukole iš vyriškio buvo konfiskuoti ir tą pačią dieną po pietų atsirado policijoje.

Pasak Kupiškio r. Viešosios tvarkos skyriaus viršininko Lino Dovydėno, radinys buvo nufotografuotas ir jo nuotrauka nusiųsta į Lietuvos nacionalinio muziejaus Archeologijos skyrių. Archeologai patvirtino, kad tai tikrai vertingi tauro ragai. „Tauras – išnykęs dykaraginių žinduolių būrio, jaučių pošeimio gyvūnas. Iš prijaukintų taurų kilo karvės. Nuo XVI a. taurų tebuvo Jaktorovo girioje, esančioje apie 30 km nuo Varšuvos. 1564 m. ten buvo likę 38, 1599 m. – 24, o 1602 m. – tik 4 taurai. Manoma, kad čia 1627 m. buvo sumedžiotas paskutinis tauras.“ (Vikipedijos enciklopedijos inf.)

L. Dovydėnas sakė, kad dėl tikslaus tų ragų tyrinėjimo susisiekta su Kultūros paveldo prie Kultūros ministerijos departamentu. Kada šis radinys atsidurs pas specialistus, dar nežinąs. Šiuo metu tauro ragai saugomi rajono policijos komisariate. Būtų gerai, kad jie liktų rajone ir ateityje papildytų mūsų Etnografijos muziejaus fondus.

Pareigūnas pridūrė, kad susidomėję Skapiškio ežero radiniu vilniečiai archeologai išsakė norą atvažiuoti ir ten nuodugniau patyrinėti vietovę. Juolab kad yra išlikęs pasakojimas, kad greta esančio Mituvos ežero saloje pagonys dievams aukodavo gyvulius ir kitas aukas.

Piliečiui, kuris pasisavina vertingą mūsų kultūrai ir istorijai radinį, gresia ne tik administracinė, bet ir baudžiamoji atsakomybė pagal Baudžiamojo kodekso 185 str. – vertingo istorijai, kultūrai radinio pasisavinimas su jo konfiskacija. Kaip bus šiuo atveju, L. Dovydėnas nesiėmė spręsti. Viskas paaiškės po tyrimo.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video