2024/05/18

Prezidentė su savivaldybių merais aptarė regionų problemas

Praėjusį antradienį, gegužės 24 d., Vilniuje Prezidentė Dalia Grybauskaitė su naujos kadencijos šalies savivaldybių merais aptarė regionų problemas, priemones efektyvesnei ir skaidresnei savivaldybių veiklai užtikrinti.

„Žmonių pasitikėjimas valdžia ir valstybe prasideda nuo pasitikėjimo meru. Arčiausiai žmonių esanti valdžia turi tapti pirmąja pagalba ir patarėja kiekvienam žmogui ir vietos bendruomenei sprendžiant kasdienes problemas“, – pabrėžė Prezidentė.

Šiame susitikime dalyvavo ir mūsų rajono meras Jonas Jarutis.

Pasak mero, šalies savivaldybių vadovai Prezidentei išsakė savo nuomonę dėl šilumos, vandens ir nuotekų kainų nustatymo, dėl mokinio krepšelio perskaičiavimo ir sutaupymo, dėl viešųjų pirkimų konkursų problemiškų procedūrų, kai konkurse dalyvaujantys rangovai, nepatenkinti jo rezultatais, formaliai tuos rezultatus apskundžia ir tokiu būdu yra vilkinamas projektų įgyvendinimas.

Prezidentės iniciatyva parengtos Viešųjų pirkimų įstatymo pataisos, numatančios vidaus sandoriais ir neskelbiamų derybų būdu vykdomų pirkimų viešinimą ir kontrolę, tačiau korupcijos suvaldymas, pasak šalies vadovės, turi tapti ir pačių savivaldybių prioritetu. Prezidentė, anot J. Jaručio, merams pažadėjo peržiūrėti teisinę bazę, reglamentuojančią viešuosius pirkimus, kad nebūtų minėtų vilkinimų. Tuos dalykus gal būtų galima sureguliuoti per žyminį mokestį.

Susitikime su Prezidente merai kalbėjo, kad nereikėtų iki naujų rinkimų likus metams kaitalioti jų taisyklių ir tvarkos. Tai kelia sumaištį. „Štai šiemet pirmasis rajonų tarybų posėdis vyko pagal senąją Vietos savivaldos įstatymo redakciją, o antrasis – jau pagal naująją, gegužę įsigaliojusią, šio įstatymo redakciją“, – sakė J. Jarutis.

Savivaldybių vadovų ir D. Grybauskaitės pozicijos sutapo dėl tiesioginių merų rinkimų – reikia. Tačiau Prezidentė neturi teisės jų inicijuoti. Tai jau Seimo prerogatyva. Šalies vadovė ragino visas politines jėgas konsoliduotis įteisinant tiesioginius merų rinkimus, kad patys žmonės, o ne politikai spręstų, kas vadovaus jų rajonui, ir galėtų reikalauti tiesioginės mero atsakomybės už priimamus sprendimus.

J. Jarutis sakė, kad merai domėjosi žemės valdymo, nuosavybės klausimais. Prezidentei buvo išsakyta mintis, kad savivaldybėms reikėtų perduoti administruoti valstybinę žemę miestuose. Tačiau Prezidentė laikosi pozicijos, kad visą valstybinę žemę (ir miesto, ir žemės ūkio paskirties) turi tvarkyti Nacionalinė žemės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video