2024/05/18

Poilsis vasaros stovyklose ne visiems įkandamas

Čia pat birželis – moksleivių vasaros atostogų pradžios mėnuo. Vieni vaikai pradės atostogauti nuo pirmųjų šio mėnesio dienų, kiti prie jų prisijungs nuo mėnesio vidurio. Kokia šiemet bus jų vasara? Kaip tuo pasirūpino valdžios institucijos?

Be ministerijos paramos

Pasak Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojo Vytauto Knizikevičiaus, mokinių vasaros poilsiui šiemet rajono Savivaldybė įstaigoms, vykdančioms vaikų socializacijos programą, kaip ir pernai skyrė 10 tūkst. litų. Nei pernai, nei šiemet iš Kultūros ir švietimo ministerijos šiai programai vykdyti negauta nė lito.

Iš viso buvo finansuota 17 įstaigų pateiktų programų. Pagal jas tradiciškai bus rengiamos mokyklose maždaug dviejų savaičių stovyklėlės. Jas lankantys socialiai remtini vaikai gaus maitinimą iš nemokamo maitinimo fondo. Kaimo mokyklose tokių vaikų yra maždaug 70 proc. Tad jų maitinimui nebereikės pinigėlių skirti iš numatytos programos lėšų. Tų stovyklėlių vaikai keliaus po Kupiškio rajono apylinkes, bus surengta viena kita pažintinė išvyka ir tolėliau.

Programos

Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazija įgyvendins projektą „Pradėk atostogas linksmai“. Jam skirta 1 tūkst. litų. Pasak gimnazijos socialinės darbuotojos Audronės Matuzevičienės, planuojama kelionė į „Lokės pėdą“, bet dar dėl šios išvykos bus balsuojama. Stovykloje, kuri veiks gimnazijoje, bus rengiamos sporto, dailės, muzikos ir literatūros dienos. Mokiniai labai noriai užsirašo į šią stovyklą. Net ir dvyliktokai.

Kupiškio Povilo Matulionio pagrindinėje mokykloje veiks stovykla „Saugi vasarėlė“, gavusi tokį pat finansavimą kaip ir gimnazija. Kupos pradinukai vasaros atostogas pradės stovyklėlėje „Žalioji vasara“. Jai surengti skirta 800 Lt. Antašavos, Adomynės, Alizavos, Rudilių Jono Laužiko, Salamiesčio, Šepetos Almos Adamkienės, Palėvenėlės ir Šimonių pagrindinės mokyklos vaikų vasaros poilsiui organizuoti gavo po 500 Lt. Noriūnų Jono Černiaus pagrindinė mokykla sulaukė 700 Lt finansavimo dviem savo stovyklėlėms. Skapiškio vidurinei mokyklai šioms reikmėms skirta taip pat 700 Lt. Subačiaus gimnazija irgi parengė du projektus. Jiems įgyvendinti skirta 1 tūkst. litų. Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų parapija Kupiškio dekanato vaikų stovyklai Baltriškėse gavo 800 Lt.

Pilietinio ir tautinio ugdymo programai skirta 2 tūkst. litų. V. Knizikevičius sakė, kad jie bus panaudoti rengiant Baltų dienas. Tai Kupiškio etnografijos muziejaus projektas. Jo vykdymas jau peržengia moksleivių vasaros atostogų ribas, bet įeina į bendrą vaikų užimtumo skatinimo programą, kuri vykdoma ištisus metus. Dar 2 tūkst. litų yra skirta Laisvalaikio užimtumo ir nusikalstamumo prevencijos programai.

Per moksleivių vasaros atostogas Kupiškio kūno kultūros ir sporto centras organizuos tradicinius renginius. Birželį, liepą ir rugpjūtį Kupiškyje ir seniūnijose vyks krepšinio varžybos „Atostogos su krepšinio kamuoliu“. Išvysime BMX dviračių varžybas buvusių kareivinių teritorijoje rugpjūčio mėnesį. Vyks bėgimas miesto gatvėmis (dalyvaus 12-13 m., 14-17 m., 18 m. ir vyresni) rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais.

Pasak V. Knizikevičiaus, vasarą dirbs ir Kupiškio vaikų dienos centras.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video