2024/05/18

Sfinksai abejingų nepalieka

Senosios kultūros itin gerbė kates, kurios gali medžioti daugiau nei tūkstantį gyvūnų ir bendrauti daugiau nei šimtu kūno kalbos pozų ar garsų. Egiptiečiai garbino trispalves kates, o štai actekai prieš daugelį amžių namuose laikė beplaukes kates. Jas šiandien primena sfinksų veislė. Šias kates vieni mėgsta, kiti bjaurisi, tačiau abejingų jos tikrai nepalieka.

Šiaulietė Daiva namuose jau ketvirti metai augina Peterburgo sfinksiukę Fifą. Šios veislės kačių standartas patvirtintas tik prieš septynerius metus.

Peterburgo sfinksų veisimą pradėjo Olga Mironova iš Sankt-Peterburgo.

Veislė sukurta įvedant plikumo mutaciją į siamų ir rytietiškų kačių genotipą.

„Kupiškėnų mintims“ papasakoti apie šios veislės katytę sutikusi šiaulietė sakė, kad jau seniai svajojo turėti beplaukę katę. Ir tai žinodamas draugas nusprendė jai įteikti sfinksą dovanų. Tokios veislės katės kainuoja nuo 600 litų, su dokumentais ir 2 000 litų.

„Aš jau seniai buvau planavusi, kad baigusi studijas būtinai įsigysiu kokį nors augintinį. Ir mane labai traukė sfinksų katės“, – sakė Daiva.

Aplinkinių nuomonė dėl naujosios merginos draugužės labai išsiskyrė: kai kuriems nepatiko liesti katę be kailio, kiti žavėjosi jos išskirtinumu. Tačiau ir pati Fifa, pasak Daivos, pasirenka, kas jai tinka į kompaniją.

Šios veislės katė labai įnoringa svečiams. Daivos numylėtinė, pasak šeimininkės, mieliausia tik savo globėjai.

„Svečiai nelabai drįsta jos liest, nes katytė gali ir įkąsti. Ji nemėgsta svetimų, nors daug kam labai įdomu tokią pačiupinėti. O su manimi Fifa būna labai gera – būtinai užlipa ant kojų. Naktį mėgsta kartu miegoti po antklode“, – pasakojo pašnekovė.

Peterburgo sfinksai, pasak Daivos, nemėgsta vienatvės. Jiems labai reikalingas šeimininko dėmesys. Sfinksai be galo mėgsta bendrauti, būtent todėl jie puikiai sutaria tiek su suaugusiais, tiek su vaikais. Palikti vieni sfinksai iš vienatvės gali net ir nugaišti.

Katės labai žaismingos – mėgsta laipioti, dūkti. Savo judrumu jos kartais net primena šunį. Į šį gyvūną jos kartais panašios ir piktai urgzdamos, jei kas nors nepatinka.

Apskritai sfinksų mylėtojai teigia, jog ši katė elgiasi taip, tarsi ji pati savęs nelaikytų kate.

Gyvūnas yra labai ištikimas, meilus, protingas, švelnus, draugiškas, labai greitai prisirišantis prie šeimininko ir kitų šeimos narių, o svarbiausia – nebijantis šunų ir kitų gyvūnų.

Priežiūra

Sfinksų veislės katės pripranta prie įvairių gyvenimo sąlygų. Tačiau tai vis dėlto yra tipinis naminis gyvūnas, todėl jį būtina laikyti namuose – lauke šios katės negyvena.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video